על הנייר, לסוריה אין נשק כימי. על הנייר בלבד
הטבח הכימי בסוריה ב-2013 הוביל את רוסיה וארה"ב לכפות על אסד להיפטר מהארסנל הבלתי קונבנציונלי שבידיו. אולם באחרונה יש דיווחים לפיהם המשטר השתמש בגז סארין נגד מתנגדיו, וגם המורדים לא טומנים ידם בצלחת
עוד חודשיים תיכנס מלחמת האזרחים בסוריה לשנתה השישית וסופה לא נראה באופק. מספר קורבנות הסכסוך הסורי - הרוגים, פצועים, עקורים, נפגעי טראומה ועוד - ממשיך לעלות בקצב מהיר, ומאמצי המעצמות הגדולות להביא את הצדדים הנצים לשולחן המשא ומתן לא נשאו עד כה פרי.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של ynet
בשעה שארגוני המורדים ("צבא סוריה החופשי" ו"ג'בהת א-נוסרה" למשל) מנהלים מלחמה נגד משטרו של בשאר אסד וגם נגד ארגוני מורדים יריבים, גם רוסיה ומדינות אחרות שקועות עמוק בתוך הסכסוך העקוב מדם במדינה הערבית. רוסיה, למשל, ניצבת לצד המשטר בדמשק ואילו ארצות הברית לצד המורדים המתונים, ובמידה מסוימת גם לצדו של הרודן הסורי אסד נגד ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש).
כלי נשק רבים מעורבים במערכה הסורית, אך מי שחושב שמדובר רק בכלי נשק קונבנציונליים - טועה.
היה זה נשיא ארה"ב ברק אובמה שהכריז כי שימוש בנשק כימי בסוריה הוא "קו אדום" מבחינתו. אלא שאז הגיע הטבח הכימי הגדול שביצע המשטר הסורי בפרברי דמשק בקיץ 2013, ואובמה - במקום לצאת למתקפה צבאית בסוריה - בחר באופציה הדיפלומטית. אופציה זו, ביוזמת הרוסים, הביאה לכך שסוריה התפרקה מהארסנל הכימי שלה. חלק מכלי הנשק הכימיים הסוריים הושמדו וחלק הוצאו מגבולות המדינה. בדרך זו הצליחו הרוסים לשמור על אסד בשלטון והאמריקנים להראות לעולם שהצליחו להוציא את הנשק הכימי מסוריה ללא שפיכות דמים מיותרת.
שגרה כימית
אבל האם סוריה באמת נפרדה מהנשק הכימי שלה? על הנייר, נראה שכן, אבל בשטח הדברים נראים לגמרי אחרת והשימוש בנשק כימי נגד אזרחים, מורדים וכוחות משטר הפך לשגרה של ממש.
מעת לעת מדווחים גורמי אופוזיציה בסוריה על שימוש המשטר בנשק כימי. לא מדובר עדיין במספר נפגעים כמו זה שהיה בטבח הכימי בקיץ 2013 - יותר מ-1,300 נהרגו על פי הערכות ועוד כמה אלפים נפצעו או סובלים עד היום משאיפת החומרים הרעילים - אבל עדיין מדובר בנתונים שצריכים להדאיג את הקהילה הבינלאומית.
גורם אופוזיציה סורי שמעורה היטב בסוגיית השימוש בנשק הכימי במלחמת האזרחים אמר בשיחה עם ynet כי אכן יש אינדיקציות לכך שבשנה האחרונה נעשה שימוש בגז סארין מצד המשטר. "היה שימוש בגז כלור בשנה האחרונה באזור אידליב ופרבריה בצפון-מערב המדינה. נעשה גם שימוש בגז חרדל מצד דאעש בכפר מארע בפרברי חאלב בצפון המדינה", אמר הגורם שעבד במרכז התיעוד של ההפרות הכימיות בסוריה. בדו"ח השנתי שפרסם המרכז העריכו אנשיו כי מאז הפעם הראשונה שבה נעשה שימוש בנשק כימי בסוריה ועד חודש אוגוסט 2015 נהרגו 3,117 בני אדם, רובם המוחלט אזרחים וכמעט שני שליש מהם ילדים. לפי המרכז, מספר הנפגעים בסוריה משימוש בנשק כימי בתקופה האמורה עומד על 12,867.
גז הסארין הוכנס למערכה
ממשלת סוריה מכחישה לכל אורך הדרך בתוקף כי היא עושה שימוש בנשק כימי, והאשימה את מתנגדי המשטר שהם אלה שעושים שימוש בנשק כימי. טענתה של דמשק נדחתה בתוקף על ידי ארגוני מורדים שנחשבים למתונים ומגובים על ידי המערב.
"לא סביר שלמורדים יש יכולת להשתמש בגז סארין", העריכו באחרונה גורמים במערב שצוטטו בסוכנות הידיעות רויטרס. מאז ביצע המשטר הסורי טבח כימי בפרברי דמשק הוא הואשם בשימוש בגז כלור במהלך הפגזות יעדים של מתנגדיו ברחבי המדינה הערבית. עם זאת, כאמור, באחרונה מואשם משטרו של אסד בשימוש בגז סארין הקטלני. רוב הדיווחים על כך מתפרסמים בכלי תקשורת ערביים המזוהים עם מתנגדי אסד, בהם "א-שרק אל-אווסט" הסעודי ורשת אל-ג'זירה הקטארית. לפי גורמי אופוזיציה סוריים, בהפצצה של המשטר בעיירה מעדמיית א-שאם שבפרברי דמשק נהרגו חמישה בני אדם לפחות ועוד עשרות רבים נפצעו. במהלך ההפצצה, כך נטען, היה שימוש בגז סארין. ברשת פורסמו סרטוני וידאו שתיעדו את הנפגעים הרבים לכאורה, אך אין כל אישור רשמי או ראיות ממשיות לכך שהאנשים שצולמו נפגעו משימוש בגז סארין.
נשק יעיל וקטלני
כמו בכל סיפור, כל צד בסוריה מציג את הגרסה שלו לאירועים וקשה לקבוע מי דובר אמת בסוריה ומי משקר. מה שברור הוא שלכל צד יש אינטרס לעשות דמוניזציה ליריבו. דבר נוסף שברור הוא שהארסנל הכימי העצום שהיה בידי סוריה כבד איננו בתוך המדינה, אולם למשטר נותרו כמויות מוגבלות של נשק כימי שהוא עושה בו שימוש מדי פעם. אף שאסד יודע שבקהילה הבינלאומית רגישים מאוד לסוגיית השימוש בנשק כימי, הוא מתקשה לוותר עליו לחלוטין בגלל היעילות שלו בשדה הקרב.
אלא שדאעש לא לבד. גם ארגוני מורדים אחרים, שדווקא מוגדרים "מתונים יותר", עושים לעתים שימוש בחל"כ בהתקפותיהם נגד מטרות של משטר אסד. אמנם לא מדובר בשימוש בגז קטלני כמו סארין, אבל עדיין בחל"כ. בקהילה הבינלאומית מודעים למצב, אבל הבעיה היא שבסוריה נחצו מזמן כל הקווים האדומים כך שכל זמן שאין טבח המוני של אוכלוסייה אזרחית, אז קולות הביקורת נמוכים יחסית.
למרות התמונות הקשות שמגיעות לעתים מסוריה של נפגעים מנשק כימי, בפועל מספר הקורבנות מהתקפות כימיות "מחוויר" לעומת מספר הקורבנות מנשק קונבנציונלי מאז שפרצה המלחמה במרס 2011.