שתף קטע נבחר

 

שמן קוקוס: טרנד אקזוטי חולף או בריא באמת?

הוא מכיל 92% שומן רווי, אשר עלול לגרום לעלייה ברמת הכולסטרול בדם ולמחלות לב וכלי דם. מנגד, ישנם מחקרים המשבחים את תרומתו של שמן הקוקוס לבריאות. אז מה באמת נכון ואיך הוא משפיע על הבריאות שלנו?

יש המשבחים אותו ומקנים לו יתרונות בריאותיים של "מזון על" ויש אומרים שהוא אף מסייע בתהליך ההרזיי ושריפת השומן בגוף. האם מדובר בתרופת פלא בטעם טרופי או שבעוד גימיק טרנדי חסר ביסוס?

 

שמן הקוקוס מכיל 92% שומן רווי, אשר בצריכה מוגברת ממנו גורם לעלייה ברמת הכולסטרול בדם, ולמחלות לב וכלי דם, על כן מרבית הגופים בעולם ממליצים להמעיט בצריכת שומן רווי ולכן ההמלצה תקפה לגבי צריכת שמן הקוקוס ולשמנים רווים אחרים כגון שמן דקלים. 

 

יחד עם זאת, ישנם מחקרים אחרים והשערות בדבר יעילותו של שמן הקוקוס לבריאות. אז מהם נכון?

 

השמנים הבריאים

שמן קוקוס: 5 שימושים בריאים - ומפתיעים

שמן זית: למה הוא בריא ואיך לבחור את הנכון

המצעד: איזה שמן הכי טוב לבריאות שלכם

 

שומן רווי

שמן הקוקוס, נמצא במצב צבירה מוצק בטמפ' החדר בשל העובדה שחומצות השומן בשמן הקוקוס הן רוויות בעיקרן. בחומצת שומן רווי, הפחמנים בשרשרת הם בעלי קשר יחיד ביניהם, דבר הגורם לאטומי הפחמן להיות מסודרים אחד ליד השני וליצור חומר מסודר מבחינה כימית, דבר שגורם לחומצת השומן להיות מוצקה בטמפרטורת גבוהות ( כמו טמפרטורת החדר).

 

לעומת זאת, בחומצת שומן בלתי רווי יש קשר אחד או יותר בין הפחמנים בשרשרת שהוא כפול, דבר היכול לגרום לחומצת השומן להיות פחות מסודרת במרחב ולמבנה אמורפי (תלוי אם מדובר בסידור בצורת "ציס" או "טראנס" של החומצה).

 

בנוסף לסוג הקשרים הקיימים בחומצת השומן, שמן הקוקוס מכיל חומצות שומן באורך בינוני הנקראות חומצות שומן בינוניות שרשרת (MCT), אשר מקנה להן את היכולת להיספג ישירות מהמעי הדק לדם, בלי לעבור לפני זה את הכבד בתהליך המטבוליזם דבר זה יכול לסייע במצבים קליניים מסוימים.

 

בתהליך ניצול האנרגיה, קיים יתרון לשמן הקוקוס, מכיוון שחומצת השומן של שמן הקוקוס נכנסת לתוך התאים לשם הפקת אנרגיה ואינה זקוקה לנשא חלבוני בכניסה לתא, לכן קל להפיק ממנה אנרגיה. (מדובר ביתרון).

 

מה הקשר בין שמן הקוקוס לירידה במשקל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מה הקשר בין שמן הקוקוס לירידה במשקל(צילום: shutterstock)

 

טיגון בשמן קוקוס

בטיגון שמן, חל תהליך של חמצון ותגובות כימיות מסוימות ונוצרים חומרים, שהם תוצרי לוואי של חמצון השמן, שעלולים לפגוע בבריאות. בחומצת שומן בלתי רווי הקשר הכפול יוצר פגיעות גדולה יותר לחמצון ובעל סיכוי גבוה יותר לחמצון בטיגון מאשר השומן הרווי. לכן, ייתכן ולשומן הרווי יש במידה מסוימת יתרון על פני השומן הבלתי רווי בטיגון.

 

בנוסף ישנם גורמים נוספים המשפיעים על מידת חמצון השמן כגון, משך הטיגון, וטמפרטורת הטיגון שצריך לקחת בחשבון. ישנן תגובות נוספות המתרחשות בעת טיגון השמן, כגון יצירת תוצר בשם אקרילאמיד (מולקולה הנוצרת מהמפגש בין פחמנים עם חומצות אמינו מסויימות), עדיין לא ידוע מספיק על כמות האקרילאמידים שנוצרת בעת הטיגון בשמן קוקוס ועל השפעתם.

 

ישנה השערה כי שמן קוקוס עשוי להעלות את הצריכה האנרגטית ובכך לסייע לשריפת שומן. פרטים אלו עלו בעקבות מחקר קטן יחסית, אשר כלל 40 נשים מברזיל בעלות השמנת יתר בטנית ובו השוו בין צריכת שמן קוקוס לשמן סויה ובדקו מדדי בריאות שונים כגון BMI, היקף מותניים ומשקל.

 

המחקר מצא כי קיים שיפור סטטיסטי בלבד אך לא הראה מובהקות קלינית בשימוש בשמן הקוקוס למטרת ירידה במשקל. כמו כן הירידה במשקל ובמדדים לא הייתה משמעותית, לכן אין להסיק מכך שהוא יכול לסייע בשריפת שומן ובירידה במשקל.

 

מניעת אלצהיימר, הפחתת סימני אטופיק דרמטיטיס

יש המייחסים לשמן הקוקוס יכולות ריפוי, כמו למשל שהרכבו הייחודי יכול לסייע במניעת אלצהיימר. הסברה הזאת קיימת בשל תיאור מקרה יחידי שהראה השפעה, אך עד כה לא נעשו מחקרים קליניים שהוכיחו טענה זאת.

 

יכולת ריפוי של שמן הקוקוס נבדקה גם בחולים הסובלים מאטופיק דרמטיטיס (מחלת עור המכונה גם אסטמה של העור). מחקר קליני אקראי כפול סמיות (שיטה לעריכת ניסויים מדעיים מחמירה, שמטרתה להפחית במידת האפשר את ההטיות הסובייקטיביות המודעות והבלתי מודעות ) שנערך בקרב 117 מטופלים הסובלים מאטופיק דרמטיטיס הראה השפעה חיובית מובהקת של מריחת שמן הקוקוס והפחתת תסמיני המחלה.

 

אז אמנם ישנן ראיות בדבר יעילותו של שמן הקוקוס על מדדי בריאות שונים אך אלה אינן מספיקות ורובן לא הוכחו עדיין באופן מובהק, כדי שנצא בהצרות כאלו או אחרות בדבר הטבה בריאותית מוכחות השימוש בשמן הקוקוס.

   

מרק כתום עם שמן קוקוס

רכיבים:

5 גזרים

בטטה גדולה אחת

300 גרם דלעת

1 בצל

1 כרישה

3 כפות שמן קוקוס

1 כפית פלפל

1 כפית מלח

1 כפית כורכום

 

להגשה:

1/4 כוס נבטי ברוקולי או נבטי מאש או 2 כפות עירית קצוצה.

 

אופן ההכנה:

1. חותכים את הכרשות והבצל לעיגולים ומאדים בסיר גדול יחד עם שמן הקוקוס

2. חותכים את הבטטה הגזרים והדלעת לפרוסות

3. מוסיפים את הגזרים הבטטה והדלעת לתערובת הבצל והכרישה

4. מוסיפים 2 ליטר מים ומביאים לרתיחה עד שהירקות מתרככים

5. טוחנים את המרק בעזרת מוט ריסוק ידני לקבלת מרקם קטיפתי

6. להגשה, מחלקים את המרק לקעריות, מקשטים כל מנה בתוספות

 

קלוריות לקערת מרק: כ 200 קק"ל


הכותבת היא , דיאטנית קלינית B.SC בסטודיו C




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שמן קוקוס: האם הוא באמת בריא?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים