השיטה של עידן רול להתנתק מהטירוף - ולהגיע לשקט פנימי
הזמינות הטכנולוגית הפכה את היכולת להתנתק ולקחת רגע לעצמנו לכמעט בלתי קיימת. עידן רול מסביר איך הוא מצליח באמצעות שיטת המיינדפולנס לעצור ולנשום גם באמצע הלחץ הכי גדול - ואיך גם אתם יכולים לעשות את זה
שבע בבוקר מצלצל השעון. אני קם מיד. טיפוס של בוקר. העיניים עוד מעורפלות אבל כבר ננעצות בנייד בדרכי למקלחת. הווטסאפ אדיש לעובדה שעדיין בוקר וכבר רוטט בחמש קבוצות במקביל, בזמן שהאינבוקס מראה על עשרים מיילים חדשים שממתינים שאקרא אותם.
עוד אגיע אליהם אבל לא עכשיו. ריפרש תמים לאינסטגרם חושף לילה פעיל וב-ynet מדווחים על סערה מתקרבת. די!! כל כך הרבה אנשים שרוצים לשתף, לשאול, לדרוש והכל מיד ובהול ועכשיו. חייב להתארגן לפני שאאחר.
לטורים נוספים של עידן רול
בלי רופאים: איך ניצחתי את הפלטפוס, כאבי הגב והרגליים
טונה וקוטג' אחרי אימון? איכס. האלטרנטיבות שעובדות
איך עידן רול בוחר את המוצרים הכי בריאים בסופר
כך גרמה לי הטבעונות להיות חולה. הניסיון של עידן רול
"צרות של עשירים"? כשהמטרה היא להעלות במשקל
הזמינות הטכנולוגית הפכה את היכולת להתנתק ולקחת רגע לעצמנו לכמעט בלתי קיימת. אנו תחת מתקפה בלתי פוסקת של מסרים, תהיות ומחשבות של אחרים. היום יותר מתמיד קל לכל אחד להעביר לאחר את המחשבות הטורדניות שלו - באמצעות סטטוסים, אימג׳ים ואימוג׳ים - פשוט לוחצים ׳שלח׳ ומעכשיו זה מטריד גם אותנו.
כל זה מתווסף לעומס הטבעי שנמצא אצל כולנו בדרגות משתנות. אני אחד שהראש שלו תמיד טוחן ובוחש, מפרק ומרכיב וחוזר חלילה. אני תמיד שקוע בתוכניות, ניתוחים ויעדים. אני טרוד במחשבות על דברים שהיו, ניסיונות לגרום לאחרים לקרות וגם במחשבות על ההווה בעודו משנה סטטוס ל׳עבר׳.
עבור חלק מדובר באופי, ואילו עבור אחרים העומס עשוי להתגבר בתקופות של חוסר ביטחון, אי ודאות, שינוי בחיים או משבר.
מיינדפולנס - לעשות סדר בבלאגן בראש
בעוד שלהניח את הנייד בצד ולכבות את הטלוויזיה זו משימה קשה אך אפשרית, זה עדין לא מספיק כדי לעשות סדר בבלגן שבראש. בשביל זה אני מתרגל מיינדפולנס.Mindfulness (׳קשיבות מודעת׳) הוא מעמודי התווך של הבודהיזם. מדובר בטכניקת מדיטציה שמקורה במנזרים של בורמה ושנארזה בהתאם לצורכי המערב.
הנטייה הטבעית שלנו כבני אדם היא לשקוע עד מעל הראש בדברים שאנחנו אוהבים ולא אוהבים, לברוח ממה שלא נעים ולחפש את מה שעושה לנו טוב, להסתחרר במקום לחוות את הרגע בצורה נקייה.
נטייה זו עלולה לגרום למתח, דיכאון וסבל. מיינדפולנס הוא תרגול המאפשר לנו לחוות חוויות כפי שהן, ללא התוספות והפרשנויות שאנו מוסיפים.
על ידי התמקדות בחוויה עצמה מאפשר המיינדפולנס להפחית מחשבות אוטומטיות ׳בלופ׳ ולהכיל טוב יותר מצבים שונים, נעימים יותר (מאפשר להיות ברגע וליהנות מבלי לחשוש שתיכף ייגמר) ונעימים פחות (מלמד אותנו להתאזר בסבלנות בידיעה שמצב זה אינו לעד).
אבל רגע! אל תתנו לדיבור הרוחני ולמילה בודהיזם להבהיל אתכם. לא חובה להיות רוחניק וגם לא חובב ויפאסנות כדי לתרגל מיינדפולנס. למעשה, מדובר בכלי זמין ומתאים לכולם המשמש בין היתר גם מנהלים במגזר העסקי.
ניתן להשוות מיינדפולנס לאימון גופני. בדומה לאימון במכון כושר שמטרתו לחזק את השרירים, כך מתרגלים מיינדפולנס במטרה לחזק את הראש והנפש בהתמודדות עם חוויות ומצבים שונים. ממש כמו באימון גופני, נדרשת התמדה על מנת להשיג תוצאות שנשארות ולא רק אפקט זמני.
איך מתחילים?
אני ממליץ לבחור באחת מהאפליקציות הרבות הקיימות בשוק. נדרשות רק כמה דקות, במהלך יום העבודה או בזמנכם הפנוי - בחדר נעים ומרגיע בבית או בפינה חביבה עליכם בטבע - פשוט מרכיבים אוזניות ומקשיבים להוראות.
לא התחברתם על ההתחלה? אל תתבאסו, זה טבעי. מדובר על משהו שהוא כמעט הפוך להרגל שלנו, והרגלים קשה לשנות. הניחו לדברים לשקוע ונסו שוב ביום אחר.
הנה כמה דרכים בהן תוכלו להתחיל ולתרגל מיינדפולנס בעצמכם:
אפליקציה מעולה וחינמית לניסיון (אנגלית) - Headspace
עמותת ״תובנה״ המספקת מידע והקלטות בעברית
הורידו את אפליקציית iTunes U באייפון וחפשו שיעורי Mindfulness באנגלית להורדה בחינם
ייעוץ מקצועי: ד"ר נאוה לויט בן נון, מנהלת מרכז סגול למוח ותודעה ומכון מודע למיינדפולנס מדע וחברה, המרכז הבינתחומי הרצליה
לעמוד הפייסבוק של עידן רול - לחצו כאן