מיוחד: מסע לאורך גבול הרצועה, שם משקם חמאס את המנהרות
פתחי מנהרות עשרות מטרים מהגדר, מוצבים מבוצרים של חמאס ומפעל לייצור בטון. הכול גלוי לעין בסיור לאורך הגבול בעוטף עזה. ח"כ ילין: "אנחנו נמצאים בתחרות מי יגיע ראשון - ישראל עם פיתוח טכנולוגי לאיתור מנהרות, או שחמאס יצליח לחצות את הגדר"
שקט מוחלט מאפיין בימים אלה את הגבול בעוטף עזה, אבל בשקט הזה שני הצדדים מרוכזים בעבודתם. מצד אחד ישראל מבצעת קידוחים באדמה בניסיון לאתר מנהרות שחצו את הגדר, ומצד שני אנשי חמאס "מגלחים" שטחים לחפירת מנהרות. "אנחנו נמצאים בתחרות מול חמאס מי יגיע ראשון: ישראל עם פיתוח טכנולוגי לאיתור מנהרות, או שחמאס יצליח לחצות את הגדר ולפתוח פיר יציאה למחבלים? זו השאלה הגדולה, ובתחרות הזו אסור לנו להפסיד", אומר ח"כ חיים ילין.
על רקע קריסת שתי המנהרות מול גבול רצועת עזה בימים האחרונים, והודעת חמאס בפה מלא כי "מפעל" המנהרות פועל במלוא עוצמתו, יצאנו ברכב ממוגן ירי לנסיעה לאורך הגבול עם רצועת עזה. למסע, מצפון הרצועה אל דרומה, הצטרף ח"כ חיים ילין (יש עתיד), תושב קיבוץ נחל עוז ובעבר ראש המועצה האזורית אשכול.
כשנה וחצי לאחר מבצע "צוק איתן",
חמאס שוב עומד על הרגליים ועוד יותר מזה. מול שטח ישראל, במרחק של עשרות מטרים מהגדר, נפרס קו מוצבי חמאס, בערך במרחק של 500 מטר זה מזה. המוצבים מבוצרים בבטון ובשקי חול. ממול המוצבים - פילבוקס של צה"ל שבו יושבים כעת לוחמים מחטיבת גולני. זה מול זה, ראש בראש, מוצב מול מוצב.
למוצבים הללו של חמאס יש כמה תפקידים: בראש ובראשונה הם מתצפתים על האזור. היכן שהוא בסביבת המוצבים האלה מתחיל פיר מנהרה, שמי יודע היכן סופו. כך למשל אפשר לראות מפעל בטון במרכז הרצועה, סמוך לגדר, ובצמוד אליו סוללות עפר בין שני מוצבי חמאס. יש תלוליות עפר שבמרכזן נמצא פיר שבעבר שימש למנהרה ופוצץ על ידי צה"ל. חמאס שוב חופר, משקם ונערך לסיבוב הבא. מנגד, צה"ל מפעיל מקדחים לאיתור מנהרות ועורך ניסויים.
חמאס, כך נראה, לא מראה סימני פחד. קו המוצבים לאורך הגבול הוא חלק מהלוחמה הפסיכולוגית שלו ודרך להעביר מסר של נוכחות בשטח. אנשי חמאס דוהרים על אופנועים בין המוצבים, מבצעים סיורים ומספקים ציוד לשומרים בעמדות. הם עושים את הכול על מנת למשוך את תשומת הלב של צה"ל, בתקווה שהתצפיות לא יזהו את המשימה העיקרית שלהם - חפירת המנהרות.
ערב סיום מבצע "צוק איתן", עמדת הצבא הייתה שאם חמאס ישוב לחפור, זה יהווה בסיס לפעולה קרקעית. "איבדנו את ההרתעה מוקדם יותר מהצפוי", אומר ילין. "יש מדיניות לירי רקטות - תקיפה של חיל האוויר על כל רקטה שנורית, אבל מה עם המנהרות? אין תגובה ואין מדיניות, גם לא לשאר האיומים כמו המוצבים. הם בנו מוצבים על בסיס המודל שלנו, אותו גודל. אנחנו רואים תלוליות של אדמה ומפעל לייצור חומרי יסוד לברזל ובטון. מזה הם בונים את המנהרות. זו מציאות הזויה לחלוטין. הם יכולים לעשות מה שהם רוצים, זה מצב מגוחך. הכול גלוי לעין, וכל זה רק הולך ומתפתח בחצי השנה האחרונה".
ויש עוד איום אחד, שכבר נמצא במרחק של עשרות מטרים מהגדר במרכז רצועת עזה: ארגון דאעש. מול אחד היישובים בעוטף הוקם פילבוקס ממוגן ועליו מתנוסס דגל שחור, לצד דגל פלסטין.