שתף קטע נבחר

מיליונים הוקצו להצלת העסקים הקטנים - ולא נוצלו

30 מיליון שקל שהוקצתה הממשלה להצלת העסקים בירושלים נותרו ללא שימוש, מתוך 100 מיליון שקל בתקציב המקורי. בוועדת הכספים של הכנסת דנו היום באפשרויות לשימוש בכסף - בהם הגדלת המענק למעל ל-50 אלף שקל

בזמן שעשרות עסקים נסגרים בעיר בעקבות השפל הכלכלי לו גרם המצב הביטחוני, מתברר שמתוך 100 מיליון השקלים שהקצתה הממשלה להצלת העסקים, נותרו בקופת המטרה 30 מיליון שקל בסוף השנה - ללא כתובת.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

עכשיו מתלבטים איך לנצל את הכסף. בין האפשרויות - הורדת רף קריטריון הסיוע של הירידה במחזור העסק מ-25% ל-15%; הגדלת המענק מעל ל-50 אלף שקל, או הגדלת המענק למי שכבר קיבל; מימון הבאת תיירות חוץ ופנים, כדי לעודד קנייה בירושלים ובכך הכנסה לעסקים.

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

הדילמה הזאת העסיקה היום את ועדת הכספים בדיון הצלה דחוף עם השר לענייני ירושלים והתפוצות זאב אלקין, וראש העירייה ניר ברקת. יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) המליץ בסיכום לתת יותר כסף ליותר סוחרים בהורדת רף ההפסדים ובהגדלת המענק.

 

"הבעיה החלה באוקטובר שעבר, ובנובמבר התקבלה החלטת הממשלה. אין תקדים להקצבה בזמן כל כך קצר", אמר השר. "70% הוקצבו למי שהפסידו יותר מ-25% מהמחזור שנרשם להם בשנים הקודמות. ההערכה היתה שאם נוריד את הרף ל-10%, נקבל המון פניות - וכל אחד יקבל רק אלפי שקלים בודדים".

 

ראש העירייה ברקת הוסיף, "900 בעלי עסקים ביקשו את המענק - וקיבלו אותו 820 עסקים. הקריטריונים לא מושלמים, אך סבירים. התקציב של 100 מיליון כלל הלוואות לשיווק העיר בסיוע למוסדות תרבות, לינה ואוכל. העיקר לשבור את המחסום הפסיכולוגי אצל אזרחים רבים החוששים להגיע לירושלים".

 

"ענפי התיירות וההארחה לא נכללו במתווה"

אבל תמונת המצב מפי יוזמי הדיון העידה כי הסיוע הזה לא מצדיק את הכסף הגדול שנותר בקופה. ח"כ מיקי לוי (יש עתיד): "עשרות עסקים נסגרו. המענק של 50 אלף שקל לא מספיק לשיפוץ עסק שנמצא בקריסה. ענפי התיירות וההארחה לא נכללו במתווה למרות שסובלים הפסדים בין 30% ל-80%".

 

ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו): "הממשלה לא צריכה לחכות לבקשות הסיוע. האוצר שגובה את המע"מ ומס הכנסה רואה את הירידה הדרמטית בעסקים ויודע שגם הוא יפסיד הכנסות אם לא יוודא שהם יצופו לפחות על פני המים, כי אם הם ייסגרו יהיה להם קשה להיפתח מחדש".

 

ח"כ איתן ברושי (המחנה הציוני): "מקומם איך מורחים את התושבים באין סוף דיונים ופתרונות. נותנים אגוזים למי שאין שיניים. צריך להפסיק את ההשפלות של בעלי העסקים. אנחנו הרי מנוסים במצבי חירום. אותם כללי סיוע של צוק איתן צריכים לחול גם כאן. ירושלים לא שונה מקווי העימות בצפון או בדרום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים