"אין ספק": התובע היהודי ניסמן נרצח, חקירת מותו שובשה
התובע הכללי של ארגנטינה אישר שהתובע שחקר את הפיגוע בבניין הקהילה היהודית ב-1994 נרצח לפני שנה, ואף היה ניסיון לשבש את החקירה: "מישהו ירה בו ואז הזיז את הגופה". ניסמן נמצא מת שעות ספורות לפני שעמד לתת עדות בקונגרס נגד נשיאת ארגנטינה ומקורביה בגין טיוח חקירת הפיגוע
לא התאבד - נרצח: אלברטו ניסמן, התובע המיוחד שחקר את הפיגוע בבניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס (AMIA) ב-1994, נרצח. כך טען היום (ה') התובע הכללי של ארגנטינה, ריקרדו סאנס, בפני בית המשפט המיוחד לערעורים פליליים בבירה. הפיגוע בבניין הקהילה לפני 22 שנה נותר הפיגוע הקשה ביותר שידעה ארגנטינה – 85 בני אדם נרצחו בפיצוצים וכ-300 נפצעו – ועדיין אין תשובות רשמיות בחקירה המסועפת.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
כלי תקשורת בארגנטינה דיווחו היום שמדובר בהצהרה הראשונה מפי גורם ממשל שמאשרת שהתובע היהודי, שנמצא מת בדירתו בינואר 2015 לאחר שנורה בראשו, אכן נרצח. "התובע ניסמן היה קורבן רצח", הצהיר הבוקר סאנס, "אין כבר שום ספקות לגבי זה".
על פי פרטים שהציג סאנס בבית המשפט, לא נמצא אבק שריפה בידיו של ניסמן, "כך שאין שום ספק בכך שלא הוא ירה בכלי הנשק שנמצא לידו, ולכן אפשר להסיק בוודאות כי לא מדובר בהתאבדות – אלא ברצח". יתרה מכך, סאנס הציג ראיות לכך שגופתו של התובע הוזזה לאחר מותו. "הראיות מראות שנעשו שינויים גדולים בזירת הפשע", הצהיר.
גופתו של ניסמן נמצאה
בתוך שלולית דם שעות ספורות לפני שעמד לתת עדות בקונגרס ולשטוח את האשמותיו נגד נשיאת ארגנטינה כריסטינה פרננדס דה קירשנר ומקורביה בטיוח חקירת הפיגוע. התובע המיוחד האשים את קירשנר ואת שר החוץ שלה הקטור טימרמן בניסיון לטייח את חלקה של איראן במתקפת הטרור לפני 20 שנים בבניין הקהילה היהודית. גם הממשלה וגם איראן דחו את ההאשמות נגדן.
נתיחת גופתו של ניסמן העלתה שהוא מת מפציעת ירי בראשו מטווח קצר. בדיקה בליסטית מצאה כי האקדח שנמצא ליד גופתו הוא זה שירה את הכדור שהרג אותו. ויויאנה פיין, התובעת שאחראית על חקירת מותו של ניסמן, אמרה שנבדקת האפשרות שהוא שם קץ לחייו לאחר שקיבל איומים. "התאבדות היא אופציה. אין סימני מכות על הגופה או התעללות, אבל אני לא פוסלת דבר", היא אמרה.
בחודש שעבר ציינו ארגונים יהודיים ברחבי ארגנטינה שנה למותו של ניסמן, וקראו לרשויות במדינה להגיע לצדק.
בממשלת ארגנטינה דחו בתוקף את טענותיו של ניסמן, האשימו אותו בשקרים והיו אף מי שטענו כי הוא משרתן של ישראל ושל ארצות הברית. אמנם בינתיים התחלפה ממשלתה של קירשנר בנשיא השמרן מאוריסיו מאקרי, אבל סימני השאלה הרבים עדיין נותרו ללא מענה.
את טענותיו של ניסמן נגד הנשיאה קירשנר ועל ניסיונות הטיוח שלה לטובת האיראנים הוא ביסס על מאות שעות של שיחות שהוקלטו, בנוסף למאות מסמכים כאלה ואחרים עם ראיות מפלילות, או לכל הפחות חשודות, באופן ישיר או עקיף. בממשלת ארגנטינה דחו כאמור בתוקף את טענותיו של התובע.
מאקרי, יריבה המר של קירשנר, הבטיח לבנותיו של ניסמן כי הוא "יביא צדק לזיכרון אביהן". ואכן, הנשיא החדש הורה להתיר לפרסום את כל המסמכים הקשורים למותו של ניסמן, והקים יחידה מיוחדת כדי שתשתלט מחדש על חקירת הפיגוע הקשה מלפני 20 שנה.