"נצביע טראמפ": רפובליקנים נגד הממסד
ארבע מדינות מצביעות היום בפריימריז הרפובליקני, הבחירות הראשונות מאז ה"בליץ" של המפלגה נגד המועמד המוביל. בינתיים האפקט הפוך, ותומכי טראמפ מתאחדים נגד "האליטות שאומרות למי להצביע". גם הדמוקרטים בוחרים היום, בשלוש מדינות
תוצאות הבחירות המקדימות המתקיימות היום (שבת) בארבע מדינות לא יכריעו מי יהיה המועמד של המפלגה הרפובליקנית לנשיאות ארה"ב. הצירים שיאספו בהן לא משמעותיים להכרעה. אולם, אלו הבחירות הראשונות המתקיימות לאחר שהממסד הרפובליקני יצא ב"בליץ" נגד טראמפ וקרא לא להצביע עבורו.
הלילה נדע אם אפקט הממסד הוא משמעותי וכוחו של טראמפ ייפגע, או שכפי שקרה בעבר אחרי כל מתקפה נגדו: הוא ממשיך לדהור קדימה, ברעש גדול ובתרועות של ניצחון. הבחירות של הרפובליקנים נערכות היום בקנזס, קנטקי, לואיזיאנה ומיין. הערב נאם טראמפ בפלורידה. "אנחנו לא יכולים לשחק משחקים. הארץ שלנו בצרה צרורה. אנחנו חייבים לנצח את הילרי", אמר טראמפ על המרוץ שצפוי לו מול הילרי קלינטון. הוא הספיד את המרוץ של המועמד הדמוקרטי השני, ברני סנדרס: "ברני איננו. היה לו את הזמן שלו בשמש".
בקנזס, שתבחר בשיטת האסיפות הפוליטיות, מוביל טראמפ בסקרים ומקבל 26 אחוז מהקולות. טד קרוז במקום השני עם 14 אחוזים ומרקו רוביו מקבל 13 אחוזים בלבד. מדינת לואיזיאנה היא טריטוריה מובהקת של טראמפ: הסקרים משקפים מצב שבו הוא מקבל 44 אחוז מהקולות וקרוז במקום השני עם 20 אחוזים בלבד. רוביו מקבל אפילו פחות ממנו.
קרוז מעט יותר חזק מטראמפ במדינת מיין, וזאת הסיבה שטראמפ הגיע למיין לאסיפת בחירות בלתי מתוכננת ביום חמישי. הוא רוצה לבלום את קרוז בכל מחיר ולקבל גם שם את הניצחון. בקנטקי טראמפ מוביל על פי הסקרים וככל שעולה מראיונות עם אנשים באסיפות הבחירות שלו ביממה האחרונה, "אפקט מתקפת הממסד" פועל לחלוטין לטובתו.
בשטח נוצר מרד. אוהדיו של טראמפ מרגישים שעליהם מוטלת החובה להילחם באליטות שמכתיבות להם עבור מי להצביע. "אני הצבעתי עבור רומני לפני ארבע שנים", אמרה לולה בטלר בת ה-71 מאינדיאנה לניו יורק טיימס. "זה מגעיל ומביש שעכשיו באים אלינו אנשי הממסד ואומרים לנו למי להצביע. איש לא יצליח לעצור אותי מלהצביע טראמפ".
יום חמישי האחרון נחשב לציון דרך משמעותי בקמפיין של הרפובליקנים. לא התקיימו כלל בחירות, אבל קרה דבר חשוב לא פחות. ותיקי המפלגה הרפובליקנית, כולל שני מועמדים לשעבר לנשיאות, מיט רומני ב-2012 וג'ון מקיין ב-2008, יצאו בגלוי למתקפה קשה נגד טראמפ והזהירו את הבוחרים הרפובליקנים שלא להצביע עבורו.
למיט רומני היה נאום חוצב להבות. הוא חשף את אישיותו הבעייתית של טראמפ וקבע כי "אין לו טמפרמנט וכושר שיפוט כדי להיות נשיא". הוא כינה אותו ליצן, מזוייף ושחקן. הוא חשף את עסקיו הכושלים ואת פשיטות הרגל שלו. כשסיים נאום בן 20 דקות שכולו היה קריאה לרפובליקנים לבחור במועמד אחר הצטרף לקריאה גם ג'ון מקיין.
הם לא היחידים. הממסד הרפובליקני כולו למעשה מתייצב נגד טראמפ, שמצידו לא מחמיץ הזדמנות להשיב להם כגמולם. העימות הטלוויזיוני בחמישי בלילה, שהיה יותר כמו מופע קרקס, לווה בהכפשות ושפה גסה והיה פחות אירוע פוליטי שנועד לתת למצביעים אפשרות לרדת לעומק תכניותיהם של המתמודדים.
עכשיו יצר הממסד הרפובליקני מציאות חדשה בתיאטרון האבסורד של המרוץ הרפובליקני לבית הלבן - דונלד טראמפ מול כולם. זה מה שעשתה עד כה המפלגה הרפובליקנית כדי לעצור את טראמפ: היא איחדה את מצביעיו סביבו עוד יותר. לפחות לעת הזאת.
בשלב הזה מנסה המפלגה הרפובליקנית לפעול נגד טראמפ בתחבולות: נאומים לא עצרו אותו ולא פגעו כהוא זה בפופולאריות שלו. על כן הם מעודדים את כל שאר המתמודדים לפרסם כמה שיותר תשדירים נגד טראמפ בקמפיין, ומגייסים לכך מליונים כדי לעודד אותם להכנס בו בכל הכח.
המטרה: להביא למצב שבו טראמפ לא יוכל לקבל מספיק צירים להבטחת מועמדותו עד הוועידה שתתקיים ביולי. במצב כזה פתוחה בפניהם הדרך לקיים הצבעה בוועידה ותוך כדי להפעיל לחץ על צירים לשנות את דעתם כדי שטראמפ לא ייבחר, אולם זהו הליך פוליטי מסוכן שכן יש בכך פעולה שנועדה ללכת נגד רצון הבוחרים של הרפובליקנים וזה עלול לחזור אליהם כבומרנג.
ב-15 במרס יתקיימו בחירות במדינות שבהן המנצח לוקח את כל הצירים. עד כה במרבית המדינות הצירים התחלקו באופן יחסי בין המתמודדים בהתאם לתוצאות בה קבלו. כאשר המנצח לוקח את כל הצירים מדובר על מתימתיקה מסוג אחר לגמרי. בין המדינות שיבחרו ב-15 במרס גם שתי מדינות גדולות: פלורידה ואוהיו.
הממסד הרפובליקני שואף לכך שרוביו ינצח בפלורידה וקייסיק ינצח במדינתו אוהיו שם הוא מושל, ואז תהיה זו מהלומה קשה לטראמפ. אלא שבפלורידה מראים
הסקרים כי טראמפ מנצח את רוביו בפער של יותר מ-20 אחוז ויהיה קשה לשנות את המצב. עד כה מסעות ההכפשה הממסדיים נגד טראמפ רק עזרו לו שהרי הוא נחשב למועמד של מחאה, והמצביעים שלו רוצים להביע את שאט הנפש שלהם מהמסד. באוהיו קייסיק מוביל בסקרים, אמנם בפער קטן, אבל אם הוא ינצח שם את טראמפ ייתכן שיהיה זה פרק משמעותי בקרב הבלימה נגדו.
המפלגה הדמוקרטית תבחר היום את מועמדה לנשיאות בלואיזיאנה (פריימריז) ובאסיפות בקנזס ונברסקה. בלואיזיאנה צפויה הילרי לנצח בגדול, וזוכה בסקרים ל-61%. סנדרס מקבל 14% בלבד. סנדרס, שמנסה להדביק את הפער, מצפה לניצחונות בקנזס ונברסקה. בשל הקשיים לדגום מדינות המקיימות אסיפות פוליטיות אין בשלב זה אינדיקציה אמינה כדי לחזות את התוצאות של הדמוקרטים במדינות אלו.