החל משבוע הבא: "תעודת זהות בנקאית" לכל לקוח
החל מה-28 לפברואר ימסרו הבנקים לכל לקוח דו"ח מרוכז על החשבון שיכלול פירוט הנכסים, ההתחייבויות, הריביות, הוצאות בגין עמלות ועוד. המטרה: להגביר את יכולת המעקב של הלקוח, להגביר תחרות ולחזק את כושר המיקוח שלו. עם זאת, הנוסח הסופי של תעודת הזהות הבנקאית אינו כולל את דירוג הלקוח, כפי שתוכנן במקור
החל מהשבוע הבא יצוידו לקוחות הבנקים בתעודת זהות בנקאית – דו"ח מרוכז ותמציתי, הנותן תמונת מצב כוללת של החשבון, במסגרתו יפורטו ללקוח כלל הנכסים, ההתחייבויות והפעילות השוטפת בחשבון, ריביות על פיקדונות, ריביות על אשראי וכן הוצאות בגין עמלות.
- 6.5 שקלים במקום 125 שקל: הפחתה בעמלות הבנקים
לדברי בנק ישראל, מטרת הדו"ח הזה היא לשפר את יכולת המעקב של הלקוח אחר חשבון הבנק שלו, ואת יכולת ההשוואה שלו בין מוצרים ושירותים בנקאיים שונים, מציאות שתשפר גם את תנאי חשבונו.
הרעיון הוא שבעזרת הדו"ח הזה, לקוח "טוב" יוכל גם לקבל הצעות אטרקטיביות לקבלת הלוואה או מוצר פיננסי אחר במחיר זול יותר, בבנק או בגוף פיננסי מתחרה.
הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל פתח היום (א') במהלך הסברה לציבור הרחב, אודות תעודת הזהות הבנקאית והשיק גם סרטון המסביר את המהלך החדש. ל ynet נודע כי למרות שהחיוב למסור את המידע יחל כאמור ביום ראשון הבא, חלק מהבנקים כבר מעבירים בימים אלו ללקוחות את המסמך.
יש לציין כי מאז הוצע המהלך, הפורמט של תעודת הזהות הזו עבר מספר שינויים, כאשר למעשה בפורמט הנוכחי הושמט סעיף מהותי בדו"ח - דירוג הלקוח (מעין ציון אותו מקבל הלקוח בהתאם למצב חשבונו ועמידתו בהתחייבויות).
לא מעט טענות נשמעו לפיהן ללא הדירוג - ניטל למעשה כח המיקוח העיקרי של הלקוח (בהנחה כמובן שהוא מדורג בציון טוב).
בפיקוח על הבנקים מציינים כי עדיין למסמך יש יכולת לסייע ללקוח. כמו כן טוענים שם שחוק נותני אשראי (הקמת מאגר מידע על דירוג הלקוחות) הנמצא בהליכי אישור, ישלים למעשה את התמונה.
תעודת הזהות הבנקאית תשלח על ידי הבנק, אחת לשנה ב- 28 בפברואר, ליחידים ועסקים קטנים, באמצעות חשבונם המקוון באתר האינטרנט של הבנק או באמצעות הדואר. כמו כן, ניתן לבקש את תעודת הזהות הבנקאית גם במהלך השנה, ולקבל באמצעותה מידע עדכני על החשבון, למשל בעת בחינת הלקוח את הכדאיות בהעברת החשבון מבנק לבנק.
המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר אמרה היום כי "הדו"ח החדש, שכתוב בשפה פשוטה ובפורמט זהה בין כל הבנקים, יסייע לכל לקוח- משק בית ועסק קטן, להבין את מצבו הפיננסי הכולל, לראות כמה עמלות וריביות הוא שילם במהלך השנה על כל הפעילויות בחשבון הבנק, ולשפר את תנאי החשבון. אני קוראת לציבור הרחב להשתמש בתעודת הזהות הבנקאית ולנצל אותה".