שתף קטע נבחר

 

הבריון, הגיבור הטרגי והנחמה של קלינטון

דונלד טראמפ רשם התקרבות משמעותית נוספת לזכייה במועמדות הרפובליקנית לבית הלבן בזכות ההפחדות והבוטות. ג'ב בוש שהיה לתקוות הרפובליקנים התרסק - ופרש. בקרב הדמוקרטים, קלינטון הצליחה לעצור את סחף הנשים לכיוונו של סנדרס, אך המועמד הסוציאליסט לא אמר את המילה האחרונה

תוצאות הבחירות המקדימות בדרום קרוליינה מהוות מסלול רחב ידיים עבור המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ, שעליו יוכל לצעוד בדרכו הבריונית לעבר מינויו כמועמד המפלגה לנשיאות. אמנם בפוליטיקה זה לא נגמר עד שזה נגמר, אבל דרום קרוליינה היא ציון דרך משמעותי למה שכל האסטרטגים הפוליטיים והפרשנים רבי הנסיון לא האמינו שיקרה: התקרבות משמעותית ומעוררת פחד לכיוון בחירתו של טראמפ.

 

הפער של קלינטון והניצחון של טראמפ    (צלמים: חגי דקל ויוגב אטיאס)

הפער של קלינטון והניצחון של טראמפ    (צלמים: חגי דקל ויוגב אטיאס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

טראמפ וקלינטון חוגגים ניצחון

טראמפ וקלינטון חוגגים ניצחון

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

טראמפ מצא את הנוסחה המנצחת בקרב הרפובליקנים הרעבים לשלטון מצד אחד, ואחוזי שנאה כלפי מנהיג ארה"ב בשבע השנים האחרונות, ברק אובמה, מצד שני: ככל שהוא בוטה יותר, כך כוחו עולה. הוא הבין בחושיו המפותחים כי המצביעים הרפובליקנים שעייפו מהנהגתם הממסדית נוהים אחר קול אגרסיבי. לדידו, ה-DNA של המצביעים הרפובליקניים מתבטא בתחושה שקולם לא נשמע. נציגיהם בבית הנבחרים ובסנאט היו עסוקים בדבר אחד - להכפיש את אובמה, ולא לדאוג להם, אנשי מעמד הביניים, חסרי ג'ובים וחסרי תקווה.

 

כל מה שקבעו הסוקרים - מתנפץ בפניהם

במהלך המרוץ שלו תקף טראמפ את כולם. הוא העליב נשים, כינה את המהגרים ממקסיקו "קרימינלים ואנסים", דרס את האמריקנים המוסלמים, גיחך בקול גדול על הנכים וחסרי הישע, והעז לעשות מה שאף פוליטיקאי לפניו לא עשה: הוא פגע באפיפיור. ובאופן פרדוקסלי עלה ופרח בסקרים. אתמול, בדרום קרוליינה, נשא טראמפ את נאום הניצחון שלו באופן מנופח ובטוח יותר מאי פעם, והוכיח כי אפילו במדינה שבה אוכלוסיית האוונגליסטים גדולה ומשפיעה הוא יכול להביס את טד קרוז, בשר מבשרם, אף שבמשך חודשים ארוכים היה המועמד המועדף עליהם.

 

טראמפ. גם עושרו משחק תפקיד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טראמפ. גם עושרו משחק תפקיד(צילום: AFP)

אנשים מאמינים לא אוהבים שפוגעים במנהיג דתי. אף שאין בדרום קרוליינה רוב לקתולים, הם היו אמורים להיפגע רגשית מדברי טראמפ על האפיפיור. על כך בנו כל הסוקרים והאסטרטגים הפוליטיים. אבל אישה אחת, עוד לפני שנודעו התוצאות, הכניסה את הדברים לפרופורציה, ואמרה בכנס בחירות שלו: "מיהו בכלל האפיפיור שיטיל ספק באמונתו של טראמפ?" היא וחבריה הלכו לקלפיות לא כי אהבו את טראמפ אלא כי הרגישו שהם צריכים לשמור עליו מפני הוותיקן.

 

מוסלמים? דגל אדום

32% מהאוונגליסטים בדרום קרוליינה הצביעו לטראמפ ורק 27% עבור טד קרוז, שעד לימים האחרונים היה יקירה של המדינה והמועמד המוביל. טראמפ קלע לדעתם של התושבים בכל הקשור לשנאת האחר: על פי פילוחי המצביעים, 73% מהרפובליקנים תמכו בהצעתו של טראמפ למנוע כניסת מוסלמים לאמריקה.

 

אם ניתן לשרטט פרופיל של מצביע רפובליקני בדרום קרוליינה - זהו אדם שמאס בשיטה, בממסד. הוא לא רוצה לראות מוסלמים על אדמתו כי בעיניו כולם עורפי ראשים. הוא לא רואה בשיטות העינויים של עצורי טרור דבר שצריך להיזהר בו, להיפך. המצביע הרפובליקני בדרום קרוליינה רוצה מנהיג שלא מאמין בפוליטיקלי קורקט, לא פוחד לאיים על ממשלת מקסיקו שתשלם עבור החומה הגבוהה שיבנה בגבולה, כזה שלא פוחד להגיד לסינים שהם שקרנים ולאירופאים שהם צבועים.

בוש מודיע על פרישה

בוש מודיע על פרישה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הגיבור הטרגי: ג'ב בוש (צילום: AP) (צילום: AP)
הגיבור הטרגי: ג'ב בוש(צילום: AP)
 

 

גם פגיעה באפיפיור זיכתה אותו בעוד נקודות (צילום: רויטרס, AFP) (צילום: רויטרס, AFP)
גם פגיעה באפיפיור זיכתה אותו בעוד נקודות(צילום: רויטרס, AFP)

לפיכך הרפובליקנים של דרום קרוליינה רצו את כל מה שטראמפ מייצג: בריונות ושנאת זרים. נחטא לאמת אם נאמר שהם לא סונוורו גם מעושרו הרב. עבורם מנהיג חזק בעל לשון חריפה, שנשוי לדוגמנית צעירה, הוא בבחינת משאת נפש. בעלי זכות הבחירה לא רק הצביעו לו, הם גם סגדו לו, אחרת אין להסביר את העובדה שהוא קיבל 32% מהקולות.

 

הגיבור הטרגי של הבחירות בדרום קרוליינה הוא ג'ב בוש, שהודיע על פרישתו. בנאום הפרישה הוא לא אמר את מה שהוא מרגיש כבר זמן רב: שטראמפ היה זה שרמס אותו. בכל העימותים טראמפ התעלל בו, כינה אותו חלש וחסר אנרגיות, ולא פעם צעק לעברו "שתוק".

 

בתחילת המרוץ היה בוש תקוות הממסד הרפובליקני. הוא הביא עמו ניסיון של שתי קדנציות כמושל רב-הישגים בפלורידה, הוא התנהג בענווה בקמפיין ודיבר בקול שפוי יותר מכל המועמדים סביבו. לפיכך ראו בו סוס מנצח שיוכל להביס את קלינטון בבחירות הכלליות אם היא תהיה המועמדת. אך בוש התרסק בסקרים, ולטראמפ היה תפקיד לא מבוטל בכך.

 

קאמבק מרשים לרוביו

מרקו רוביו רשם לעצמו הישג מרשים שייתכן שישפיע על הקמפיין הרפובליקני בהמשך: הוא ביסס עצמו במקום השני והבטיח בנאום נרגש כי "הגיע הזמן לדור הצעיר של המנהיגים, הילדים של רונלד רייגן".

 

רוביו. הממסד הרפובליקני יתאחד סביבו? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רוביו. הממסד הרפובליקני יתאחד סביבו?(צילום: AFP)
 

דרום קרוליינה סיפקה לו ניצחון משמעותי. התוצאות דחפו את יריבו הגדול, טד קרוז, למקום השלישי. הוא עדיין על המפה, אך רוביו עשה "קאמבק" מרשים, אחרי שכמעט נבעט החוצה בעקבות הופעה מעוררת תמיהה בעימות הרפובליקני.

 

בממסד הרפובליקני מוכנים לעשות הכול כדי למוטט את טראמפ, שסומן כאסון למפלגה. אם יתאחדו עתה סביב מועמדותו של רוביו ויזרימו לו כספים שהוא זקוק להם כל כך, הוא יוכל לנסות לבעוט בטראמפ, אם כי כלל לא בטוח שיצליח.

 

הצבע חזר ללחייה של קלינטון

לראשונה מאז החלו הבחירות המקדימות במפלגה הדמוקרטית, הייתה יכולה הילרי קלינטון לעמוד על הבמה ולהתמוגג מניצחונה במדינת נבדה: באיווה היא ניצחה בשבריר אחוז ובהטלת מטבע, בניו המפשייר היא הובסה על ידי ברני סנדרס בפער של יותר מ-20%. לפנות בוקר בלאס וגאס, בחולצה אדומה בוהקת, נראה שהצבע חזר ללחייה, וגם השיעול שתקף אותה בימים האחרונים נעלם. 

קלינטון וסנדרס. עצרה את סחף הנשים לכיוונו (צילום: AFP, AP) (צילום: AFP, AP)
קלינטון וסנדרס. עצרה את סחף הנשים לכיוונו(צילום: AFP, AP)
ניצחונו הגדול של סנדרס עד כה היה בעצם העובדה שקלינטון אימצה עקרונות ליברליים שבהם לא העזה לתמוך לפני שהוא הפך לגורם מרכזי ומשפיע. כמותו, היא הבטיחה כי תילחם בכרישי וול סטריט כאשר יהיה צורך, דבר שלא הרבתה לומר בעבר. הקמפיין מלהיב ההמונים שניהל סנדרס עד כה, ויכולתו לסחוף צעירים ומצביעים לראשונה, הפכו את הניצחון של קלינטון בנבדה לדבר שאיננו מובן מאליו. הוא גרם לה להתאמץ יותר, וללכת כברת דרך לעבר מצע ליברלי יותר.

 

בתום ספירת הקולות קיבלה קלינטון 52% וסנדרס 48%. עבור סנדרס הניצחון הדחוק שלה הוא ניצחונו הגדול. כאשר נכנס למרוץ, נבדה נתנה לו ארבעה אחוזי תמיכה בסקרים, ואולם לפני שבועות ספורים הוא פיגר אחריה בפער של 25%. זו לא מדינה חשובה מבחינת האלקטורים, אבל ניצחון בה היה הכרחי עבור קלינטון, שכן זה הקהל הטבעי התומך בה. תבוסה בנבדה הייתה יכולה להביא לקריסת הקמפיין שלה.

 

מי יכריע, השחורים או ההיספנים?

סנדרס בנאומו סיפר כי התקשר לקלינטון ובירך אותה. "הם ניהלו קמפיין אגרסיבי ויעיל ובירכתי אותם על המאמצים", סיפר. אחרי הבחירות המקדימות בנבדה, סנדרס נותר גורם משפיע בזירה הדמוקרטית. הממסד של המפלגה ינסה עתה להתאחד סביב קלינטון שהוכיחה כי ביכולתה לנצח. סנדרס יצטרך להוכיח בהמשך כי הוא באמת מביא אנשים חדשים למפלגה הדמוקרטית, כאלה שעד בואו לא השתתפו בתהליך הבחירה.

 

מפילוח קבוצות המצביעים בנבדה עולה כי קלינטון ניצחה בגדול בקרב השחורים. היא הובילה על פני סנדרס ב-55%. נתון זה צריך לעורר דאגה רבה אם לא חרדה אצל סנדרס ואנשיו: בשבת הבאה בדרום קרוליינה השחורים ייתנו את הטון, והניצחון של קלינטון כמעט מובטח. לעומת זאת, היא צריכה לדאוג בעיקר מהצבעתם של ההיספנים כיוון שסנדרס גבר עליה בפער של 8%. ללא רוב מקרבם היא לא תוכל לנצח.

 

גם בקרב הלבנים הוביל סנדרס בפער של 8%, אך קלינטון הצליחה לעצור את סחף הנשים לעברו, וגברה עליו בקרב המצביעות בפער של 13%. סנדרס ניצח אותה בקרב גברים בפער דומה. בין הצעירים והמצביעים לראשונה סנדרס כיכב גם בנבדה, והשיג פער דו-ספרתי.

 

בדרום קרוליינה צפויה קלינטון לנצח בעיקר בעזרת השחורים, אך המבחן האמיתי יהיה ב-1 במרס, "סופר טיוזדיי", שבו יתקיימו בחירות ב-11 מדינות. לסנדרס יש סיכוי טוב לנצח לפחות במחציתן, מה שיחזיר את המרוץ הדמוקרטי לנקודה שבה היה כאשר איווה הלכה לבחור: צמוד מאוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טראמפ. אפילו תקיפת האפיפיור חיזקה אותו
צילום: AFP
מומלצים