מלחמת עולם: אפל נגד הממשל האמריקני
הקרב נמשך: טים קוק, שחשף אתמול את דרישת ה-FBI מהחברה לסייע להם לפרוץ למכשירו של מחבל, ממשיך להתנגד לצו בית המשפט - שנעמד לצד דרישת סוכנות הביון. ראשון להביע תמיכה היה מנכ"ל גוגל שאמר "תקדים לדרישה מסוג זה הינו מסוכן"
אתמול חשף מנכ"ל אפל טים קוק, כי ה-FBI השיג צו מבית המשפט המחוזי ובו דרישה מאפל לסייע להם לפרוץ למכשיר האייפון של סעיד פארוק, המחבל מהטבח בסן ברנרדינו. קוק הדגיש את הבעייתיות שבהוראה, שכן אפל נדרשת בעצם לבנות קוד ייעודי שיעזור ל-FBI להיכנס למכשיר "בדלת האחורית", לאחר שסוכנות הביון נכשלה לפצח את סיסמת הכניסה וגרמה לנעילתו של המכשיר לצמיתות. התנגדותו הנחרצת של קוק בעצם פותחת חזית מול עמדת המדינה בנושא הסיוע והתנגדותה של אפל כנראה תגרור את ההחלטה לערכאה המשפטית הבאה.
קוק ציין שפיתוחו של קוד כזה, שיעקוף את הגדרות האבטחה של iOS9, "פותח תיבת פנדורה שתאפשר, אם יפול לידיים הלא נכונות, פריצה לכל אייפון בעתיד". או במילים פשוטות - סכנה לפרטיותם של כל לקוחות אפל. זו לא הפעם הראשונה שחברות טכנולוגיה נדרשות לסייע לרשויות החוק בפיתרון חקירות מהפן הטכני - ולרוב אין להן בעיה לעשות זאת. המקרה הנוכחי מעט שונה כי כאן אין בקשה של הרשויות להגיע למידע שנמצא אצל החברות עצמן כמו מידע לגבי מספרים שחוייגו אליהם או יעדן של הודעות שנשלחו. פה אפל מתבקשת לאפשר ל-FBI גישה למכשיר ולמידע הפרטי של הלקוח.
בצד של אפל
מי שנעמד לצדו של קוק מיד לאחר פרסום המקרה היה מנכ"ל חברת גוגל, סונדאר פיצ'אי. הוא הגדיר את המכתב שפירסם מנכ"ל אפל כחשוב והוסיף שהצו שמורה לחברת אפל לעזור ל-FBI לפרוץ למכשירו הפרטי של הטרוריסט הינו תקדים בעייתי, לדבריו.
"אנחנו מפתחים מוצרים בטוחים כדי להגן על המידע שלכם ואנחנו מעניקים לרשויות החוק גישה למידע המבוססת על צווים משפטיים, אבל זה שונה לחלוטין מאשר לדרוש מחברה לפרוץ ישירות למכשיר של לקוח ולמידע שעליו. הדרישה הזו עלולה לפגוע בפרטיות של כל המשתמשים ואני מצפה לדיון פתוח ומתחשב בנושא החשוב הנ"ל.
עמדתו של פיצ'אי מהווה תגבורת רצינית לעמדות של טים קוק, מנכ"ל חברת אפל שגם דורש לנהל דיון ציבורי שגם יבהיר ללקוחות כל החברות מה בדיוק עומד כאן לדיון. הרושם הקיים כרגע הוא לא אם אלא מתי יצטרפו גם מנכ"לים של חברות חשובות כמו מיקרוסופט ופייסבוק לדיון הנוקב הזה.
גם קרן החזית האלקטרונית, ארגון שמטרתו בין היתר הוא להלחם על חופש הפרטיות, פרסמו הצהרת תמיכה בקוק וכתבו: "ברגע שתקדים זה יווצר ואפל תייצר את הקוד הזה, אנחנו בטוחים שהממשלה תבקש זאת שוב ושוב, גם למכשירים אחרים ותשתמש בכוח הזה על מנת לעקוף תוכנות אבטחה של חברות אחרות".
מלבד גורמים רשמיים, גם הקהל הרחב מביע את תמיכתו ומחוץ לחנויות החברה ברחבי העולם נצפו אנשים פרטיים שהיה להם חשוב להגיע על מנת לגבות את טים קוק ואפל. גם, אדוארד סנודן, מי שנודע בעקבות חשיפת תוכנית המעקבים הסודית של סוכנות הביון הלאומי שפוגעת בערכי הפרטיות הבסיסיים של אזרחי אמריקה צייץ את תמיכתו בעמדתו של קוק.
The @FBI is creating a world where citizens rely on #Apple to defend their rights, rather than the other way around. https://t.co/vdjB6CuB7k
— Edward Snowden (@Snowden) February 17, 2016
ובצד השני של הזירה
סוכנות הביון האמריקנית קיבלה כמעט במידי את תמיכתה של ממשלת ארצות הברית. קצין העיתונות של הבית הלבן ג'וש ארנסט אמר במסיבת עיתונאים אמש: "ב-FBI בסך הכל
מבקשים משהו שישפיע על מכשיר אחד בלבד". הוא הוסיף כי ל-FBI יש את הגיבוי המלא של הממשל האמריקני.
רוח גבית נוספת הגיעה גם מכיוונו של המועמד הבולט מטעם המפלגה הרפובליקנית - המיליארדר דונלד טראמפ שאמר שהוא מסכים ב-100 אוזים עם בית המשפט. "מי אפל חושבים שהם? אנחנו צריכים לפתוח אותו (את המכשיר)", אמר לרשת פוקס ניוז.
משרד המשפטים האמריקני מפעיל את כל השרירים שהוא יכול ובהם חוק מהמאה ה-18 שיכול לחייב כל חברה לעשות את מה שהמדינה דורשת ממנה - בתנאי שזה לא מייצר לה "נטל מיותר". לפי מנכ"ל אפל, זהו בהחלט "נטל" גדול שהחברה לא מעוניינת לשאת על כתפיה. בינתיים המאבק נמשך, את תוצאותיו נדע רק לאחר הביקור הבא בבית המשפט ואין ספק שהחלק המעניין עוד לפנינו.