המניות האמריקניות צפויות לספוג נזק אדיר
עוד סיבה לחשש: הבורסה האמריקנית עלולה לאבד בקרוב את הגורם שאחראי לרכישות הגדולות ביותר של מניות מזה כ-7 שנים – החברות עצמן. איך הצליחו החברות לדחוף את שוק המניות לעליות שערים ומדוע הן עלולות עכשיו לעורר בעיה גדולה מאוד בשווקים?
למרות האווירה החיובית בשווקים בסוף השבוע, הבעיות הגדולות של הכלכלה העולמית עדיין מבעבעות מתחת לפני השטח והצפי הוא לתנודתיות בתקופה הקרובה בעיקר לאור העובדה שהבנק המרכזי בארה"ב צפוי לעלות את הריבית השנה. לצד זה מוצאים הכלכלנים עוד סיבה גדולה מאוד לדאגה בשוק המניות.
לכתבות נוספות בנושא:
המשבר באירופה יוצר הזדמנות השקעה?
וול סטריט ננעלה ביציבות; הזהב בשיא של 13 חודשים כאמור, סוף שבוע מוצלח נרשם בבורסות בעולם בסוף השבוע על רקע זריקת עידוד מצד הבנק המרכזי באירופה שהוריד את הריבית לרמה שלילית והגדיל את רכישות האג"ח. השווקים הגיבו בחיוביות לצעד זה וגם הבורסה בת"א נעלה שבוע מוצלח כאשר מדד ת"א 25 עלה ב-2% בסיכום שבועי ומדד ת"א 100 השלים עלייה של 1.7% השבוע. למרות זאת, האווירה החיובית היא שברירית מאוד וקצרת טווח.מעבר לגורמים הידועים המעיבים על הבורסות כמו הכלכלה הסינית, האטה בכלכלה הגלובלית, ירידת מחירי הסחורות וצפי לעלייה בריבית האמריקנית, כלכלנים בבנק האמריקני HSBC פרסמו נתונים שיש בהם פוטנציאל לחדשות רעות מאוד לשוק המניות – צפי לירידה דרסטית בהיקף הרכישות העצמיות של החברות.
מאבדים את הגוף התומך
איפה טמונה הבעיה הגדולה שעלולה להטריד מאוד את המשקיעים? כדי להבין זאת צריך להסתכל על נתוני הבנק האמריקני שמראים כי התמיכה החזקה ביותר בשוק המניות מאז שנת 2009 הגיעה מצד החברות ולא מצד הגופים המוסדיים או המשקיעים הפרטיים.
החברות הן למעשה הגוף הגדול ביותר שרוכש מניות והן מבצעות את קניית המניות בדרך של רכישה עצמית. על פי האנליסטים העוקבים אחר קצב רכישת המניות ע"י החברות, העידן של רכישות עצמיות מגיע לקיצו – מה שטומן בחובו פוטנציאל נזק גדול מאוד לשוק המניות.
על פי הדיווח של הבנק שפורסם באתר האמריקני "ביזנס אינסיידר", החברות רכשו מניות בסכום אדיר של 2.1 טריליון דולר מאז 2010 וזה דחף את שוק המניות מעלה. החברות הן המקור לתמיכה חזקה מאוד במניות, מה שסיפק הרבה מאוד אופטימיות לעליות בשווקים.
רכישה עצמית של מניות ע"י החברות נתפסת בדרך כלל כצעד חיובי הבונה אמון בקרב המשקיעים במניות החברה, שכן עומדים לרשותה של החברה מזומנים שבאמצעותם היא יכולה לרכוש את המניות שהנפיקה. צעד זה תומך במשקיעי מניות החברה כיוון שהרווח למניה גדל ובעקבות הצעד מוביל גם לעליית מחירי המניות.
לא מעט אנליסטים רואים חשיבות עצומה בתפקידן של החברות ובתמיכה שלהן במניות עד כדי כך שהם משווים את הדחיפה שנותנות החברות לתמיכה והדחיפה הגדולה שנתן הבנק המרכזי בארה"ב לשווקים באמצעות רכישת אגרות חוב במסגרת המדיניות המוניטארית של הקלה כמותית (הורדת הריבית לרמה אפסית ורכישה מאסיבית של אג"חים במטרה להזרים כסף למשק האמריקני ולהמריץ את הכלכלה).
בבורסה יש חוקיות של מחזוריות ואם בעבר הרבה מאוד חברות יכלו לאפשר מבחינה פיננסית רכישות עצמיות, המציאות הזו בקרוב עומדת להשתנות.
הצפי כרגע הוא שהחברות קרובות מאוד למיצוי היכולת שלהן להמשיך לממן רכישות עצמיות בהיקף אדיר שכזה וכך שוק המניות עלול לאבד את הקונה הגדול ביותר של המניות כיום. על פי אנליסטים אמריקניים, החברות קרובות מאוד לסיום הרכישות העצמיות בעיקר על רקע הצפי להעלאת ריבית נוספת בארה"ב עוד השנה.
עוד מעריכים האנליסטים כי הדרך היחידה להימלט מהמגמה השלילית הצפויה בעקבות אובדן של תומך כל כך גדול בשוק המניות, כרוכה במציאת מקורות אחרים של ביקוש למניות כדי שיוכלו לתמוך ולדחוף את השוק.