מדריך: איך תזהו שהעץ שלכם נגוע בחדקונית הדקל
בראשון לציון נאלצים לכרות עצי דקל בני 126 שנה, שנפגעו מחדקונית הדקל. משרד החקלאות מגיש לכם מדריך קצר, כיצד לזהות ומה לעשות אם עצים בסביבתכם נפגעו
חדקונית הדקל פגעה בחודשים האחרונים במאות עצים ברחבי הארץ, ביניהם בשדרת הדקלים ההיסטורית בראשון לציון. אז איך תדעו שחדקונית הדקל הגיע לעץ בחצר שלכם או בגינה הציבורית הקרובה לביתכם.
שמעון ביטון, מנהל תחום הגנת הצומח בשה"מ (שירות ההדרכה והמקצוע) במשרד החקלאות, מסביר: "עצי דקל נחשבים כעצים סימטריים מאוד. אחד הסימנים הוא כותרת של עץ נגוע - שהיא נטויה על צידה ופוגעת בסימטריות הייחודית של הדקל. סימן בולט נוסף הוא התייבשות כותרת העץ. עץ פגוע או מת ייראה כסתור ו'לא מסורק', ענפיו שמוטים על הקרקע כמו מטרייה סגורה. בעץ שהחל להיפגע ייראו כפות דקל שמוטות, כרסום בבסיס הכפות, ולעיתים פקעות גולם בבסיס הכפות".
ביטון הוסיף כי מי שמבחין בסימנים "יוכל להתריע בפני הרשות המקומית שתטפל בעצים בטרם יקרה אסון". הוא הוסיף כי "מדריכי משרד החקלאות מדריכים ומייעצים על אופן הטיפול בחדקונית הדקל למדבירים מוסמכים, ומלווים כל רשות מקומית שפונה לייעוץ בנושא". לדבריו, ניתן להציל את העצים בטיפול נקודתי יעיל במסגרתו מרססים את קודקוד העץ בנקודת מוצאן של כפות התמרים. ביטון הוסיף: "הבעיה העיקרית ממוקדת בגינות הפרטיות, לכן חשוב שהציבור יכיר את הטיפול ואת הסימנים לזיהוי עץ נגוע וידווח לעירייה על כך".
החדקונית הינה חיפושית חומה עם חדק מוארך ובולט באורך כ- 3.5 ס"מ הנחשבת לאחד המזיקים הקשים של עצי הדקל. היא הגיעה לארץ מדרום מזרח אסיה. נקבת החדקונית נוחתת על צמרת הדקל, מכרסמת את אחת מכפותיו ויורדת לקודקוד הצמיחה, שם היא מטילה מאות ביצים, מהם יבקעו הזחלים אשר יכרסמו את ליבת העץ עד לכדי השמדה, ריקבון וקריסה בתוך שלושה חודשים עד כדי נפילת כותרות או עצים שלמים.
במשרד החקלאות אומרים כי החיפושית מזיקה כאמור בעיקר לדקל הקנרי, אך היא החלה להזיק גם לעצי דקל אחרים דוגמת דקל התמר ודקלי קוקוס ופוטנציאל הנזק שלה גדול.
שלבי הנגיעות הראשוניים של העץ לרוב אינם ניתנים לגילוי. חדקונית הדקל וניזקה מדווחים מכל חלקי הארץ (למעט הערבה) היא מהווה פגע קשה וקטלני, בעיקר לעצי התמר הקנרי והדבר מחייב טיפול מניעתי מידי.
ממשרד החקלאות ופיתוח הכפר נמסר כי המשרד פועל למניעת התפשטות חדקונית הדקל האדומה במרחב הציבורי והתריע מבעוד מועד על הסיכון ועל אופן הטיפול. "שירות ההדרכה והמקצוע במשרד החקלאות הנחה את העיריות כיצד לטפל בחדקונית ומדריך באופן מתמיד גננים ומנהלי מחלקות גינון בערים השונות לטיפול בחדקונית. משרד החקלאות מיפה את הערים שנמצאות בסיכון ממשי בשל התפשטות החדקונית. המשרד חוזר ומתריע כי ישנן ערים בישראל שבכל דקה יכולים ליפול בהן עצים על עוברים ושבים", נמסר מהמשרד.