שתף קטע נבחר

 

מי הייתה אמא של דוד המלך? שתיקה מביכה

מבת שבע - ועד הלני המלכה, ממיכל בת שאול - ועד מרתא בת בייתוס: ב"עיר דוד" החליטו להוציא את הגיבורות היהודיות ממחשכי ההיסטוריה: "זה כמעט ולא נמצא בביקורים באתרים המרכזיים, אולי משום שגברים הם אלה שכתבו את ההיסטוריה"

"מי היה אביו של דוד המלך", היא שאלה שכל אחד יודע לענות עליה בקלות. אבל מה שמה של אמו? דממה מביכה. בשאלה הזו פותחת רבקה, המדריכה ב"עיר דוד", את הסיור "נשים מטביעות חותם".

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >> 

 

אמו של דוד איננה מוזכרת בתנ"ך, כך שלא מפתיע ששמה פחות מוכר בציבור. בגמרא מציינים כי שמה הוא נצבת בת עדאל, יחד עם אמא אנונימית נוספת, הצללפוני, אימו של שמשון, שספר שופטים מתייחס אליה כ"אשת מנוח" בלבד.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

הסיור, שהושק לקראת יום האישה הבינלאומי (מחר, יום ג'), מתמקד בהיסטוריה הנשית ובגיבורות המקראיות שלרוב נשארות בצד. הוא עובר בין תחנות שונות בעיר דוד, ומאפשר היכרות עם עולמן של נשים בולטות בהיסטוריה היהודית, ובפרט בירושלים.

 

 

בארמון דוד סיפרה רבקה על מיכל בת שאול, האישה היחידה שמוזכרת בתנ"ך כמי שאהבה את בן-זוגה, ועל המחיר היקר ששילמה על אהבתה. בקריית השלטון, האזור המכונה שטח G ובו נחשפו מבנים מפוארים מתקופת הבית הראשון - שכונת בני המעמד הגבוה - סופר על חולדה הנביאה.

 

במעיין הגיחון שבו הוכתר שלמה המלך, הושם הדגש על אימו, בת שבע, שדרשה עבורו את המלוכה מדוד המלך. בתקופות מאוחרות יותר מככבות הלני המלכה, מרתא בת בייתוס ונשים נוספות שבסיורים הרגילים נדחקות לשוליים.

 

"ראינו טיפה בים"

בסיור השתתפו, בין היתר, כלת פרס ישראל הרבנית עדינה בר שלום; ח"כ רחל עזריה ("כולנו"), העיתונאית צגה מלקו (רדיו רק"ע) ומנהל מרכז נאורה למנהיגות נשים בויצ"ו - לילי בן עמי.

 

"חובה על כל אחד לבקר כאן, משום שזה ממחיש לנו את ההיסטוריה שלנו ומקשר אותנו אליה", אמרה הרבנית עדינה בר שלום, והבהירה כי "זה הרושם הכי חזק שנשאר לה". היא הוסיפה: "זה משאיר גם טעם של עוד, משום שאני משוכנעת שראינו רק טיפה בים. לא את הכל".

 

צגה מלקו אמרה כי הרגישה שהסיור מעלה את יום האישה "ממקום רדוד של מבצעים על בשמים וקרמים, למקום משמעותי של תוכן", כדבריה. "ונותן במה מפוארת לנשים שלאורך כל שנות ההיסטוריה השפיעו ודחפו, אבל נשארו בצל. לצערי, גם היום הנשים לא מקבלות את הבמה שמגיעה להן. למרות שהן משפיעות ומשמעותיות, יש לנו עוד דרך ארוכה לעבור עד שנגיע להכרה שמגיעה לנו".

 

ח״כ רחל עזריה ("כולנו") הוסיפה: "בירושלים תמיד היו נשים חזקות: החל ממיכל בת שאול ואשת דוד, דרך שלומציון המלכה והלני המלכה. הסיפור על ההיסטוריה הנשית בעיר כמעט ולא נמצא בביקורים באתרים המרכזיים, אולי משום שגברים הם אלה שכתבו את ההיסטוריה".

פורסם לראשונה 07/03/2016 21:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרבנית עדינה בר-שלום בסיור
מומלצים