הלם בעולם התחתון: "השופט פירק את חייא לחתיכות"
גזר הדין שהוטל על "הסנדק הישראלי" - 20 שנות מאסר - מצביע שכללי המשחק השתנו. עבריינים וסנגורים פליליים מפנימים שעבירות סחיטה יובילו לשנים רבות בכלא: "עונש שלא היה כדוגמתו". וגם: גיליון ההרשעות של חייא מגיל 17 כולל רצח, סחיטה ועבירות כלכליות בארה"ב ובישראל
העונש החמור שגזר הבוקר (ה') בית המשפט המחוזי בתל אביב על העבריין איתן חייא – 20 שנות מאסר על עבירות אלימות, סחיטה והלבנת הון – הפתיע הן גורמים במשטרה והן בעולם התחתון. העונש הקרוב ביותר בחומרתו, נזכרו גם חוקרים וגם עבריינים, הוטל על אסי אבוטבול על ריבוי עבירות סחיטה (17 שנים), אלא שהוא הורשע גם בניהול ארגון פשיעה.
פרשת איתן חייא - כתבות נוספות:
- אבטחה כבדה על השופט שיגזור את דין "הסנדק" הישראלי
- בית חרושת לסחיטה: כך הופל "הסנדק ממגדל W"
- "חייא אמר: אני גרוע מהשטן, אתה הכלב שלי"
מי ששמחו במיוחד מגזר הדין היו חוקרי ימ"ר תל אביב, שלאורך ההליך ספגו לא מעט ביקורת על אופן ניהול התיק. אבל החגיגות שלהם מתקיימות בצל פרישתו של מפקד הימ"ר, ניצב-משנה גדי אשד, שלא קיבל קידום מהמפכ"ל רוני אלשיך והחליט לעזוב את המשטרה. "מבחינתנו זאת הצלחה. היעד מספר אחת הוסר מהרשימה" אמרו ביחידה.
שיחות עם כמה גורמים בעולם התחתון הפעילים באזורי רמת ותל אביב, שהתקיימו בשעות הראשונות אחרי הקראת גזר הדין, גררו מהם תגובות של הלם שהושפע מן הסתם מחשש לעתיד. "זה לא נורמלי", "תפסו שעיר לעזאזל", אמרו. אין עבריין מתחיל או ראש ארגון מאזור המרכז שלא מכיר את סיפורו של חייא, ואף שכולם העריכו שבית המשפט יחמיר בעונשו, אף אחד לא ציפה ל-20 שנות מאסר.
"בדרך כלל על עבירת סחיטה מקבלים 5-4-3 שנים בכלא", אמר ל-ynet עבריין. "הסיפור הזה הוא יוצא דופן. אבל אחרי שזיכו את חייא ממה שהעלילו עליו עדי המדינה, השופט עדיין פשוט פירק אותו לחתיכות ונתן לו עונש שלא היה כדוגמתו".
גזר הדין הזה יגרום כאב ראש גם לעורכי הדין הפליליים, שיצטרכו להתמודד עתה מול רף גבוה. בהרבה תיקים בעבר הם הצליחו להשיג עונשים חופפים, ואילו הפעם קבע השופט צבי גורפינקל סדר פלילי חדש: עבירות הסחיטה, כך זיהו רשויות החוק, הן המקור הכספי הגדול והבטוח ביותר של העבריינים, ועל כן חייא ירצה את העונשים במצטבר.
עו"ד פלילי בכיר שסירב להיחשף אמר הבוקר: "השתגעו פה כולם. מישהו פה מנסה להתוות דרך לא הגיונית".
אחרים שהסכימו לדבר לציטוט נשמעו מעודנים קצת יותר. עורכי הדין שחר חצרוני ותמיר סננס אמרו: "לאחר זיכויו בחלק מהעבירות בכתב האישום, וכאשר בוחנים את מהות האישומים, נראה כי העונש חורג משמעותית ממתחמי הענישה המקובלים". עו"ד שי שורר הוסיף: "מבלי שקראתי את גזר הדין עדיין הרושם שנוצר הוא שזה המקרה העונה להגדרה 'העונש ההולם לא תמיד הולם'. יש להאמין כי שופטי העליון המכובדים ייתנו דעתם בעניין, ורק אז נדע איזו חותמת השאיר אותו גזר דין אחרון".
היסטוריה של אלימות
חייא (63), שמוגדר "הסנדק הישראלי" ולשעבר ראש המאפיה הישראלית בניו יורק, הוא אב לשישה ילדים וסב לחמישה. עונש 20 שנות המאסר שנגזר על חייא עסק בעבירות אלימות, סחיטה והלבנת הון שביצע בשנים האחרונות מאז חזר לישראל אחרי שהות ממושכת בארה"ב. אבל לחייא היסטוריה ארוכה של אלימות שמסבירה את "המוניטין" שלו בעולם הפשע – מוניטין שעליהם הסתמך בעבירות הסחיטה.
ב-26 באוקטובר 1970, כשהוא בן פחות מ-18, רצח חייא את אמנון חדד על ידי ירי שני כדורים בראשו בזמן שישן בחדרו. הוא הורשע ברצח ונגזר עליו מאסר עולם. בכלא נשפט חייא על עבירה של חטיפת אדם באיומים וב-1975 נידון לעונש מאסר נוסף של שש שנים. אבל נשיא המדינה דאז הקל עליו ב-1978 והמיר את עונשו ל-13 שנות מאסר. חייא שוחרר ב-1979.
חייא עזב את הארץ ועבר להתגורר בארצות הברית. ב-1993 הוא נדון ל-15 שנות מאסר בגין רצח ג'וני אטיאס ועבירות הקשורות בארגוני פשיעה. ב-2004 הוא סיים ריצוי עונשו שם והועבר על ידי השלטונות לישראל. בתחילה הוא ניהל את עסקיו מתחת לרדאר, ורק ב-2011 הגיש הצהרת הון לפקיד שומה בשווי 15 מיליון שקל.
מצויד במוניטין שרכש לאחר שני מעשי רצח ועבירות אלימות, הקיף את עצמו חייא בחיילים והחל לסחוט חייבים ולהלבין הון. החקירה בתיק הנוכחי נפתחה בעקבות תלונתם של שני עדי מדינה שטענו שהוא מאיים עליהם באופן שאילץ אותם לעזוב את הארץ. דווקא האישומים בעניינם, שהובילו לפתיחת חקירה, לא הסתיימו בהרשעה. אבל בזכות תלונתם הצליחו חוקרי ימ"ר תל אביב לאסוף מספיק חומר על התנהלותו של חייא מאז שחזר – על הסחיטות, האיומים והמכות. ההון שהצהיר עליו שימש לרעתו והוא היה חלק מן ההרשעה בגין הלבנת הון ועבירות מס.
מאז חזרתו לארץ הלווה חייא כספים ואז סחט מהחייבים מיליוני שקלים. במקרה אחד, עקב טעות בזיהוי של נסחט, הושלך רימון לחצר ביתה של שכנה – רשמת בית משפט. המשטרה חשדה כי היא הייתה היעד לרימון, ורק במהלך החקירה התברר שהיה מדובר בטעות.
עוד לפני הפרשה הנוכחית הספיק חייא להיות מורשע בעבירות קלות יחסית כגון ביצוע עבודות בנייה ללא היתר ואי-מניעת פשע. על עבירות רכוש ואלימות הוא נידון לחודשי עבודות שירות ומאסר על תנאי. הבוקר צירף השופט גורפינקל את מאסר התנאי הקודם הזה לשנות מאסר שגזר עליו. נגד חייא תלוי ועומד אישום על איומים כלפי חוקר משטרה.
סנגורו, עו"ד מוטי כץ, אמר שהוא מתכוון לערער על העונש: "לא נפלה שערה משערות ראשו של איש בתיק הזה. השופט אומר שצריך לקבוע רף ענישה חדש אבל אלו קביעות שמלמדות שכבר נקבע רף חדש בעקבות המוניטין של הנאשם, ששיחק באופן מכריע חלק לאורך כל המשפט. נוצר מצב של דמוניזציה של הנאשם. בעשר השנים האחרונות הוא לא ריצה שום עונש מאסר ולא הוגש נגדו כתב אישום משמעותי. היו טענות על איומים שנדחו".
עו"ד כץ וחייא עצמו מחו על ההבלטה בתקשורת של האבטחה שלה זכה השופט גורפינקל בימים האחרונים: "אני לא חושב שלשופט יש סיבה לדאגה. זה לא השופט הראשון שמאובטח. יש מידה מסוימת של חוסר היגיון לפרסם יומיים לפני הדיונים על אבטחה".