מחאת הפלשמורה: ח"כים מהליכוד החרימו הצבעה של הקואליציה
לאחר חשיפת ynet על הקפאת העלאת בני הפלשמורה מימשו חברי הכנסת אברהם נגוסה ודודי אמסלם את איומם, נטשו את המליאה ולא השתתפו בהצבעה עם הקואליציה
חברי הכנסת מהליכוד, אברהם נגוסה ודודי אמסלם, איימו מוקדם יותר היום, בדיון משותף של ועדות הפנים והקליטה של הכנסת, שלא יצביעו עם הקואליציה. בדיון התברר כי ההחלטה להקפיא את התוכנית, שנחשפה ב-ynet, התקבלה בהנחיית ראש הממשלה, בנימין נתניהו. לפיכך נטשו השניים את המליאה שעסקה בהצבעות על הצעות חוק שונות, וכך מימשו את איומיהם.
יו"ר ועדת הקליטה נגוסה ויו"ר ועדת הפנים אמסלם זעמו נוכח דברי סמנכ"ל משרד ראש הממשלה, אודי פראוור, שאמר כי בניגוד להחלטת הממשלה להעלות 9,000 יהודים מאתיופיה, יועלו בשנה הקרובה רק כ-500, בהתאם להנחיית נתניהו.
בני משפחות שבמשך שנים סירבה ישראל להעלות את קרוביהם שנותרו באתיופיה, מתחו במהלך הדיון ביקורת חריפה על ההחלטה. "אין לנו ברירה, נצא לרחובות", הזהיר יו"ר הוועד להעלאת יהודי אתיופיה, יצחק מולה.
בחודש שעבר פורסם דבר הקפאתה של התוכנית להבאתם שארית בני הפלשמורה מאתיופיה, שאישרה הממשלה בנובמבר האחרון.
במייל ששלח מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר לבכירים בצוות הבינמשרדי המופקד על יישום התכנית, נכתב כי לאור העובדה שהשרים אישרו את התכנית ללא מקור תקציבי ולאור הערכות כי יישום התוכנית יעלה כשלושה מיליארד שקל, תושהה עבודת הצוות עד לדיוני התקציב.
התוכנית, שאמורה הייתה לצאת לפועל לאחר שנים של מאבק של יוצאי אתיופיה שעליית קרוביהם סורבה, כללה "בני קהילות הממתינים באדיס אבבה ובגונדר", בניגוד להחלטת ממשלה קודמת מ-2010, שקבעה כי תיפסק העלייה המאורגנת מאתיופיה.
ההחלטה, שאושרה פה אחד בממשלה בהסכמת משרד האוצר, קבעה כי בתוך 4 חודשים תחל ההעלאה מאורגנת של הממתינים לפרק זמן של חמש שנים.
ההחלטה קבעה עוד כי שר הפנים יבחן את מועמדותם לכניסה לישראל לפי חוק הכניסה לישראל של "יתרת יוצאי זרע ישראל מאתיופיה", העונים על תנאים שונים. מדובר בקרוב לכ-9000 ממתינים המופעים ברשימות משרד הפנים מאז שנת 1999 ושכניסתם לישראל לא הותרה עד כה.
על פי ההחלטה שאושרה עם סיום בחינת מועמדותם לכניסה לישראל והבאת אלה שיעמדו בתנאים לא תהיה יותר הבאה מאורגנת של קבוצות מאתיופיה, ולא תאושר כניסת מועמדים מאתיופיה לצורך גיור בטענה של שייכות לקהילת בני הפלשמורה.
לצורך יישום ההחלטה הוקם צוות בהשתתפות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, מנהל רשות האוכלוסין וההגירה, מנכ"ל משרד העלייה והקליטה נציג משרד האוצר (אגף תקציבים) ונציג הסוכנות היהודית אשר היה אמור להגיש לאישור הממשלה, בתוך 60 ימים את המלצותיו בנושא.