שתף קטע נבחר

 

מזכ"ל האו"ם דיבר על כיבוש בסהרה המערבית - והרתיח את המרוקנים

באן קי מון הפך לאויב העם במרוקו לאחר שביקר בחבל הארץ השנוי במחלוקת שסופח למרוקו והגדיר אותו כשטח כבוש. התקשורת יצאה למתקפה והציבור יצא להפגין תוך שהוא לועג לשמו ומכנה אותו "פוקימון". גם מול שבדיה פרץ משבר שכמעט ומנע פתיחת סניף איקאה

 

מרוקו נגד באן קי מון    (צלמים: יוגב אטיאס וניצן דרור)

מרוקו נגד באן קי מון    (צלמים: יוגב אטיאס וניצן דרור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

סערה בסהרה המערבית או המרוקנית. מזכ"ל האו"ם, באן קי מון, הפך בימים האחרונים ל"אויב המדינה" עבור אזרחי מרוקו והנהגתה. לאחרונה קיים מזכ"ל האו"ם ביקור בסהרה המערבית, חבל הארץ השנוי במחלוקת מזה עשרות שנים, והגדיר אותו כלא פחות מ"שטח כבוש" בזמן שהם רואים אותה כ"מרוקנית לכל דבר". הצהרתו של באן קי מון הוציאה את מרוקו מכליה. כלי התקשורת פתחו בקמפיין מגמתי ומושחז. הפרלמנט והממשלה (בגיבויו של המלך, מוחמד השישי) פתחו במתקפה חזיתית נגדו והציבור החל לצאת להפגנות נגד מזכ"ל האו"ם שאף ספג עלבונות אישיים ולא עניינים כשכונה "פוקימון", "דונקימון", "מאנקימון" ושאר שמות גנאי.

באן קי מון במהלך הביקור שעורר סערה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
באן קי מון במהלך הביקור שעורר סערה(צילום: AFP)
 

השיא היה ביום ראשון האחרון עת יצאו מאות אלפים מבתיהם כדי להשתתף בתהלוכה נגד מזכ"ל האו"ם בבירה רבאט. אזרחים הגיעו מכל רחבי המדינה כדי להגיד למזכ"ל האו"ם שסהרה המערבית תישאר שטח מרוקני כשהם מאשימים אותו כי הוא והקהילה הבינלאומית לקחו צד.

 

בחודשים האחרונים ניכר כי המאבק בין הצדדים מתנהל במלוא עוזו במגרש הבינלאומי ולא בשטח עצמו. זה התחיל, לדוגמה, עם משבר דיפלומטי בין שבדיה למרוקו אחרי שראש ממשלת שבדיה הודיע כי בכוונתו להכיר בעצמאות של רפובליקה סהרה המערבית והדמוקרטית ואף התקיימה פגישה עם נציגים מטעם חזית הפוליסריו.

 

בעקבות אותה התפתחות השלטונות במרוקו ביטלו את הפתיחה של הסניף הראשון של איקאה בצפון אפריקה בעיר מרקש. סניף שנפתח רק השבוע אחרי שהשוודים חזרו בהם מכוונותיהם. ואם זה לא מספיק, בדצמבר 2015 ביטל בית הדין הגבוה של האיחוד האירופי הסכם סחר חקלאי בין מרוקו לאיחוד על רקע שליטתה של מרוקו בסהרה המערבית בניגוד לחוקים הבינלאומיים. מה שעוד יותר החריף את המשבר.

הפגנה במרוקו נגד באן קי מון (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה במרוקו נגד באן קי מון(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

ביקורו של באן קי מון הביא את המשבר לנקודת רתיחה חדשה וכעת השלטונות במרוקו כבר הודיעו כי ביקשו מהאו"ם להוציא 84 עובדים בנציגות האו"ם בסהרה המערבית בעקבות הצהרותיו של מזכ"ל האו"ם. במקביל, הם הודיעו כי הם שוקלים אפשרות להוציא את כוחותיהם שפועלים במסגרת הכוחות של האו"ם לשמירת שלום בעולם.
 

ארגוני זכויות אדם בינלאומיים מותחים ביקורת חריפה על התנהלותה של מרוקו בסהרה המערבית ומאשימים אותה בהפרות נגד זכויות אדם בדמות מעצרים לא חוקיים של נשים ועוד. זו אולי הסיבה לכך שמרוקו מנסה לשווק את עצמה לא אחת כלפיי חוץ כאחת מהמדינות הערביות והאיסלאמיות שמובילות בחופש ביטוי.

 

כתבת במרוקו של כלי תקשורת בלגי כתבה בנושא כי "יש מספר קווים אדומים שאסור לחצות אותם במרוקו. הראשון זה בית המלוכה שלא סובל ביקורות. השני היא סוגית חבל הארץ של 'סהרה המערבית'. המונח הזה לא נמצא בלקסיקון המושגים שבו משתמשים במרוקו". באן קי מון שלא ממש עמד בקווים האדומים של מרוקו כבר הודיע מטעם דוברו כי לאור הסערה במדינה נגדו הוא מבטל את ביקורו המתוכנן במרוקו.

מפת האזור השנוי במחלוקת ()
מפת האזור השנוי במחלוקת
 

שורשיו של הסכסוך על חבל הארץ הגדול שמאכלס רק חצי מיליון תושבים החל עוד בשנות ה-70 עת ספרד פינתה את הקולוניה שלה בסהרה המערבית שאז נקראה "סהרה הספרדית". עוד לפני כן החלו להתמרד האזרחים נגד השלטון הספרדי וב-1976 חזית הפוליסריו שמשמשת כתנועת המאבק לעצמאות של סהרה המערבית הכריזה יחד עם תושבי סהרה המערבית על הקמת "רפובליקה סהרה הערבית הדמוקרטית".

 

מרוקו הגובלת עם אותו חבל ארץ ראתה בכך הזדמנות והחליטה באופן שרירותי לספח יחד עם מאוריטניה את חבל הארץ המדובר, מה שהגביר עוד יותר את התסיסה. המאוריטנים נסוגו מהחלק שאותו סיפחו, אבל מרוקו נשארה בו עד היום.
 

הסיפוח עורר מלחמת גרילה של אותה חזית שנתמכת על ידי אלג'יריה השכנה נגד השלטונות במרוקו, התכתשות שהסתיימה בהפסקת אש בתחילת שנות ה-90. מאז מנסה הקהילה הבינלאומית והאו"ם בפרט לנסות ולהביא להסדרה בין הצדדים באמצעות משאל עם על גורל השטח, אולם אף אחד מהם לא מוכן להתפשר בייחוד מרוקו ובשנים האחרונות פרצו לא אחת עימותים בין הצדדים בחבל הארץ הענקי (266 אלף קמ"ר) שטומן בחובו גם משאבי טבע חשובים, מה שמקשה על מרוקו לוותר עליו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הפגנת נגד מז"ל האו"ם במרוקו
צילום: AP
מומלצים