סיוע ביטחוני על הפרק: ביידן מגיע לישראל
סגן הנשיא האמריקני, שנחשב ל"שוטר הטוב" בממשל אובמה כלפי ישראל, מגיע מחר לביקור עמוס: פגישות עם נתניהו וריבלין, ניסיון לחתום על מזכר ההבנות שיבטיח סיוע ביטחוני לישראל לעשור נוסף וקידום פיוס ישראלי-טורקי. רגע לפני הביקור: נתניהו ביטל נסיעה לוושינגטון שתוכננה להמשך החודש
"השוטר הטוב" מגיע לישראל: סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ינחת מחר (ג') אחר הצהריים לישראל לביקור ראשון לאחר שש שנים. במוקד הביקור: ניסיון לשכנע את ראש הממשלה בנימין נתניהו לחתום על מזכר ההבנות שיבטיח סיוע ביטחוני לעוד 10 שנים לישראל וקידום המגעים בין ישראל לטורקיה.
בישראל ובארה"ב אין ציפייה שבמהלך ביקורו של סגן הנשיא יצליחו שתי המדינות להגיע לסיכום סופי על מזכר ההבנות, שאמור להחליף את המזכר הקודם שנחתם ב-2007. עם זאת, ביידן ינסה לקדם את הנושא ולשכנע את נתניהו לחתום על המזכר עוד בכהונתו של אובמה ולא להמתין לנשיא הבא.
בוושינגטון מקווים שביידן יצליח לפתור חלק מהמחלוקות. בין הצדדים קיימים פערים גדולים: ישראל מבקשת שהסיוע ייתן מענה לאיומים הגוברים עליה כתוצאה מהסכם הגרעין עם איראן. ארה"ב מוכנה להגדיל את היקף הסיוע ב-5 מיליארד דולר למשך עשור מעבר ל-3.1 מיליארד דולר שאושרו, אך ישראל מבקשת תוספת של 15-10 מיליארד דולר.
ביידן ינסה גם לקדם את המגעים בין ישראל לבין טורקיה לקראת פיוס מלא בין הצדדים, שהוא אינטרס אמריקני להגברת היציבות באזור ולהוות משקל נגד לציר הטרור השיעי של איראן, סוריה וחיזבאללה. בראיית האמריקנים, מאגרי הגז הטבעי מול חופי ישראל יכולים להוות זרז להקמתו של גוש כזה וביידן צפוי לדון בסוגיית ניצול הגז עם נתניהו.
מיד לאחר נחיתתו יגיע ביידן למרכז פרס לשלום, שם הוא צפוי לפגוש את הנשיא לשעבר שמעון פרס. לאחר מכן יסעד עם ראש הממשלה נתניהו ולמחרת יוועד עם הנשיא ריבלין ועם נתניהו. ביום רביעי בערב ייפגש סגן הנשיא האמריקני עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן ברמאללה.
ביקורו האחרון של ביידן בישראל לפני 6 שנים (למעט ביקור קצר להלוויתו של אריאל שרון בינואר 2014 - א"א) הסתיים בעימות מהדהד לאחר שישראל פרסמה מכרז לבניית 1600 יחידות דיור בשכונת רמת שלמה בירושלים, דבר שנתפס על ידי האמריקנים כסטירת לחי מהדהדת וניסיון להביך את ביידן.
נתניהו התנצל וטען שמדובר ביוזמה של פקידים שלא היתה מתואמת עם הדרג המדיני. מאז למעשה שונה הנוהל והחלטות על בנייה באזורים רגישים לא יוצאות לפועל בלי אישור של לשכת ראש הממשלה. הפעם, גם האמריקנים וגם הישראלים יצאו מגדרם להבטיח שלא יהיו הכרזות בנייה שיביכו שוב את ביידן.
ביידן נחשב ל"שוטר הטוב" בממשל אובמה בנושא ישראל ובניגוד לאובמה, שלו אין סנטימנט ישראלי מיוחד, ביידן נחשב למי שיש לו רגשות חמים מאוד לישראל ובניגוד לאובמה – גם לנתניהו עצמו. עם זאת, ביידן כבר ביקר בעבר בחריפות את נתניהו, בין היתר על הכוונה למנות את רן ברץ לראש מערך ההסברה הלאומי. ביידן גם החרים את נאומו של נתניהו בקונגרס, נאום שהחריף את היחסים שהיו גם כך עכורים בין ישראל לארה"ב.
לקראת בואו של ביידן אמר נתניהו בישיבת הממשלה ביום ראשון: "הביקור הזה מבטא את היחסים האיתנים בין ישראל לבעלת בריתנו ארה"ב. יש מי שכבר חזה את קריסת היחסים הללו – לא כך הוא. היחסים הם איתנים בכל המישורים, וגם מול האתגרים שאנחנו עומדים במשותף מולם באזורנו, על כך כמובן אדון עם סגן הנשיא בביקורו".
ביידן מביא לישראל את משפחתו ונכדיו לביקור פרטי בישראל. במאי 2015 הלך לעולמו בנו בו לאחר מאבק ממושך בסרטן המוח. הסיפור ריגש מאוד את האמריקנים בשל מותו של בו והזכיר להם את מות אשתו ובתו בשנת 1972 בתאונת דרכים. ביידן היקצה בתוכנית שלו חצי יום לטיול פרטי עם המשפחה שלו, שבסופו יסעדו ארוחת ערב משפחתית.
בתוך כך, ראש הממשלה נתניהו החליט לבטל את נסיעתו לוושינגטון שתוכננה ל-20 בחודש. בסביבת נתניהו טוענים כי הביטול נובע משני טעמים: מזכר ההבנות הביטחוני עם ארצות הברית לא סגור וסגן הנשיא ביידן מגיע לארץ; והפוליטיקה האמריקנית בשיאה עם הפריימריז במפלגות ונתניהו לא רוצה להישאב לתוכה. גורם בירושלים אמר: "אנחנו מעדיפים לא להיכנס לקלחת בשלב הזה".
אבל אלה לא הסיבות היחידות. לפי הערכות, נתניהו העדיף שלא לנסוע לאחר שבמגעים עם הבית הלבן התברר שלא תתקיים פגישה עם הנשיא ברק אובמה שיוצא לביקור היסטורי בקובה. בלשכת ראש הממשלה בדקו אפשרות שנתניהו יקדים כדי לפגוש את אובמה, אך זה לא הבשיל ולכן נתניהו חשש שהגעתו לארצות הברית ללא פגישה עם אובמה תיצור רושם של משבר. במקום הנסיעה נתניהו יסתפק בנאום מצולם לוועידת איפא"ק.