שקר האורז המלא הנמכר בישראל - "רעיל ומסוכן"
עברתם לאורז מלא מטעמי בריאות? בדיקת מעבדה של מוצרים הנמכרים בישראל מגלה - דווקא האורז המלא מכיל את כמות הארסן, חומר כימי מסוכן יותר מכספית ועופרת, הגדולה ביותר מכל סוגי האורז האחרים, כך ייחשף הערב ב'עושות חשבון'. באירופה נחשב האורז שמוכרים כאן לבלתי ראוי למאכל אדם. מהו סוג האורז הבטוח ביותר לאכילה, ואיך להוריד את כמות הארסן כשמבשלים?
אוכלים אורז מלא בגלל הבריאות? כדאי שתחשבו שוב. בעולם כבר יודעים שאורז, אחד ממוצרי המזון הפופולרים, מכיל ארסן (זרניך), יסוד חצי מתכתי המסוכן לבריאות. בתחקיר שישודר היום (א') בתוכנית "עושות חשבון" בערוץ 10, מתגלים נתונים מדאיגים, לפיהם כמות הארסן באורז הנמכר בישראל, גבוהות משמעותית ביחס לתקן האירופי. מבין סוגי האורז, באורז המלא נמצא ריכוז הארסן הגבוה ביותר.
קראו עוד על הסכנות שבמזון:
פחות בריא משחשבנו: החומר הרעיל שנמצא בתוך האורז
חומרי ההדברה שמוצאים דרכם למזון שאתם אוכלים
מפחיד: איפה מסתתר הסוכר במזונות של הילדים שלכם
בשנת 2011 דורג הארסן במקום הראשון בדירוג החומרים הכימיים הפוטנציאליים לסיכון בריאות הציבור, יותר מאשר כספית, עופרת וקדמיום. ילדים נמצאים בסיכון גבוה יותר ממבוגרים לחשיפה לארסן בשל היחס בין כמות הארסן באורז למשקל גופם, וכן בשל העובדה כי בגופם עדיין אין כמות מספקת של האנזימים המיועדים לסילוק רעלים.
התקן האירופאי לארסן באורז נקבע על 0.1 מ"ג ארסן לקילוגרם אורז עבור ילדים ועד 0.2 מ"ג ארסן לקילוגרם אורז עבור מבוגרים.
ומה קורה בישראל? צפו בקטע מתוך התחקיר:
למעבדת אמינלאב נשלחו דגימות של חמישה סוגי אורז. הממצאים היו מדאיגים: בכל סוגי האורז התגלה ארסן בכמות שנעה בין 0.3 מ"ג ל-0.8 מ"ג לקילוגרם, שהן רמות גבוהות מאוד ביחס לתקן האירופי. כלומר, באירופה האורז שאנו אוכלים נחשב למסוכן למאכל אדם ולא היה מקבל אישור להימכר בחנויות.
מחקרים הראו קשר בין חשיפה גבוהה לארסן לבין עלייה בסיכון למחלות לב וכלי דם, לסוכרת ולמספר סוגי סרטן, ביניהם סרטן הריאות, העור, הכליות ושלפוחית השתן. כמו כן, הארסן משפיע על ההתפתחות והגדילה אצל ילדים ואף על התפתחות המוח ומערכת עצבים אצל עוברים, שנחשפו לארסן דרך תזונת האם.
מפתיע: האורז המלא פחות בריא
הבדיקות מצאו נתון מפתיע נוסף: באורז המלא, הנחשב מועיל יותר לבריאות, ישנו ריכוז הארסן הגבוה ביותר, ולכן הוא בעצם מסוכן יותר מאשר האורז הלבן.
למה? צפו בהסבר:
"הארסן מתנקז בחלקים החיצוניים של האורז ובעיקר בקליפה", מבהיר אמיר וינוגרד, דיאטן קליני, "אלו החלקים שנשארים באורז המלא ומוסרים מהאורז הלבן. לכן במקרה הספציפי של אורז, נעדיף את האורז הלבן או הבסמטי על פני האורז המלא".
לדברי וינוגרד, מבדיקות שנעשו התברר כי שטיפה של האורז לפני הבישול אינה משפיעה על רמות הארסן. עם זאת, ניתן להפחית מכמות הארסן אם מבשלים את האורז במים עודפים.
"צריך לבשל את האורז בהמון מים", מוסיף וינוגרד, "מבשלים כוס אורז בשש כוסות מים, ולאחר מכן מסננים את המים הרותחים, שיטת בישול כזו הביאה לאיבוד של 40-60 אחוזים מהארסן באורז".