6 טעויות בבישול - שגורמות לאוכל שלכם לצבור חיידקים
המודעות לזיהומים במזון הולכת וגדלה, אך לא כולם יודעים שחלק גדול מהזיהומים נגרמים בשל התנהלות לא נכונה במטבח הביתי. איך ניתן לצמצם נזקים? פשוט הקפידו על הכללים הבאים
בכל רגע נתון, בכל רחבי העולם, אנשים נפגעים כתוצאה מצריכת מזון שאינו בטיחותי. המחלות המועברות במזון מסוכנות בעיקר לתינוקות, ילדים, קשישים ואנשים בעלי מערכת חיסונית מוחלשת, אך כמובן שאלה אינם הנפגעים היחידים. כיצד ניתן להישמר מפני הסכנות שבמזון?
עיקר הזיהומים במזון נובעים מהמיקרואורגניזמים, הנמצאים בכל מקום סביבנו. העולם המדעי מחלק אותם לשלושה סוגים שונים: הטובים, הרעים והמסוכנים. המיקרואורגניזמים המסוכנים, הם הפתוגניים, העשויים לגרום למחלות ובמקרים מסוימים אפילו למוות. רוב המיקרואורגניזמים המסוכנים אינם משנים את נראות המזון, ולכן אין איך לדעת שהם שם.
סכנה נוספת האורבת לנו במזון הם תוצרים כימיים, העשויים להגיע לאוכל כתוצאה משאריות של חומרי הדברה בירקות ובפירות או כתוצאה מחדירה של חומרי ניקוי מסוכנים לתוך המזון.
תחום בטיחות המזון נחשב לרפואה מונעת, ושמירה על בטיחות המזון עתידה לצמצם את חשיפת הסועדים לסכנה בריאותית ולהפחית תחלואה. איך נשמור על בטיחות במזון במטבח הביתי? לפניכם כמה כללים פשוטים:
1. טמפרטורת אחסון
רוב החיידקים שעלולים לגרום לנו לנזק חיים בטמפרטורה שבין 15-40 מעלות, כלומר בטמפרטורה ממוצעת של חדר ישראלי. כדי למנוע מהחיידקים להתקיים, חשוב להקפיד ולשמור את מוצרי המזון בקירור. ככל שהמדף במקרר נמוך יותר - כך הטפרטורה שלו נמוכה יותר, ולכן מומלץ לשמור פירות וירקות במגירות התחתונות. הטמפרטורה הגבוהה ביותר נמצאת במדפי הדלת.
2. לא להשאיר את הסיר על השיש
מחזור חייו של כל דור חיידקים הוא 20 דקות. כך, שכאשר אנו ממתינים שהאוכל יתקרר לפני הכנסתו למקרר, זה עלול לגרום להכפלת מספר החיידקים במזון. לכן, בניגוד לדעה הרווחת, לא מומלץ לתת לסיר להתקרר בטמפרטורת החדר, אלא להכניסו מיד בתום השימוש, למקרר.
7 טעויות בהכנת מזון במטבח - שמסוכנות לבריאות
3. הקפידו על חיטוי הכלים
כלי ההכנה וההגשה, כמו גם יתר ציוד המטבח, עשויים להיות כר פורה לצמיחת חיידקים אם אינם עוברים ניקיון וחיטוי ראוי. גם אם ממש אין לכם חשק לשטוף כל פעם כלים, שהשתמשתם בהם "רק לרגע" - אל תתעצלו ונקו אותם היטב עם מים וסבון או הכניסו למדיח.
למה בריא יותר לשטוף כלים ביד ולא במכונה
4. לא לשכוח לשטוף ידיים
גם האדם המבשל בעצמו עשוי להיות את אחד הגורמים העיקריים לזיהום חיידקי, בין אם כמקור הזיהום או רק אמצעי העברה של חיידקים. לכן, חשוב גם להקפיד על שטיפת ידיים תכופה עם מים וסבון על מנת להקטין את ה״תרומה״ היחסית שלנו, בני האדם, לזיהומים בתהליך הבישול. ניתן גם להיעזר בכפפות חד פעמיות, אך לשים לב ולהחליפן לעיתים תכופות.
5. הקפידו על שטיפת פירות וירקות
כמובן שחשוב לא לשכוח לשטוף פירות וירקות, גם כאשר מקלפים אותם. הירקות והפירות שלנו מרוססים בחומרי הדברה כימיים שעלולים לחדור גם דרך הקליפה. שטיפה במים וסבון היא הכרחית.
עגבניות לא ליד מלפפונים: אחסון בריא של ירקות
הכותב הוא מנהל חטיבת ההסעדה בקבוצת ISS ישראל