דונלד טראמפ: אני לא היטלר
בארה"ב מצביעים היום בפריימריז ב-4 מדינות, ושעות לפני התוצאות יוצא המועמד הרפובליקני המוביל נגד נשיא מכסיקו שהשווה אותו לנאצים: "זו אמירה איומה". על ההשבעה ה"רודנית" של תומכיו בכנס: "זה בשביל הכיף". הלילה רגע קריטי במרוץ: קרוז יחסל את רוביו ויתייצב לבד מול טראמפ?
בארצות הברית נפתחו בשעות האחרונות הקלפיות בפריימריז הרפובליקניים באיידהו, במישיגן ובמיסיסיפי. גם בהוואי מצביעים היום הרפובליקנים - בשיטה של אסיפות בחירות. במישיגן ובמיסיסיפי נערכים היום גם הפריימריז הדמוקרטיים. עד שיתפרסמו התוצאות באמצע הלילה (שעון ישראל), המועמד המוביל בפריימריז הרפובליקניים ומי שעשוי לשנות את פני הפוליטיקה האמריקנית, דונלד טראמפ, ממשיך להיות במוקד העניינים, והערב הוא יוצא נגד אלה שמשווים אותו לרודנים כמו אדולף היטלר ובניטו מוסוליני.
בסוף השבוע, בכנס בחירות בפלורידה, קרא טראמפ לתומכי להניף את ידם הימנית ולהישבע שיצביעו לו - צעד שעורר תרעומת ואפילו בהלה בארה"ב. מתנגדיו האשימו אותו כי ההתנהגות הזו מזכירה את התנהגות הנאצים והפאשיסטים בשנות ה-30. המהלך הזה של טראמפ בא אחרי שלאורך הקמפיין כבר השמיע שלל הערות שנתפשו כסקסיסטיות וגזעניות, הבטיח לגרש 11 מיליון מכסיקנים מארה"ב ולאסור כניסת מוסלמים. הוא גם איחר להתנער מהתמיכה שהביעו בו ארגונים גזעניים המקורבים לקו-קלוקס-קלאן. אתמול אמר אפילו נשיא מכסיקו, אנריקה פנייה נייטו, שהתבטאויות טראמפ מזכירות את אלה של היטלר.
הערב, בראיון ל-NBC, ניסה טראמפ להסביר את אותה הצדעה בכנס הבחירות בפלורידה. הוא טען שתומכיו ביקשו ממנו לדמות את מעמד ההשבעה לנשיאות, כאילו הוא מושבע לתפקיד, וכי בתגובה מבודחת הוא קרא להם להישבע שיצביעו לו: "לא ידעתי שזאת בעיה. לפעמים נעשה את זה בשביל הכיף... לפעמים הם יצעקו לי 'תעשה את השבועה, תעשה את השבועה'".
בראיון ל-ABC התייחס הערב טראמפ גם לדברים שהשמיע נגדו אנריקה פנייה נייטו, ואמר כי לא שמע את ההשוואות שערך הנשיא המכסיקני בינו לבין היטלר, "אבל זו השוואה איומה, אני בוודאי לא שמח על כך. אני לא רוצה את ההשוואה הזו. אבל אנחנו צריכים להיות חזקים ולהיות ערניים".
טד על הגל: המגמה תימשך?
הלילה יעמוד טראמפ בפני אחד המבחנים המשמעותיים שלו במרוץ: כשלפנות בוקר (שעון ישראל) ייוודעו תוצאות ההצבעה היום, ניתן יהיה לדעת אם הוא משמר את מעמדו המוצק כמועמד המוביל, או שטד קרוז - שרשם הישגים נאים בפריימריז בשבוע שעבר - באמת הולך ומתחזק עד כדי ביצור מעמדו כאלטרנטיבה לטראמפ על חשבונו של מרקו רוביו שכמעט לא מצליח לרשום ניצחונות.
לטראמפ היה שבוע רע, אפילו רע מאוד: הוא עדיין מוביל במספר הצירים שהצליח לאגור, אולם מתחת לאף שלו הצליח טד קרוז לקטוף כמה ניצחונות מרשימים בשבת האחרונה, ואנשיו עובדים בשטח כשמשימתם היא אחת - להרוג פוליטית את רוביו ולהציב את קרוז על הבמה כיחיד שיכול להיות אלטרנטיבה לטראמפ. הלילה יתברר אם נוצרה מגמה חדשה במרוץ או שהניצחונות של קרוז בשבת הם תוצאה של יד המקרה ותוצאה של מצב רוח חולף.
הניצחונות של קרוז הושגו במקביל לגל הכפשות נגד טראמפ מצד הממסד הפוליטי והרפובליקני, הצהרות שנשמעו מפי בכירים כמו מיט רומני וג'ון מקיין. ההשתלחויות האלה גרמו לטראמפ לאבד את הבלמים פעם נוספת: הוא לא רק ירק אש חזרה לעברם, הוא גם סיפר מול פני האומה, בעימות הטלוויזיוני של הרפובליקנים, פרטים צנועים על אבריו האינטימיים, דבר שלא רק גרם למצביעים הפוטנציאליים לתהות לגבי כושר השיפוט שלו, אלא גם הביא רבים מהם, הורים לילדים, לחשוב פעמיים אם הם רוצים שכך ידבר המועמד שלהם למשרה הרמה ביותר: נשיא ארצות הברית והמפקד העליון של הצבא.
טראמפ כעס כל כך על הרפובליקנים הממסדיים שתקפו אותו והזהירו מפניו, עד שבמקום לעשות הערכת מצב מחודשת בקמפיין שלו הוא עשה מה שהוא יודע לעשות הכי טוב: הוא הקצין את עמדותיו והפך את שפתו לבוטה פי כמה. הוא הבטיח לבצע עינויים שלא נודעו כמותם נגד חשודים בטרור, לסלק את משפחותיהם, לגרש את המהגרים הבלתי חוקיים ולבטל את מהפכת הבריאות של אובמה. הוא שיגר אוסף של קללות לעבר תוקפיו, ואת יריבו הפוליטיים כינה פעם אחר פעם "מרקו הקטן וטד השקרן". אחר כך באה ההשבעה השנויה במחלוקת בעצרת שלו וההשוואות להיטלר. "אין מה להשוות להיטלר", אמר הערב בראיונות לטלוויזיה בארה"ב, "אני לא היטלר ולא התכוונתי להעליב אנשים".
כולם רוצים את מישיגן
טראמפ מקווה כי השבוע שחלף ושלא היטיב עמו יקבל מפנה חיובי היום: הפריימריז יתקיימו במישיגן, שצפויה לחלק 59 צירים, במיסיסיפי (40 צירים) ובאיידהו (32 צירים). בהוואי יחלקו היום 19 צירים, ושם ההצבעה תיעשה בשיטה של אסיפות בחירות.
במישיגן רבת הצירים טראמפ מוביל בסקרים בפער דו ספרתי: זו מדינה כחולה, שבדרך כלל מצביעה עבור הדמוקרטים ומספר האוונגליסטים בה קטן, מה שהופך את המשימה של קרוז למצב עצמו כאלטרנטיבה לטראמפ גם שם לקשה אף יותר.
במיסיסיפי, באיידהו ובהוואי יש קושי לסוקרים לבנות מדגמים יעילים, והסקרים שנערכו שם נעשו לפני זמן רב מדי וייתכן שהם כבר לא רלוונטיים אחרי תהפוכות השבוע האחרון. אם טראמפ ינצח הלילה בשתיים מתוך ארבע המדינות, מישיגן ומיסיסיפי, הוא יקבע את מעמדו כמועמד מוביל.
בעוד טראמפ חורש את מישיגן ומיסיסיפי, טד קרוז כבר מחכה לו בסיבוב בפלורידה, מדינה שתבחר ביום שלישי הבא, 15 במרץ. תחילה חשב קרוז לא להשקיע זמן רב בפלורידה: בין טראמפ הממריא לגבהים לבין מרקו רוביו שהוא בן המקום וארנקו מלא בהרבה מיליונים שמיועדים לסייע לו בפלורידה, הנחת העבודה של קרוז הייתה שאין לו מה לבזבז שם משאבים, ועדיף לו להתרכז במדינות הבאות. כל זה התהפך בימים האחרונים מול המגמות החדשות הנרשמות במרוץ: קרוז פתח 12 משרדי תעמולה מטעמו ברחבי פלורידה בשבוע האחרון, והגביר נוכחות לא כדי להשיג ניצחון בפלורידה אלא כדי לקחת כמה שיותר צירים מרוביו ולבסס את מעמדו כמספר 2 חזק שיכול לדלג ולהפוך לאלטרנטיבה לטראמפ.
"קרוז מעריך כי הוא יוכל להצליח אם ינהל קרב ראש בראש מול טראמפ, אבל כדי שזה יקרה הוא צריך לחסל את רוביו", אמר אחד הסוקרים, פטריק מארי, שחשף סקר בפלורידה שלפיו טראמפ מקבל 38 אחוזים ורוביו 30 אחוזים. אבל גם סקר זה איננו משקף מציאות: בפלורידה הייתה כבר הצבעה מקדימה, אנשים שלחו במעטפות את טופס ההצבעה, ומפילוח נתוני מדגם של המקדימים להצביע עולה כי לרוביו יש יתרון גדול בקרב מצביעים אלו, מה שיכול להשפיע על התוצאות ביום שלישי הבא.
האסטרטגיה החדשה של קרוז מביאה עמה הימור לא קטן וגם סיכון גדול: הוא רוצה "לגנוב" צירים מרוביו בפלורידה, אבל בהיעדר שליטה על הצבעת האנשים הוא יכול להביא למצב שבו הוא לא רוצה - מצב שבו הוא לוקח צירים דווקא מטראמפ וכך מחזק את רוביו. כדי להמשיך את המגמה של הפיכתו לאלטרנטיבה לטראמפ, על טד קרוז לנצח היום בשתי מדינות לפחות, ובאחרות להגיע
למקום השני אחרי טראמפ. מצד שני, אם טראמפ ינצח היום במישיגן ובמיסיסיפי, ואם הפער יהיה גדול, יצליח טראמפ למחוק את השבוע הרע שהיה לו ויחזור לנקודה שבה הוא ממשיך להוביל.
בצד הדמוקרטי, הלילה יהיה מבחנו הגדול של ברני סנדרס: אמנם הילרי קלינטון מובילה בסקרים במדינת מישיגן, אבל אנשיו טוענים כי הוא דווקא כן יכול לנצח במדינה הזו. אם אכן הערכות המטה שלו יתאמתו והוא יביס את קלינטון במישיגן, הוא יישאר רלוונטי ויהיה כיסוי מסויים להצהרותיו כי הדרך עדיין ארוכה וכי יש לו סיכוי לנצח את קלינטון, שכרגע מובילה בסקרים וגם במספר הצירים שאספה לזכותה.