הזיהום בירקון נמשך: קצף לבן על פני הנחל
במשרד להגנת הסביבה הסבירו כי הקצף הלבן בירקון נוצר בעקבות תקלות בקווי הביוב של אלפי מנשה, קלקיליה ואזור דרום השרון המזרחי. לא ברור עד מתי התקלה תימשך
הזיהום החמור בנחל הירקון נמשך זה היום השני וגם היום (ג') ניתן להבחין בקצף לבן על-פני הנחל באזור תל-אביב. מומחים הסבירו כי מדובר בזיהום ממתקן לטיהור שפכים בדרום השרון, שעלול להימשך עוד זמן. ברשות נחל הירקון הודיעו באתר האינטרנט שלהם כי איכות המים אינה מתאימה לשייט. מי שהתריעו על הזיהום אתמול היו אנשי עמותת "צלול", שפנו לגופים הרלוונטים על מנת לפעול למניעת דליפת הביוב לנחל.
במשרד להגנת הסביבה הסבירו כי הקצף הלבן בירקון נוצר בעקבות תקלות בקווי הביוב של אלפי מנשה, קלקיליה ואזור דרום השרון המזרחי. "בעקבות דרישות המשרד מכון טיהור השפכים באזור זה נמצא כעת בהליך בנייה מחדש, על מנת שאירועים כאלה לא יחזרו בעתיד".
למעשה, מתקן טיהור השפכים של דרום השרון מטפל בשפכים המקומיים ובשטחי הרשות הפלסטינית וגם של כמה התנחלויות. "המט"ש אמור היה לקבל כששת אלפים קו"ב מים ביום. בפועל, עם הגידול באוכלוסין והחיבור של כל היישובים לביוב הוא מקבל בין 20 ל- 22 קו"ב ביום", מסביר אלון זסק, סמנכ"ל משאבי טבע במשרד להגנת הסביבה. "לכן היכולת שלו לטפל כמו שצריך בשפכים מוגבלת. התרענו על זה ואחרי שלא בוצע שדרוג כמו שהיה צריך לעשות התחלנו באכיפה מנהלית. הוצאנו התרעות, לרבות ליו"ר איגוד דרום שרון מזרחי האחראי על המט"ש, לרבות שימועים לפני פתיחה בתיק חקירה. לאחר מכן הועבר תקציב על מנת לשדרג את המט"ש, כדי שיוכל לטפל בכל השפכים באיכויות טובה. הזרמת מי הקולחין נעשתה ללא אישור. אנחנו פועלים לוודא שתהיה התקדמות בשדרוג המט"ש".
ברשות הירקון ציינו כי מתחילת 2015 הזיהום הנוכחי הוא אירוע הזיהום היחיד המתמשך והרציני ביותר שאירע בנחל הירקון.
מרשות נחל הירקון נמסר ל-ynet כי "אנו פועלים ככל האפשר כדי להקטין את הנזקים
התברואתיים והאקולוגיים. מדובר בזרימה הידועה והמתמשכת של מי קולחין באיכות ירודה ממתקן טיהור שפכים (מט"ש) דרום שרון מזרחי ומזרימת שפכים מזדמנת מנחל עסלה, דבר היוצר הופעת קצף".
"הירקון הוא מערכת פתוחה החשופה לכל מה שקורה בגבולותיה", הסביר ד"ר דוד פרגמנט, מנהל רשות נחל הירקון. "במקרה של קצף לבן, המאפיין זיהום דטרגנטי, כמעט ואין מה לעשות, אלא לנסות לאתר את המקור ולנסות לגרום שזה לא יקרה שוב. המצב של מט"ש דרום שרון מזרחי, הוא מצב מתמשך שייפתר רק אחרי שהמט"ש החדש יתחיל לעבוד ב-2017".
למרות הזיהום, פרט להודעה באתר רשות נחל הירקון, לא פורסמה אזהרה. דליה טל מנהלת קמפיינים בעמותת "צלול" הסבירה כי "מהמשרד להגנת הסביבה, רשויות הניקוז ורשויות הנחלים היה מצופה לדווח לציבור על כל מקרה של הזרמת שפכים או קולחין המסכנת את בריאות הציבור. דיווח כזה לא קיים היום, והוא שם את שלום הציבור בסכנה. דיווח כזה יחייב את כל הגורמים לבצע דגימות באופן תכוף יותר. אבל הדבר יהיה לטובת כולם. לא ייתכן שדבר הזיהום מגיע לציבור הרחב באמצעות הציבור המתלונן ועמותות. זה תפקיד המדינה לדווח לציבור ולא להיפך".
מאיגוד ערים דרום השרון המזרחי נמסר בתגובה כי מתקן טיהור השפכים מטפל כיום בכמות שפכים הגדולה פי 3 מכמות השפכים להם תוכנן מלכתחילה וזאת בשל חיבורן של טירה, טייבה, הישוב הקהילתי צור יצחק וחבלה (רשות פלסטינית) וגידול טבעי בעיר קלקיליה. "ביצוע החיבור נעשה באישור הרשויות המוסמכות", נמסר מאיגוד הערים. "לאור זאת הוחל בינואר 2015 בביצוע עבודות לשדרוג המט"ש בהשקעה של כ-130 מיליון שקלים. העבודות צפויות להסתיים בתחילת 2017 ויאפשרו טיפול ב- 45 אלף קו"ב שפכים ביממה בטיפול ברמה שלישונית להשקיה בלתי מוגבלת בחקלאות וכן אפשרות להזרמה לנחל. האיגוד פועל במלוא המרץ על מנת לנסות ולקדם את לוחות הזמנים ולהשלים את עבודות השדרוג במועד מוקדם ככל הניתן".