שתף קטע נבחר
 

לא שומעים: מה לעשות נגד רעש במשרד?

עובדים רבים סובלים מרעשים קבועים במשרד. אז מה קובע החוק, מה הנזקים שיכול לגרום הרעש לבריאות ואיך ניתן להתמודד איתו. "הספקים" עם התשובות

בשיתוף "הספקים"

 

אם אתם מוצאים את עצמכם נדרשים לצעוק כדי לשמוע את הקולגה שעובד רק שני מטרים מכם, אם אתם סובלים מכאבי-ראש ובחילות, מתקשים להתרכז בעבודתכם ועייפים רוב הזמן - ייתכן שאתם סובלים מרעש מוגבר במשרד שבו אתם עובדים. הסובלים העיקריים מרעש הם עובדים שעבודתם מתנהלת בOpen-Space, אלו שעובדים בסמוך לאתר בנייה או שיפוצים, אלו שעובדים בסמוך לחדרי שרתים או בעמדה הממוקמת סמוך למוצרי חשמל מרעישים (מתקני מים, מקרר, מערכת מיזוג רועשת ועוד).

 

עוד בנושא:

טעויות עיצוביות שהופכות את העבודה במשרד לסיוט

כך תמנעו את התפרצות השפעת במשרד

מייקאובר למשרד: שינוי גדול במחיר קטן

 

המשרד להגנת הסביבה קובע כי רמת קול של 30 דציבלים נחשבת לשקטה. מעל 60 דציבלים נחשבת לחזקה ולמפריעה ומעל 80 דציבלים היא מזיקה ובלתי סבירה. מנתוני המשרד: 55% מהאוכלוסייה בישראל חשופה לאורך זמן לרעש בעוצמה של 70-60 דציבלים.

 

מנתוני המשרד להגנת הסביבה מתברר כי הסיכונים הבריאותיים הם הן בהיבט הפיזי (ביניהם: עלייה בלחץ דם, שיבוש קצב הלב ופעולת הכליות ועייפות) והן בהיבט הנפשי (תחושת חוסר מנוחה, פגיעה בכושר הריכוז, חרדות ואף התמוטטות עצבים).

 הרעש אף יכול לגרום לתחושת חוסר אונים המגבירה את הצורך להשתמש באלימות נגד גורם הרעש.

 

מנתוני העמותה לבטיחות וגהות (תאגיד ציבורי שהוקם מתוקף חוק ארגון הפיקוח על העבודה), רעש במשרד פוגע בפיריון העבודה: "הרעש פוגע ביכולת הריכוז, בקצב ביצוע המטלות, בדיוק הביצוע, בהיעדרויות מרובות יותר בשל מחלה ובמשך החלמה ארוך יותר. הבעיה חריפה יותר אם מדובר במשרד שבו העובדים הם בחלל משותף (Open Space), בייחוד אם הוא לא תוכנן נכון מבחינה אקוסטית וכאשר אופי העבודה מחייב ריכוז".

 

אז איך תדעו אם הרעש במקום עבודתכם הוא חוקי? החוק למניעת רעש במקום העבודה הגדיר מדדים להבחנה בין רעש סביר לרעש קיצוני. בכדי לבדוק מהי רמת הרעש נחוצה בדיקה של איש מקצוע מטעם העמותה לבטיחות וגהות או של נציג ממשרד הכלכלה. הרעש נבדק באמצעות מכשיר מדידה, ואם נמצא שהסביבה רועשת מעל המותר על פי חוק, על בעל העסק לספק לכם אמצעים להפחתת הרעש.

 

מה אפשר לעשות כדי לצמצם את הרעש?

אם אתם בעלי עסק, ונמצאים בשלבי הקמתו או מעוניינים לצמצם את הרעש במשרד, יש מספר פתרונות לכך. "לשיפור האקוסטיקה, ניתן לחפות את התקרה באריחי תקרה אקוסטיים", אומרת לימור פורת מסטודיו אינביטווין עיצוב משרדים. "קיימים כיום אריחים ממגוון רחב של חומרים: מתכת, סיליקון, גבס, צמר, עץ וספוג. מגוון הפתרונות מאפשר להתאים את האריח לעיצוב החלל".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

גם באמצעות חיפוי רצפה מתאים ניתן להפחית את הרעשים במשרד. פורת: "ריצוף מסוג גרניט פורצלן נחשב לרועש ביותר, מפני שהוא בקושי סופג את גלי הקול. פרקט מעץ יספוג את הרעש במידה מסוימת, אך האופציה האידיאלית היא בטון מוחלק או אפוקסי, מפני שהם סופגים את גלי הקול ברמה גבוהה יותר".

 

אך לא משנה באילו אריחים תחפו את הרצפה, מה שיספוג את הרעש בצורה המיטבית יהיה השטיח. פורת: "שטיח אפקטיבי מאוד מפני שהוא גם מונע יצירת רעש בעת גרירת ציוד וגם משמש כחומר שסופג את הרעש".

 

במשרדים יש נטייה להשתמש במחיצות זכוכית.

 פורת: "הבעיה עם מחיצות זכוכית היא שהן לא אקוסטיות. במשרדים, שבכל זאת מתעקשים לעשות שימוש במחיצות זכוכית, מוטב להשתמש במחיצה עם זכוכית כפולה, שתהיה אקוסטית יותר".

 

בשוק קיימים מגוון אמצעים שמעניקים בידוד אקוסטי. גם מבלי לשנות כליל את עיצוב המשרד תוכלו לבנות קיר אקוסטי שיצויד בספוגים ייחודיים לספיגת הרעש, להחליף את הדלתות הקיימות בדלתות אקוסטיות, לוודא שהחלונות כוללים זכוכית כפולה ומבודדת מפני רעשים מבחוץ ולהתקין גלגלים בתחתית מכונות או רהיטים כבדים כדי למנוע רעש בעת הזזתם.

 

אם אינכם נמצאים בשלבי שיפוץ, ומעוניינים באמצעים זולים יותר לבידוד, ייתכן שסידור מחדש של הריהוט במשרד יאפשר לכם להפחית את הרעש בו. פורת: "באמצעים זולים כמו קירות גבס, ושימוש בריהוט קיים ניתן ליצור בידוד בחלל העבודה. קיר קלסרים, ארון ספרים ושאר הריהוט המשרדי יכולים ליצור בידוד מסוים, לנטרל את קשר העין שלעתים פוגם ברמת הריכוז".

 

בנוסף, כדאי לבדוק את תקינות מערכת האוורור, ובמקרה שהיא מרעישה בשל תקלה – לתקן אותה. כמו כן, ייתכן שמערכת אוורור ישנה במיוחד לא תצדיק את עלות התיקון, וישתלם יותר להחליף אותה בחדשה.

 אם ישנו גורם רעש חזק באזור מסוים במשרד, ניתן לסדר מחדש את מקומות הישיבה כך שיהיו מרוחקים יותר ממקור הרעש. כדאי לוודא שהפעלה של מכשירי ניקוי מרעישים (כגון שואב אבק), תיעשה מחוץ לשעות העבודה.

 

ואם אתם עובדים במקום רועש, ורגילים להשתמש באוזניות או שוקלים לעשות שימוש באלו, כדאי לדעת שזהו אינו פתרון קבע. אם האוזניות נועדו רק להשתיק רעשים וליצור "מיסוך" מסביבת העבודה - אין עם זה בעיה. לעומת זאת, אם אתם שומעים מוזיקה על מנת להיות מסוגלים להתרכז בעבודתכם מבלי לשמוע את רעשי יתר העובדים שסביבכם, דעו כי שימוש קבוע וממושך באוזניות, אפילו בווליום נמוך, עלול לגרום לירידה באיכות השמיעה. שמרו את הפתרון הזה רק לשעות השיא של הרעש, ועשו בהן שימוש במשך זמן קצר ככל שתוכלו.

 

מחפשים ספקים לעיצוב המשרד? לרשימת המומלצים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים