שתף קטע נבחר
 

מכה לנתניהו: בוטל מכרז הגז לקפריסין

חברת הגז הממשלתית הקפריסאית הודיעה לשותפויות הגז דלק קידוחים, אבנר ורציו כי בשל אי הגעתה להסכמות עימן בנוגע לתנאי אספקת הגז יבוטל המכרז

בוטל המכרז לאספקת גז טבעי לייצור חשמל בקפריסין, אליו ניגשו שותפויות הגז דלק קידוחים, אבנר ורציו, המחזיקות בכ-60% ממאגר לווייתן. כך הודיעו שלוש השותפויות בהודעה לבורסה. במסגרת מתווה הגז המוצע בונה ראש הממשלה ושר הכלכלה, בנימין נתניהו, על שיתוף פעולה עם קפריסין. 

 

שלוש השותפויות הגישו יחד באפריל 2014 הצעה לאספקת גז טבעי באמצעות צנרת ממאגר לוויתן במסגרת מכרז שפרסמה ממשלת קפריסין באמצעות חברת הגז הממשלתית המקומית DEFA, בהיקף של כ-0.7-0.95 BCM בשנה, בשני מסלולים. הראשון מתייחס לתקופת אספקה שתחל במהלך 2016 ולכל המאוחר במחצית השנייה של 2017 ותסתיים בסוף 2022 עם אופציה לשלוש הארכות לשנה אחת כל אחת. המסלול השני מתייחס לאספקה שתחל במועדים זהים ותסתיים בסוף 2025.

 

החברה הממשלתית DEFA מסרה לשלוש שותפויות הגז אתמול כי בשל אי הגעתה של DEFA להסכמות עם המציעים במכרז בנוגע לתנאי אספקת הגז הטבעי, החליטה DEFA על ביטול המכרז.

 

קפריסין תלויה בנפט

לפי העולה בדו"חות הכספיים לשנת 2014 של שותפויות הגז, לקפריסין יש תלות כמעט מוחלטת בייבוא של מוצרי נפט וייצור החשמל במדינה מבוסס בכ-99% על שריפת מוצרים מבוססי נפט, כגון דיזל. בשל מיקומה הגיאוגרפי, לקפריסין יש קשיים בהתחברות לתשתיות האנרגיה באירופה.

 

חברת הגז הממשלתית DEFA הוקמה בשנת 2007 ותפקידה להיות אחראית בלעדית על ייבוא, אחסון, שיווק, הובלה, אספקה וסחר של גז טבעי בקפריסין, כולל ניהול מערכת ההולכה והחלוקה של גז טבעי במדינה.

 

אמנם בקפריסין אין שימוש בגז טבעי, אבל במאגר אפרודיטה שבשטחה נמצא ממצא שיוצר מקור אפשרי של גז טבעי מקומי. למרות הודעת חברת DEFA אתמול, מבהירות השותפויות שיחד עם יתר שותפויותיה בבלוק 12 שבקפריסין, שבשטחו מצוי מאגר הגז הטבעי אפרודיטה, נמשכים המגעים עם DEFA לאספקת גז טבעי ממאגר זה.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו הזכיר אתמול (ב') בתצהיר שהעביר לבג"ץ בעניין מתווה הגז את הצעדים לקראת שיתופי פעולה אזוריים עם מדינות שכנות, בכלל זה קפריסין, סביב משאבי הגז. "מאז אושר המתווה", כתב נתניהו בתצהיר, "היו התפתחויות מדיניות רבות משמעות, שכולן סובבות סביב המתווה וכתוצאה ממנו".

 

במסגרת ההזדמנויות הגיאו-פוליטיות החדשות בעקבות פיתוח משק הגז בישראל, ציין נתניהו בתצהירו כי נפגש בסוף ינואר עם נשיא קפריסין ובהמשך ערך פגישה משולשת איתו ועם נשיא יוון בדבר הדרך שבה ניתן לרתום את משאבי הגז החדשים לטובת קשרים בין שלוש המדינות ובינן לבין מדינות אחרות באזור ובאירופה. זאת לצד השיח מול טורקיה ומצרים במטרה לייצא אליהן גז, ודרכן למדינות אחרות.

 

לדברי גורמים בשותפויות מדובר במכרז זניח שהיווה תוכנית מגירה למקרה שהמאגר של קפריסין לא יפותח והיה אמור להיות גיבוי ללוחות הזמנים עד שהמאגר שלהם יפותח. שיתופי הפעולה הגדולים מתבססים על התגליות של ישראל ושל קפריסין וגם עם יתר המדינות שנתניהו הזכיר בתצהיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
מומלצים