הדולר יירד? סיכוי קטן להעלאת ריבית ארה"ב
ערב הודעת הריבית בארה"ב והסיכוי להעלאת הריבית עומד על כ-13% בלבד. בשווקים כבר צפו ארבע העלאות ריבית במהלך 2016 אך מצבה של הכלכלה הגלובלית וסימנים של האטה, ככל הנראה, ישביתו את התכנון המקורי וכעת צופים רק עוד העלאת ריבית אחת בלבד בהמשך 2016. איך עלול להגיב הדולר?
סיכוי קטן מאוד להעלאת הריבית בארה"ב. היום בערב תצא הודעת הריבית בארה"ב והערכות הן שהבנק המרכזי האמריקני, בראשותה של ג'נט ילן, יותיר את הריבית על כנה. השאלה הגדולה האם בהודעת הריבית הערב יסמן הפדרל ריזרב שינוי בקצב העלאות הריבית שתכנן לשנה הקרובה.
לכתבות נוספות בנושא:
היסטוריה בארה"ב: הפד העלה את הריבית ב-0.25%
פלוג: הריבית תישאר נמוכה עד סוף 2016
לאחר העלאת הריבית האחרונה וההיסטורית בדצמבר 2015, המשקיעים בעולם כבר התכוננו לארבע העלאות ריבית נוספות במשך שנת 2016. נראה כי המצב הכלכלי בעולם על רקע התנודתיות הרבה בשווקים וסימנים של האטה גלובלית, לא מותירים לבנק המרכזי בארה"ב, הרבה ברירות וכרגע צופים המשקיעים כי הבנק המרכזי האמריקני יסתפק בהעלאת ריבית אחת בלבד.
כזכור, לאחר שריבית ארה"ב נותרה אפסית במשך כ-7 שנים, בחודש דצמבר יצא הבנק המרכזי עם המהלך הראשון ואותת על קצב מתון של העלאות ריבית. כעת, נראה כי יאלץ הפד לנקוט בגישה מתונה הרבה יותר מהמתוכנן.
הכלכלה העולמית מראה סימני חולשה, האטה כלכלית בסין שמדאיגה מאוד בשל העובדה שהיא מהווה קטר של הצמיחה בעולם. לצד האטה בסין, קיים גם חשש למשבר חוב שאליו עלולות להיקלע מדינות רבות בשווקים המתעוררים (וביניהן רוסיה וברזיל). באירופה וביפן מונהגות כיום תוכניות להקלה כמותית וריביות נמוכות במטרה להמריץ את הכלכלה ומחירי הסחורות בעולם ממשיכים לצנוח – על רקע הנתונים הללו יתקשה הבנק המרכזי האמריקני לנהל מדיניות של העלאת ריבית, במציאות שבה המדינות בעולם מנהיגות ריביות נמוכות כדי לעודד צמיחה.
הנתונים הלא מעודדים בכלכלה הגלובלית עשויים ככל הנראה לגרום לריבית האמריקנית ליישר קו ולהישאר נמוכה עוד זמן רב. "אם הפד לא יעלה את הריבית הערב ובהצהרת המדיניות של הפד אכן נראה כי הבנק מייחס משקל רב למצב הנוכחי בשווקים ובעולם, הדבר עשוי להביא לנסיגה חדה בערכו של הדולר - שהתחזקותו התבססה על הצפי להתרחבות מהירה יותר של פער הריבית בינו לבין המטבעות המרכזיים בעולם", כך מעריכים במחלקת המחקר של FXCM ישראל.
ביחס לשקל, מעריכים כלכלני FXCM כי ההשפעה על כיוון המסחר בצמד דולר-שקל תהיה מתונה הרבה יותר מכיוון שהשקל חלש יחסית ונתון ללחץ שלילי על רקע הריבית האפסית בישראל.