יהיה ממה לחיות? תוגדל הההפרשה לפנסיה
יו"ר ההסתדרות ונשיא התאחדות התעשיינים הסכימו על צעד מהפכני שצפוי להגדיל את פנסיית העובדים בצורה משמעותית. המעסיק והעובד יפרישו כל אחד חצי אחוז נוסף ושיעור ההפרשות הכולל לפנסיה יגדל ל-18.5% מההכנסה
- "עקוב אחרי" בפנסיה: הכירו את המהלך האוטומטי לאיחוד החסכונות שלכם
כיום שיעור ההפרשות לפנסיה הוא 17.5%, מתוכן 5.5% על חשבון העובד והיתר (12%) על חשבון המעסיק (6% הפרשות מעסיק לרכיב תגמולים ו-6% הפרשות מעסיק לרכיב פיצויים). בהתאם להבנות החדשות בין ההסתדרות לבין נשיאות הארגוניים העסקיים, יוגדלו תשלומי המעסיק לקרן הפנסיה מ-6% ל-6.5% מהכנסת העובד. שיעור הפרשות העובד לפנסיה יעלה גם כן בחצי אחוז מ-5.5% ל-6%. בסך הכול שיעור ההפרשות לרכיב התגמולים יגדל באחוז שלם, ושיעור ההפרשות הכולל (עם רכיב הפיצויים) יעלה מ-17.5% ל-18.5%.
לפי הערכות, צעד זה צפוי להגדיל את הסכום הנצבר לטובתו של העובד בגיל פרישה ב-5%. המהלך יושלם תוך פחות משנה בשתי פעימות: בחודש יולי הקרוב שיעור ההפרשות יועלה בחצי אחוז ובינואר 2-17 יועלה בחצי אחוז נוסף.
יש לציין כי מדובר למעשה בהסדר פשרה בעקבות לקונה שנוצרה בחקיקת חוק ההסדרים לפני מספר חודשים. נזכיר כי במסגרת חוק ההסדרים נקבע תיקון בחוק קופות הגמל (תיקון 12) לפיו המעסיקים נדרשו להשוות את הפרשתם לחיסכון הפנסיוני של העובד בגין כל סוגי החסכונות (קרן פנסיה קופת גמל וביטוח מנהלים). בהנחה שהתיקון היה כנס לתוקף, מעסיקים רבים היו נדרשים להעלות את שיעורי ההפקדות הפנסיוניות בהתאם לשיעור ההפקדה הגבוה מבין המוצרים הפנסיוניים השונים, במסגרת הסכם העבודה החל על העובד. לפי הערכות גורמים בהתאחדות התעשיינים, מדובר היה בהוצאה של מעל 2 מיליארד שקל מצד המעסיקים.
מעסיקים רבים זעמו על השינוי והשלכותיו וביקשו הבהרות, אך באוצר לא ממש ידעו לספק הסברים. לאחר דיונים ארוכים עם האוצר וארגוני העובדים, הגיעו כאמור לפשרה בדמות הגדלת הפנסיה באחוז, מהלך שיביא על פי הערכות, להוצאה של כ- 700 מיליון שקל מצד המעסיקים לעומת 2 מיליארד כאמור.
עוד יש לציין כי ברקע המהלך וכחלק מההסדר, הוסרה גם הצעת חוק שהגיש חבר הכנסת מיקי זוהר (ליכוד), לפני כשבועיים ועליה חתמו 76 חברי כנסת, הקובעת הגדלת ההפרשה לפנסיה מצד המעסיק ב-1.5% (מ-6% ל -7.5%)
יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, אמר: "היום עשינו צעד חשוב כדי לשפר את הביטחון הכלכלי ולהבטיח קיום בכבוד לכל אזרחי ישראל, גם לאחר גיל הפרישה. המהלך הוא למעשה תיקון היסטורי להסכם פנסיית החובה והוא יסייע להגדיל את החסכון בקרנות הפנסיה באלפי שקלים לכל עובד. אני מודה לשרגא ברוש על שיתוף הפעולה בגיבוש ההסכם, ותודה גם ליו"ר הוועדה ח"כ משה גפני ולח"כ מיקי זוהר על תרומתם למהלך".
נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, הוסיף: "אני שמח שהגדלנו את החסכון הפנסיוני של העובדים בישראל ובכך גם מנענו תוספת עלויות כבדה כתוצאה מחקיקה בלתי אחראית של הממשלה. יש גבול ליכולת המגזר העסקי להכיל התייקרויות בעלות ההעסקה והגענו לגבול הזה. המשך המגמה המסוכנת של מתן הטבות לא אחראית בחקיקה יביא לירידה ביכולת המגזר העסקי לייצר מקומות תעסוקה חדשים, לפגיעה בצמיחה ולגידול חד באבטלה בשנים הקרובות".
ח"כ מיקי זוהר הוסיף: "אני מברך על ההחלטה להגיע להסכם קיבוצי חדש שיגדיל את ההפרשות לפנסיה באחוז נוסף. מדובר ברגע היסטורי מבחינה פנסיונית".