הצעת חוק: לוחות הנצחה לפועלים באתרי בנייה
הצעת חוק שהגישו מספר חברי כנסת מחייבת לקבוע לוח הנצחה לזכרו של כל פועל בניין שנהרג בתאונת עבודה במקום בולט באתר הבנייה. ח"כ שלי יחימוביץ': "חוק ללא עלות, עם פוטנציאל הרתעה גדול"
קבוצת חברי כנסת מציעה לרתום את החקיקה למאבק למניעת הקטל של פועלי הבניין. הצעת חוק שהניחו היום על שולחתן הבית מחייבת לקבוע לוח הנצחה לזכרו של כל פועל בניין שנהרג בתאונת עבודה במקום בולט באתר הבניה, להנצחת זכרו ולהרתעת העובדים האחרים והממונים עליהם מהאסון המאיים עליהם אם לא יקפידו על כללי הבטיחות בעבודתם.
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה
בראש הקבוצה עומדים יוזמת החוק ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני) ויו"ר ועדת העבודה והרווחה ח"כ אלי אלאלוף (כולנו). יחימוביץ' מציינת כי "לחוק המוצע אין עלות אבל יש לו פוטנציאל הרתעה גדול בכל שימנע את ההפקר והזילות של חיי כפי שנראים ממספר הרוגי התאונות בענף, ושם מתרחשות כ-60% מכלל תאונות העבודה".
החוק נועד להעלות את המודעות לתאונות ולהגברת האכיפה של חוקי הבטיחות. בדברי ההסבר להצעת החוק מדגישים כי מדובר במקטע קטן אך משמעותי מהשינויים העמוקים הנדרשים בענף, בכך שהיא גם מנציחה את זכרו של הפועל שנהרג ואיננה מאפשרת להתעלם ממותו. "רוכשי דירות אפשריים ייחשפו ללוחית הזיכרון וייקחו בחשבון את התאונה הקטלנית לפני ביצוע עסקת הרכישה".
עוד מציינים הח"כים בדברי ההסבר כי "הציבור הרחב איננו מודע להיקף הרחב של הקטל בענף, ולאכיפה הנמוכה של חוקי הבטיחות בענף הסובלת מתת-תקצוב, מתקני פיקוח לא מאוישים ומענישה קלה. מצב זה לא קיים בעולם המערבי, שם נסגר מייד אתר בניה שבו התרחשה תאונה קטלנית עד תום חקירתה.
"בישראל מתחדשת העבודה באתר כעבור שעות ספורות, והכשלים שגרמו למוות חוזרים על עצמם. רק בחודש האחרון נהרגו 4 עובדי בניין ונפצעו 17. לפני שנתיים נהרגו 30 עובדים, ומתחילת העשור 192 שאנחנו יודעים עליהם, אם כי המספר המדויק הוא ככל הנראה גבוה יותר. בתקופה זו הכיר הביטוח הלאומי ביותר מ-30 אלף עובדים כנפגעי תאונות בניין".
להערכת מגישי החוק הנתונים שבידי משרד הכלכלה, הביטוח המחלקת המחקר של הכנסת - הם חלקיים. להערכת כל הגורמים מזוהות כתאונות עבודה בענף רק כשליש מהתאונות בפועל. הסיכון שעובד בניין ייהרג בתאונת עבודה גבוה פי 2.5 לפחות מזה של עובד בתעשייה, ופי 5.5 מעובד בענפי המסחר והשירותים.