שתף קטע נבחר
 

מפחיד: ללא חילוץ, בנקים באירופה יקרסו

פאניקה סביב דויטשה בנק: המשקיעים בורחים ממניית הבנק הגדול בגרמניה מחשש שלא יוכל לפרוע את חובותיו למשקיעי האג"ח. חדלות פירעון אפשרית של הבנק מעמידה את המערכת הפיננסית בסכנה. מדוע נפגעה רווחיות הבנקים ועד כמה המערכת הפיננסית האירופאית נמצאת בסכנת קריסה?

דויטשה בנק, הבנק הגדול ביותר בגרמניה, נמצא במשבר וסכנת פשיטת רגל מרחפת מעליו. חדלות פירעון של הבנק האירופאי עלולה ליצור כדור שלג ולהעמיד בסכנה את כל המערכת הפיננסית באירופה.

 

לכתבות נוספות בנושא:

ירידות חדות בבורסות: מנכ"ל דויטשה בנק מנסה להרגיע

דויטשה בנק צנח ב-40% והמנכ"ל לא מודאג

 

זה כבר למעלה משלושה חודשים שהמשקיעים חוששים מהבנק האירופאי הענק, המעסיק מעל 100 אלף עובדים ב-74 מדינות. המשקיעים מנסים להיפטר ממניית הבנק וכך צנחה המניה מתחילת השנה בשיעור אדיר של 40% והפאניקה סביב המניה ממשיכה להעיב ולגרום למשקיעים לברוח.

 

"הדבר הכי מסוכן בבנקאות זה פאניקה, ברגע שהפאניקה מגיעה לסקטור הבנקים מתחילה בעיה שעלולה לפגוע במערכת הפיננסית כולה", אמר בשיחה עם ynet יניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנס.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

"הבנק המרכזי באירופה יצטרך לתת לבנקים חילוץ בהיקף של טריליוני אירו. אנחנו מתקשים להאמין שהבנק המרכזי לא ייתן הלוואות בימים הקרובים. אם תהיה זו הלוואה בריבית שלילית, יהיה זה חילוץ מדהים ואז הבנק יוכל לחזור לרווח. אם לא יהיה חילוץ כזה, זה עלול להיות כמו אש בשדה קוצים וקריסה של הבנקים", ממשיך חברון.

 

כך התחילו הצרות של הבנק

דויטשה בנק נקלע לקשיים בתשלום הריבית למשקיעים המחזיקים באגרות החוב של הבנק. מנכ"ל הבנק, ג'ון קריאן, העביר אתמול מסר של הרגעה למשקיעים במטרה להוריד את מפלס החרדה ואמר שהבנק יציב כמו סלע ויש ביכולתו לפרוע את החוב למשקיעים. היום הכריז הבנק על מהלך של רכישה עצמית של אג"ח – מהלך שנועד ליצור אמון בבנק ולהרגיע את המשקיעים אך לא מדובר בצעד משמעותי שנועד לפתור את בעיותיו של הבנק.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

"הבעיות הן לא רק של דויטשה בנק אלא של כל הבנקים באירופה אשר מתפקדים בסביבה בעייתית. גם הבנק השוויצרי קרדיט סוויס נפל ב-35%. כרגע הבנקים צריכים להתמודד עם סביבה עסקית גרועה של תשואות שליליות על האג"ח הממשלתיות. בסביבה כזו הבנקים לא יכולים להרוויח כסף כי הריבית שהם גובים מהלקוחות היא יותר נמוכה, לבנקים קשה לעבוד במצב זה", מסביר חברון.

 

כדי להבין מדוע התשואות על האג"ח הממשלתיות נמוכות כיום צריך להסתכל על מחיר הנפט והצניחה המתמשכת במחירו. הנפט צנח בכ-70% מסוף 2014, מה שהוביל לאינפלציה מאוד נמוכה. סביבת האינפלציה הנמוכה גורמת לתשואות על האג"ח הממשלתיות בעולם להיות שליליות ובמצב כזה של אינפלציה נמוכה לבנקים קשה להיות רווחיים. לצד זה, על פי המדיניות של הבנקים המרכזיים בעולם, תרחיש של העלאת ריבית בתקופה הקרובה הוא רחוק מאוד. השילוב בין ריבית נמוכה ואינפלציה נמוכה פוגע ברווחיות הבנקים.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

האם המצב של דויטשה בנק דומה למצבם של הבנקים לפני פרוץ המשבר ב-2008? "יש פה סממן דומה של הידבקות של כל המערכת הפיננסית אבל זה לא קרוב ל-2008. יש כאן הרבה יותר פאניקה וחשש מקריסה של הבנק אך ההון העצמי של הבנק הוא הרבה יותר גבוה בהשוואה למצב הבנקים ב-2008 וזה לא אותו מצב", מסביר חברון.

 

מניית דויטשה בנק צפויה להמשיך להגיב לחשש של המשקיעים מקריסת הבנק והפאניקה הגדולה מקריסת המערכת הפיננסית האירופאית. להערכת חברון, עד שלא ייפתר משבר הנפט שיחזיר את האינפלציה, לא תהיה לבנקים סביבה עסקית מאוד טובה, אבל כרגע יש צורך בחילוץ הבנקים מצד הבנק המרכזי של אירופה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים