שתף קטע נבחר
 

"הפחתת המיסוי על רווחים תציל את הבורסה"

ועדת הכספים דנה היום במצבה המידרדר של הבורסה שחברות ישראליות ממשיכות להימחק ממנה מחד ומצד שני אין מספיק הנפקות. יו"ר הבורסה: "תהליכי קבלת ההחלטות ארוכים עד אימה. מהירות הפתרון היא חלק מהפתרון"

ועדת הכספים קראה היום (ב') לממשלה לשנות את מדיניות המיסוי על רווחי הון ולהקלת הרגולציה על מנפיקים כדי להוציא את הבורסה מהמשבר בו היא נתונה. הקריאה יצאה בסיכומו של דיון דחוף על המשבר שנקרא ביוזמת יו"ר הקואליציה בוועדה ח"כ מיקי זוהר (ליכוד), בעיקר נוכח המספר הגדל והולך של החברות הנמחקות מהמסחר בבורסה – 207 בעשור האחרון.

 

איך תשפיע מחיקת אסם מהבורסה על הצרכן הישראלי?

 

יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר הגיב: "המחיקות הן נחלת כל הבורסות בעולם. אבל הבעיה של תל אביב היא לא במחיקות אלא שאין לנו הנפקות. רוב החברות היו קטנות. מתוך אלו שנמחקו רק 25% כי בחרו להימחק, כל השאר יצאו לחו"ל בגלל חוק הריכוזיות שכפה עליהם או שירדו בתחשיבים שלהן. אנחנו שותפים לכך שהבורסה צריכה להיות תחליף להשקעה בנדלן".

 

האוזר הסיף כי "יש לשקול לממן קרנות לעסקים קטנים ובינוניים, שגם הן יוכלו לגייס הון בבורסה, ובמקביל אנחנו מקדמים עוד שורת צעדים שנועדו להקל על המסחר". מנכ"ל הבורסה, יוסי ביינארט אמר, "אנו עדים להרבה השקעות של משקי בית דרך מנהלי תיקים. לשיעורי המס על אחזקות הציבור יש השפעה גדולה מאד על ההשקעות. ממוצע המיסוי שלנו הוא 25% לעומת 17.8% ב-OECD, אז גובים פחות. גם לא השגנו מה שרצינו בהסטת ההשקעות למקומות אחרים כי הציבור מתנהג בשכל. תעשו 0% לשנתיים ותראו את ההשפעות המיידיות".

 

יו"ר הבורסה, אמנון נויבך: "מיסוי זה מרכיב אחד. תהליכי קבלת ההחלטות ארוכים עד אימה. מהירות הפתרון זה חלק מהפתרון. זה כולל גם את ועדת הכספים שצריכה לראות את הנושאים שעולים בפניה בדחיפות היתר המתבקשת".

בורסת תל אביב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
בורסת תל אביב(צילום: ירון ברנר)

 

"היזמים מוותרים מראש"

מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות, אילן פלטו אמר, "הקצב הוא באמת שורש הבעיה. יזם המבקש להנפיק בבורסה, מסתכל מה הולך לעמוד מולו ומוותר מראש. כי הוא רואה המון הצבעות והמון בעיות שיוכרעו כשנותנים למיעוט יותר כוח ממה שיש לו בהון, והאכיפה מנהלית וללא שיפוי. לא תשלם על דברים בזדון אלא על טעויות בתום לב".

 

את מרירות השטח ביטא הכלכלן אלי שני שהוא משקיע פרטי בבורסה: "בסיס המס ירד פלאים והכסף הוסט למקומות אחרים. העלו את המס אך הגבייה ירדה. ההערכות של ועדת טרכטנברג היו מוטעות. הגבייה אפילו לא מגיעה לאפס וגם לא ניתן לקזז הפסדים אז המס יותר מ- 25%. לפני ועדת טרכטנברג המשק צמח. כשאנשים מרוויחים בבורסה הם מרגישים עשירים. צורכים יותר, מגייסים יותר עובדים ויש יותר מס והכסף חוזר למדינה. המס מקסימלי צריך לעמוד בין 0% ל- 15%".

 

ח"כ מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני) לא התנצל: "יש הרבה כשלים בדרך. המפגש בין חיפוש קטרי צמיחה לתשואה שתאפשר פנסיה ברווחה זו צרה צרורה. בהיי-טק התקבע מודל שהסטארט-אפים עושים אקזיט לחו"ל ומייצאים את החדשנות של ישראל בזיל הזול. כל הקלה במיסוי תעזור להם להכות שורשים בארץ, אבל זו לא הנקודה. כי הסיפור זה המוסדיים והר הכסף, טריליון שקל, שיש לתעל, לפחות את חלקו לבורסה".

 

ח"כ זוהר יוזם הכנס הודיע בסיכום, "הוועדה ממליצה לשר האוצר לבחון רפורמה שתוביל להפחתת המיסוי על רווחי הון והרגולציה על המנפיקים והמשקיעים בבורסה. המדינה אולי תפסיד מהפחתת המס, אבל תרוויח יותר מההשקעות בשוק ההון ומירידת ההשקעות בנדל'ן. היום בנדל'ן הרווחים גדולים יותר והסיכונים נמוכים בהרבה, אבל החלטת הציבור היכן להשקיע את כספו עדיין מבוססת על שיקולים של רווח ותועלת ללא סנטימנטים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים