רמב"ם: תוך שעות ניתוח חדשני העלים רעידות הפרקינסון
זה נראה כמו מדע בדיוני - בניתוח נדיר מסוגו בארץ, שנערך בבית החולים רמב"ם, הונחה קסדה מיוחדת על ראש של המטופל ונשלחו פרצים קצרים של גלי על-קול ששיתקו את הרעד. אחרי שעה המטופל כבר יכול לחזור לביתו ולהתחיל בחיים חדשים - בלי הרעידות מהם סבל קודם לכן. צפו במנותחת עושה את צעדיה הראשונים בלי לרעוד
פריצת דרך טיפולית למחלת הפרקינסון: בהליך נדיר מסוגו נערך ניתוח תוך מוחי לפרקינסון ורעד באמצעות גלי אולטרסאונד. הניתוח, שנראה ממש כמו סצנה מתוך סרט מדע בדיוני, הועבר בשידור חי מבית החולים רמב"ם בחיפה, אל הכנס השנתי של האגודה הבינלאומית לאולטראסאונד טיפולי (ISTU) שנערך ביום שלישי שעבר.
קיראו עוד
מחקר: קפאין מפחית רעד ונוקשות בחולי פרקינסון
אילו מזונות מעכבים הופעתם של תסמיני פרקינסון
רפי הצליח לעצור את מחלת הפרקינסון בעזרת ריקוד
הניתוח המורכב והחדשני התאפשר הודות לפיתוח ישראלי של חברת אינסייטק. במהלכו חולה שסובל מרעד או פרקינסון, נכנס למכשיר ה-MRI, על ראשו מניחים קסדה מיוחדת, והמנתח אוחז במקום בסכין בעכבר המחשב.
משדרי האולטרסאונד הזעירים שולחים במהלך הניתוח, פרצים קצרים של גלי על-קול ממוקדים אל נקודה זעירה מאוד וממוקדת, שמשתקים את הגרעין שיוצר את הרעד.
כבר לאחר אחרי שעה, המטופל יכול לקום על רגליו ולצאת מבית החולים, ללא רעד, ולהחזיר לעצמו את איכות החיים שאבדה לו בגלל מחלת הפרקינסון.
המנותחת בניתוח ששודר הייתה אישה בשנות השישים לחייה, קונדיטורית ובעלת קונדיטוריה ידועה וותיקה בקריות שסבלה מרעד קשה ובלתי נשלט ביד ימין שלה.
צפו בה מגלה את החיים מחדש לאחר הניתוח:
צילום: עופר גולן, דוברות רמב"ם.
אחרי עשור: הצליחה להחזיק כוס מים ביד יציבה
במהלך הניתוח, הנוירוכירורג הראשי, פרופ' מנשה זערור, הביט במסך והפעיל את המערכת. משדרי האולטרסאונד הזעירים שלחו לעומק המוח של המטופלת, אל נקודה זעירה מאוד וממוקדת, פרצים קצרים של גלי על-קול ממוקדים, ואלה, פגעו ושיתקו גרעין קטן שיצר את הרעד הקשה.
כל כמה דקות ניגשו המטפלים אל האישה ובדקו את התקדמות היציבות ביד. כאשר הגיעו למסקנה שהרעד נעלם, אחרי פחות משעה, הם הקימו אותה על רגליה, הושיבו אותה להתאוששות קצרה על כיסא וביצעו מספר מבחנים פשוטים: האישה התבקשה לצייר קו בתוך הדפס של ספירלה. הקווים צוירו ביד איתנה לעומת הציור הרועד שהיא הייתה מסוגלת לעשות רק שעה קודם לכן.
אחר כך היא הרימה בקלות וביציבות כוס מים אל פיה והשיא היה כאשר ביקשה לבצע פעולה שלא הצליחה לעשות כמעט עשור – להחזיק סכין ולחתוך עוגה.
"בכל פעם שאני רואה את ההצלחה המדהימה של המערכת אני דומעת", אומרת ד"ר אילנה שלזינגר, הנוירולוגית שאחראית לאיתור חולים מתאימים לביצוע הפעולה ומבצעת אותה יחד עם פרופ' זערור, "ביצענו עד כה 34 פעולות כאלו ברמב"ם ובכל פעם היא מרגשת מחדש".
המערכת של אינסייטק ביצעה עד כה כ-500 טיפולים כאלה בכל העולם – בארה"ב, שוויץ, דרום קוריאה, ספרד ואיטליה. המקום הראשון שבו המערכת ביצעה את הטיפול התוך מוחי הראשון בישראל, היה בית חולים רמב"ם.