טולי המפלצת - הסיפור האמיתי
חוקרים הצליחו לפענח תעלומה של 60 שנים, סביב יצור מפלצתי שחי על כדור הארץ - הרבה לפני הטירנוזאורוס
כשפרנסיס טולי יצא לטיול איסוף מאובנים שגרתי בקיץ 1955 כ-80 קילומטרים מדרום לשיקגו, הוא לא חשב ששמו יכנס לספרי ההיסטוריה של הפָּלֵאוֹנְטוֹלוֹגִיה (חקר המאובנים). טולי, "צייד" מאובנים חובב, גילה באזור בורות לכריית פחם, מאות דגימות מאובנים של יצור שחי לפני כ-370 מיליון שנים, שנקרא על שמו של מגלו - Tullimonstrum (מפלצת הטולי). במשך 60 שנים מאז גילויו, לא הצליחו החוקרים לקטלג את סוג היצור ואפילו לשייכו למשפחה, עד לאחרונה.
מחקר חדש מצא שטולי המפלצת היה בעל חוליות פרמיטיבי עם זימים, עמוד שדרה והוא אביו הקדמון של הצמדאים (סדרת דגים חסרי לסתות ופה דמוי משפך) והשם מפלצת הטולי הוא די מוצדק. היצור היה בעל גוף רך (אבל לא רכיכה), אורכו כנראה היה בין 8 ל-35 סנטימטרים וסנפיר ארוך בקצה הגוף - כמו של דיונון, הלסת שלו מוקמה בקדמת גופו וצורתה כצורת טפר של לובסטר מלאה בשיניים ועיניו ממוקמות בשני קצות מוט שיושב על אמצע גופו. בתקופה שטולי עוד היה חי, האזור בו התגלה קו חוף ביצתי באזור ים טרופי.
בעבר החוקרים שיערו שהחיה הייתה סוג של תולעת או חילזון. פול מאייר ממוזיאון פילד להיסטוריה של הטבע שבשיקגו שמאכלס כ-2000 מאובנים של טולי, אמר: "המפלצות שהתגלו הן קרובות של הצמדאים, שעדיין חיים כיום והמאפיינים הדומים שלהם מצביעים על בעל חוליות - ממש כמונו. המאובן של טולי הוא נהדר ויכול ללכוד את דמיונו של כל ילד הלומד על כך בבית ספר". עוד מספר מאייר: "כשאני משוחח עם קבוצות ילדים המגיעים מבתי ספר, אני משתמש במאובן של טולי כדוגמה לתעלומה של פליאונתולוגים שניסו לפתור אותה מאז שהמאובנים נמצאו".
פרופ' דרק בריגס מאוניברסיטת ייל, שהשתתף בכתיבת המאמר במגזין Nature על
טולי, אמר: "בעצם, אף אחד לא ידע מה היצור הזה היה. מאובנים הם לא דבר שקל לפיצוח והם משתנים לא מעט. ישנם אנשים שיחשבו שזה עניין מעט מוזר, רכיכה ששוחה. החלטנו שצריך לזרוק לאוויר כל שיטת מחקר על מנת להבין עם מה אנחנו מתמודדים".
ישנן עדיין שאלות שנשארו פתוחות כמו המראה המדויק של טולי, אבל פיענוך המשפחה והתאריך שבו היא חיה היו אבן הדרך המרכזית אליה הגיעו החוקרים.