שתף קטע נבחר
 

הריבית השלילית תגרור את אירופה למשבר?

בשבוע שעבר הבנק המרכזי באירופה חתך את הריבית על פיקדונות הבנקים למינוס 0.4% כחלק מהתוכנית להילחם באינפלציה הנמוכה וכניסיון להביא להתאוששות כלכלת היבשת. האם המהלך עלול לפגוע ברווחיות הבנקים ולנפח בועה במחירי המניות שתתפוצץ בפרצוף?

הבורסות בעולם הגיבו בחיוביות למהלך הדרמטי של הבנק המרכזי באירופה בשבוע שעבר עם ההחלטה להוריד את הריבית על הפיקדונות לרמה שלילית של מינוס 0.4%. הבנקים המסחריים באירופה יוכלו מעתה לחלק יותר הלוואות ולהזרים כספים לכלכלה המקרטעת של גוש האירו אך למהלך זה עלול להתלוות תוצר לוואי שיסכן את הבנקים. 

 

לכתבות נוספות בנושא:

הריבית באירופה יורדת לאפס, הריבית על הפיקדונות ל0.4%-

ריבית שלילית - מה זה יעשה לכיס שלנו?

 

מריו דראגי, נגיד הבנק המרכזי באירופה, נקט במאמץ אגרסיבי שמטרתו להציל את הכלכלה של 19 מדינות גוש האירו. דראגי מנסה להאיץ את האינפלציה השלילית ביבשת ולהחזיר אותה ליעד של כ-2% ובמקביל להוביל למומנטום של התאוששות בגוש האירו. האינפלציה הנמוכה ביבשת מעלה כבר זמן רב חששות לשקיעה בבוץ הכלכלי שנקרא דפלציה – מה שעלול לפגוע בשכר, בהשקעות ובצמיחה של הכלכלה האירופית.

 

התוכנית כוללת שני צעדים דרמטיים – במקביל להורדת הריבית על הפקדונות החליט דראגי להרחיב את היקף רכישות אגרות החוב ע"י הבנק המרכזי ל-80 מיליארד אירו לעומת 60 מיליארד אירו. דראגי למעשה מרחיב את תוכנית ההקלה הכמותית שהושקה באירופה במארס 2015 במטרה להזרים כסף לכלכלה.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

המשמעות של ריבית שלילית על הפקדונות היא שלבנקם באירופה כבר לא יהיה משתלם יותר לאחסן את היתרות שלהם בבנק המרכזי של אירופה (ECB) כיוון שהם כבר לא ירוויחו ריבית על שמירת היתרות - בסביבת ריבית שלילית הבנקים למעשה יאלצו לשלם לבנק המרכזי כדי לשמור את הכספים אצלו. במקרה כזה סביר יותר שהבנקים המסחריים ירצו להלוות את היתרות הללו לצרכנים או לעסקים.

 

סיכון לבנקים ולשוק המניות

כאמור, התגובה הראשונית למהלך הייתה חיובית מאוד בבורסות אך למרות שהריבית השלילית נועדה להועיל לכלכלה המדשדשת, התוכנית מעלה חששות לגבי מצבם של הבנקים והסיכוי שהריבית השלילית תפגע ברווחיות שלהם.

 

הסיכון לבנקים נעוץ בהתנגדות מצד הצרכנים והעסקים לספוג את הריביות השליליות על הפקדונות (מצב בו הם משלמים לבנק כדי לשמור בו את כספם) וכך ימשכו הצרכנים את כספם מהבנקים, ישמרו את הכסף בביתם או יפנו לאפיקי השקעה אחרים.

 

"הבנק המרכזי מאלץ את הציבור שלא לחסוך כסף בבנקים ולהסיט אותו לכיוון של שוק המניות. זה צעד לא בריא שמביא להתנפחותה של הבועה שתתפוצץ לעולם בפרצוף ולא תורמת כמעט דבר לגוש האירו", מעריכים במחלקת המחקר של פריים ברוקר.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

"אם משקיע מחזיק 10,000 אירו כחיסכון ויודע שאחרי שנה הוא נשאר ביד עם 9,960 אירו, הוא יחפש אלטרנטיבות אחרות לכסף בשווקים הפיננסיים אשר יובילו לניפוח שוק המניות מעבר לערכן הכלכלי וככה בדיוק נראית בועת מחירים. המהלך עשוי אמנם לספק דלק לשווקים לעוד חודשיים, אך כאשר ייגמר הדלק הבועה האירופית תתפוצץ לעולם בפרצוף", מסביר ליאוניד גולדין, סמנכ"ל ומנהל חדר המסחר בפריים ברוקר.

 

העניין המרכזי שבמוקד הוא עד כמה המהלך פוגע בבריאות הבנקים. בפריים ברוקר סבורים כי הפחתת הריבית על הפיקדונות באירופה מהווה צעד נוסף בדרך למשבר עולמי שאף עלול להיות חמור יותר מהמשבר של 2008.

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים