שתף קטע נבחר
 

למנוע אסון: מה חייבים לבדוק בכיריים

לפני שאתם מחליפים כיריים או עוברים דירה - יש כמה דברים שחשוב להקפיד עליהם. מה קובע התקן הישראלי? ומה חייבים לבדוק כל 5 שנים? כל הפרטים

בשיתוף אתר "המקצוענים"

 

כיריים הפועלות על גז הן סוג הכיריים הנפוץ בישראל. חיבור והתקנה לא מתאימים שלהן עלולים להיות קטלניים ולעלות בחיי אדם.

 

האם יש תקן מחייב? כן. ישנו תקן של מכון התקנים הישראלי (תקן 907) אשר לפיו בודקים כיריים הפועלות על גז. התקן הוא רשמי, כלומר חובה לייצר, לייבא ולשווק רק כיריים העומדות בדרישת התקן. אך מעבר לעניין הרכישה, ישנו עניין ההתקנה. לפני שאתם מזמינים מתקין חאפר ללא רישיון ומסכנים את עצמכם ואת בני ביתכם, הנה מה שכדאי לבדוק ולוודא בעת ההתקנה.

 

עוד בנושא:

שוק הגז פרוץ: כיצד נמנע את האסון הבא

כיריים מנירוסטה? איך מנקים אותן

עושים סדר בגז: על מה אחראית החברה ועל מה הצרכן

 

"המתקין צריך להיות מתקין מורשה בעל תעודה ממשרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים (בעבר הרישיון היה של משרד העבודה)", אומר נסים קמחי, מהמומחה לעבודות גז.

 "אין הבדל אם מתקין את הכיריים של הגז נציג של חברת הגז או בעל מקצוע אחר כל עוד הוא בעל רישיון לכך. מדי פעם אני מגיע לבתים ומגלה להפתעתי שבעת מעבר דירה אחד המובילים חיבר את הכיריים. זו סכנה של ממש וצריך להיות מודעים לכך".

 

בעת ההתקנה חשוב לוודא שהמתקין מחליף את צינור הגז הישן בחדש. קמחי: "הצינור חייב להיות חדש ומחובר עם חבקים מ-2 קצותיו (הצד שמתחבר לכיריים והצד שמתחבר אל ברז הבטיחות). אחת לחמש שנים כדאי לוודא שחברת הגז שולחת נציג לבדיקת תקינות המערכת ובאותה הבדיקה מחליפה את צינור הגז. אין להישאר עם צינור גז מעל חמש שנים".

 

מבחינת דרישות התקן יש חשיבות לאורך הצינור ולאופן התקנתו. קמחי: "האורך המקסימלי של הצינור צריך להיות לא יותר ממטר, וחשוב

 להצמיד אותו אל דפנות הארון עם חבקים מפלסטיק על מנת שלא יפריע ולא ייפגם בשל שימוש בחפצים שונים בסביבתו".

 

קמחי מוסיף: "צריך להקפיד שהוא לא יהיה ממוקם במגירה או בארון שיכולים בעת הפתיחה והסגירה לגרום לשפשוף בו, לשריטה או לכל פגם שמסכן את שלמות הצינור ושתהיה גישה חופשית אל ברז הבטיחות. מטעמי בטיחות, ברז הגז חייב להיות במרחק מינימאלי של 50 ס"מ לפחות מנקודת החשמל שממוקמת ליד הכיריים. במהלך ההתקנה חשוב שבעל המקצוע יבצע בדיקת אטימות באמצעות מנומטר, ולוודא שאין דליפות מהמחברים".

 

עץ וכיריים?

האם מותר להתקין כיריים ליד משטח מעץ? קמחי: "חשוב מאוד שמעל או מתחת לכיריים לא יהיה משטח מעץ, מטעמי בטיחות. מצדי הכיריים אין בעיה שיהיה משטח עבודה מעץ במקום שיש".

 

האם כדאי לבחור את המשטח לפני או אחרי רכישת הכיריים? קמחי: "אין בעיה לבחור קודם את משטח השיש ורק לאחר-מכן את הכיריים. לרוב הגדלים הם סטנדרטיים (60/60 ס"מ או 70/60 ס"מ)".

 

האם יש משמעות מבחינה בטיחותית למיקום כפתורי ההפעלה של הכיריים? קמחי: "לא, כל הכיריים בישראל צריכות ממילא להיות מיוצרות על פי התקן, וזה עניין של נוחות. בכל הכיריים המצת מגיע כחלק מהכפתור שפותח את הגז, ובכל הכיריים ישנו שסתום ביטחון שסוגר את מעבר הגז אם הלהבה נכבית מכל סיבה שהיא. למי שיש כיריים ישנות שבהן אין אלמנט שמאפשר כיבוי אוטומטי מומלץ לשקלו לרכוש כיריים חדשים מטעמי בטיחות. קיימים כיום כיריים בסיסיות בעלות נמוכה יחסית ובעלות המנגנון הבטיחותי הזה".

 

כמה תעלה התקנה של כיריים הפועלות באמצעות גז? מוקד השירות של 'המקצוענים': "התקנה תעלה כ-250-180 שקל, כולל עלות החלפת צינור הגז הישן בחדש".

 

מחפשים טכנאי גז מוסמך? לרשימת המומלצים

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים