הסכסוך התורן באזור: סעודיה נגד לבנון
ההשפעה של חיזבאללה על לבנון גרמה לממלכה לנתק את הסיוע הביטחוני והכניסה את לבנון ללחץ. סרט של רשת אל-ערבייה על חסן נסראללה הצליח ללבות את האש עוד יותר. הסעודים מרוצים: "לבנון סחטה מאיתנו המון כסף"
לבנון סוערת מהחלטתה של סעודיה בסוף השבוע להפסיק את העברת הסיוע הביטחוני בסך שלושה מיליארד דולר. "העמדות הלבנוניות לא מתאימות ליחסים בין המדינות", אמר בשישי בכיר בממלכה הסעודית.
הרקע להפסקת הסיוע הוא הדומיננטיות של חיזבאללה בלבנון, וחילופי האשמות קשים בינה לסעודיה על רקע המשבר בסוריה ובתימן. סעודיה גם כועסת על השלטון בלבנון שלא עמד לצדה בעקבות ניתוק היחסים עם איראן והפריצה לשגרירות. התגובה הלבנונית, בהשפעת חיזבאללה ובני בריתה, הייתה רפה. אזרח סעודי סיפר ל-ynet בסוף השבוע: "האנשים פה מאוד שמחים. לבנון סחטה המון כספים מסעודיה".
בלבנון מנסים למזער נזקים, והיום קיימה הממשלה ישיבת חירום בהשתתפות ראש הממשלה תמאם סלאם - שנראה אובד עצות יותר מאי פעם. שר המשפטים אשרף ריפי, שמזוהה עם המחנה שמתנגד לחיזבאללה, 14 במרס, כבר התפטר במחאה על כך שחיזבאללה משתלט על לבנון. במדינה אין נשיא כבר שנה ותשעה חודשים, והסכסוך החדש עם סעודיה רק יעמיק את השבר.
כעת נשאלת השאלה כיצד ממשלת לבנון תשרוד לאור הקיטוב המתגבר. שאלה חשובה לא פחות היא אם ההחלטה הנ"ל, ששוב מפלגת את העדות והמחנות בלבנון, עלולה גם להוביל להתכתשות אלימה ברחובות בזמן הקרוב בין מתנגדי חיזבאללה לתומכי הארגון, שלא מתכוון לרדת מהעץ ובוודאי שלא להפסיק להילחם בסוריה.
הערב פרסמה ממשלת לבנון הודעה בניסיון להרגיע את הרוחות ולהחזיר את היחסים עם סעודיה למסלולם. מלבד ראש הממשלה סלאם, מי שעוד מנסה להציל את המצב הוא יו"ר זרם אל מוסתקבל ומנהיג מחנה 14 במרס, סעד אל-חרירי, שקיים היום טקס עם אנשי ציבור לבנונים וחתם על מסמך שמביע נאמנות למדינות ערב ולקונצנזוס הערבי. "נאמנות לסעודיה היא נאמנות ללבנון ופגיעה בסעודיה היא פגיעה בלבנון", אמר אל-חרירי במעמד החתימה. הטקס נערך כדי להראות שלבנון, כביכול, נוטה לצד של סעודיה ומדינות המפרץ.
לפי הפרסומים בלבנון, השרים של חיזבאללה ובני בריתה בממשלה סירבו שתצא הודעת התנצלות מישיבת החירום. מה שעלול לחזור לסעודיה כבומרנג הוא שבמקום הסיוע הביטחוני הסעודי יבוא סיוע ביטחוני איראני. במחנה הלבנוני שמתנגד לארגון השיעי מבועתים מכך שלבנון תהפוך ל"מחוז איראני", דבר שאל-חרירי הזהיר ממנו רק לפני כמה ימים.
באמצעי התקשורת של מחנה 8 במרס בלבנון, שמזוהה עם חיזבאללה, חששו מאוד מתוכן הסרט בייחוד שבפרומו נאמר שנסראללה נחשב לעריק המפורסם ביותר מתנועת אמל השיעית שאיבדה את הבכורה לחיזבאללה - מה שהצטייר כניסיון של אל-ערבייה להצית מלחמת אחים. מנגנוני הביטחון הלבנוניים, על פי הפרסום, אף נקטו אמצעי ביטחון מוגברים סביב משרדי אל-ערבייה בלב ביירות מחשש לתגובות אלימות וזועמות אחרי השידור.
אך הסרט, שאולי נראה מבטיח ומתסיס בפרומו, לא הוביל לתרעומת רבה בקרב תומכי חיזבאללה אלא דווקא בקרב מתנגדיהם שציפו שהסרט יהיה יותר ניצי נגד נסראללה. אל-ערבייה, כך נראה, ניסתה לקלל ויצאה מברכת.
"הסרט הופק באל-מנאר ושודר באל-ערבייה", צייץ העיתונאי הסעודי, עלי א-ט'פירי, שמגיש תוכניות בערוץ אל-ג'זארי הקטארי. "הצגת הסרט – עוד פרק בשורות הבגידות של אל-ערבייה באומה ושיתוף הפעולה שלה עם הבוגדים", אמר מוחמד אל-בוראק, חבר בגוף חכמי הדת המוסלמים בסעודיה. גם ברשתות החברתיות זעמו על הסרט, ואחד הגולשים אף ביקש ממלך סעודיה לבצע "סופה נחרצת" (שם המבצע בתימן) נגד אל-ערבייה. גם בממשלה הסעודית דרשו לבחון את התנהלות הרשת ונטיותיה.
התרעומת בסעודיה על הסרט שלא היה ביקורתי מספיק ממחישה יותר מכל כי השסע בין הממלכה הסונית לבין איראן וחיזבאללה בפרט לא הולך להסתיים בקרוב. ההחלטה של סעודיה להקפיא את הסיוע לצבא לבנון היא עוד נדבך בהחרפת השסע.
שר ההסברה הסעודי, עאדל א-טריפי, אמר בראיון כי חיזבאללה הוא ארגון טרור שמעורב בפשעי מלחמה בסוריה ובעוד מקומות בעולם בהנחייתה של איראן, ותירץ כי הם לא היו מוכנים לספק את הסיוע הצבאי מחשש שהוא ייפול לידיים הלא נכונות או בקיצור חיזבאללה.