איראן הולכת לבחירות: מי נגד מי?
בעוד יומיים יבחרו האיראנים פרלמנט ואת הגוף שבוחר את המנהיג העליון. על רקע מצבו הבריאותי של האייתוללה חמינאי יש לבחירות משמעות גדולה. יוסי מנשרוף, מומחה לאיראן מאוניברסיטת חיפה, עושה סדר לקראת ההצבעה
איראן הולכת לבחירות (צלמים: חגי דקל ואורי דוידוביץ')
ביום שישי הקרוב, ב-26 בפברואר, יילכו אזרחי איראן
לקלפי לבחור
את הפרלמנט הבא שלהם וגם את "מועצת המומחים" החדשה, אותו גוף שבוחר את המנהיג הרוחני העליון ומפקח על עבודתו.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
מדובר בבחירות הראשונות שנערכות באיראן מאז היבחרו של הנשיא חסן רוחאני ביוני 2013 והסכם הגרעין עם המעצמות בקיץ 2015. ההסכם, שישפר את היחסים בין איראן לבין מדינות המערב, מעורר חשש בקרב הקיצונים באיראן, מקורביו של המנהיג העליון עלי חמינאי, שלא היססו לתקוף באחרונה את הנשיא רוחאני שמייצג את המחנה המתון ברפובליקה האיסלאמית.
לפני כחודש פסלה ועדה ממונה 60 אחוזים מהמתמודדים בבחירות, מרביתם רפורמיסטים.
"מבין יותר מ-3,000 מועמדים רפורמיסטים ברחבי המדינה, רק 30 אושרו - אחוז אחד", אמר חוסיין מרעשי, גורם רשמי במחנה הרפורמיסטי, לאחר הודעת הוועדה. אפילו מועמדותו של חסן חומייני, נכדו של מייסד הרפובליקה האיסלאמית, האייתוללה רוחאללה חומייני, נפסלה למרות ייחוסו משום שלא הצליח להוכיח ל"מועצת שומרי החוקה" שהוא מספיק דתי.
הפרלמנט הנוכחי נשלט על ידי השמרנים אולם הנשיא רוחאני, שנמנה כאמור עם מחנה המתונים, מקווה לנצל את היישום של הסכם הגרעין ואת הסרת הסנקציות הבינלאומיות מעל ארצו כדי לסייע לבעלי בריתו לרשום הישגים בבחירות. הישגים כאלה יכולים להפוך את הפרלמנט לפייסני יותר ולהאיץ את הרפורמות הפוליטיות והחברתיות שהבטיח לקיים לפני שנבחר לנשיא ב-2013. אלא שהמחנה השמרני בראשות חמינאי הוא הדומיננטי במדינה ולא מן הנמנע שהוא ייצא עם היד על העליונה בבחירות הקרובות.
מחנות יריבים. רוחאני וחמינאי
צילום: AFP, KHAMENEI.IR"
מומלצים