סכנות בלון ההליום: איך זה הופך לקטלני?
בעקבות מותה של הילדה בת ה-8 לאחר שאיפת בלון הליום: לאיזה שימושים צורכים אותו, מתי הוא עלול להזיק ומה צריך לעשות במקרה של אסון? מדריך
טרגדיה שהחלה במשחק בבלון והסתיימה במוות: בת 8 מקרית אתא נמצאה ללא רוח חיים, לאחר ששאפה בלון הליום. כיצד גורם בלון ההליום לקריסת מערכות ומוות?
האסון התרחש הערב (ג') לאחר שילדה בת 8 התמוטטה בביתה ברחוב כצנלסון בקרית אתא. צוותי מגן דוד אדום שהגיעו למקום החלו לבצע בה פעולות החייאה, אולם נאלצו לקבוע את מותה.
על פי ממצאי החקירה הראשונים, הילדה ככל הנראה שאפה הליום מבלוני יום הולדת שנחגג לאחת מאחיותיה לפני כשבוע. בעת המקרה נכחו בבית שתי אחיותיה הגדולות של הילדה וסבתם. הילדה עצמה נמצאה ללא רוח חיים בחדרה כשהיא לבדה.
מירידה בריכוז החמצן ועד שבץ מוחי
ההליום הוא גז אציל, כלומר שאינו יוצר תרכובות עם חומרים אחרים. חסר ריח חסר טעם וחסר צבע . גז ההליום נקרא על שם הליוס, אל השמש. הוא היסוד השני בשכיחותו בכדור הארץ, ונמצא בכמויות מזעריות בגוף האדם. הגז מוכר במיוחד משימושו בבלונים ובכדורים פורחים בזכות העובדה שהוא קל מהאוויר.
גז ההליום עלול להזיק כאשר נוהגים לשאוף אותו לריאות, בזכות יכולתו לעוות את הקול. עיוות זה לא נגרם בשל שינוי של מיתרי הקול, אלא במעבר גלי הקול דרך הגז סביב המיתרים.
אבל השעשוע הזה יכול להיות מסוכן מאוד: שאיפת גז הליום גורמת לירידה בריכוז החמצן בדם. במצב כזה. לא מגיע החמצן הדרוש לפעילות תאי הגוף והמוח והתוצאה היא איבוד הכרה, פרכוסים או מוות.
שאיפת גז ההליום עלולה לגרום גם לתסחיף דם. במצב זה נוצרת בועת הליום החודרת למחזור הדם, חוסמת את כלי הדם ועלולה לגרום לאוטם שריר הלב או שבץ מוחי. בלחץ גבוה, עלולה לגרום לקרע ברקמת הריאה, לתמט שלה ולמוות.
מה לעשות במקרה אסון
- הזעיקו את מד"א בטלפון 101.
- בדקו הכרה.
- אם הנפגע מחוסר הכרה, אינו מגיב לגירויים ואין כל תנועה של בית החזה המעידה על נשימה, יש לבצע 30 עיסויי לב ראשוניים. החליקו את ידיכם מהטבור כלפי מעלה עד לנקודת החיבור בין הצלעות. הניחו שורש של כף יד אחת קצת מעל הנקודה הזאת, על חלקה התחתון של עצם החזה, לאחר מכן ישרו את המרפק והפעילו לחץ כלפי מטה לעומק של כ-5 ס"מ. במבוגר העיסויים מתבצעים בשתי ידיים זו על זו, לעומק של 5-4 ס"מ.
- אם הנפגע חוזר לנשום במהלכם, יש להפסיק את העיסויים ולשמור על נתיב האוויר של הנפגע פתוח.
צפו: כך יש לבצע החייאה ראשונית בילדים