פחות שווה למחזר? מחזור המשכנתאות בשפל
העלייה בריבית על המשכנתאות והעובדה כי כיום רוב המשכנתאות הן חדשות ונלקחו בריבית נמוכה יחסית, הופכת את המחזור לפחות אטרקטיבי והוא צנח ביותר מ-50% בהשוואה לממוצע אשתקד
מחזור המשכנתא פחות אטרקטיבי? היקפי מחזור המשכנתאות בחודשיים של תחילת שנת 2016 ירדו בעשרות אחוזים בהשוואה לממוצע בשנה הקודמת.
- מקור חדש להלוואות המונים: מקום העבודה
בשנת 2015 מוחזרו בבנקים משכנתאות בסכום של כ-15 מיליארד שקל, כאשר בממוצע מדובר בכ-1.25 מיליארד שקל בחודש.
בפברואר שנה שעברה מוחזרו בבנקים 1.1 מיליארד שקל ב- 3,512 הלוואות, זאת בעוד בחודש פברואר 2016 עמד סכום המחזור על 677 מיליון שקל בלבד, שמקורם ב-1,370 הלוואות.
היקפי מחזור ההלוואות הגדולים בלטו גם בשנת 2014, כאשר שיא המחזורים היה ביוני האחרון - יותר מ-2 מיליארד שקל ב 4,396 הלוואות.
ההנחה היא כי הריבית בשוק המשכנתאות,שהגיעה לשפל רק לפני מספר חודשים, החלה לעלות ולמעשה בתקופה האחרונה היא עולה כמעט בכל מסלולי המשכנתא (למעט הפריים).
מי שלוקח משכנתא חדשה (או ממחזר) נדרש להחזיר כמה שקלים יותר מדי חודש, בהשוואה למשכנתאות שניטלו לפני חודשים בודדים.
כך לדוגמה הריבית בהלוואה לתקופה של מעל 5 שנים, במסלול ריבית קבועה צמודת מדד, עמדה בחודש נובמבר על 2.68% בעוד בחודש פברואר האחרון היא הגיעה ל- 3.13%.
כך גם במסלול הריבית הקבועה הלא צמודה (מעל 5 שנים), עמדה הריבית בחודש יוני על 3.18% בעוד בפברואר היא עמדה על 3.69%.
סיבה נוספת ומהותית לירידה במחזורים היא העובדה שלמעשה המאסה הגדולה של המשכנתאות הוותיקות יותר שנלקחו בריבית גבוהה באופן משמעותי, כבר מוחזרה ברובה או הוחזרה לבנק.
מתוך סך חוב המשכנתאות לבנקים, שמסתכם בכ-280 מיליארד שקל, רוב ההלוואות הן חדשות יחסית ונלקחו בשנים האחרונות. רק ב-2015 לבדה נלקחו הלוואות בסכום של 65 מיליארד שקל, ובשנים שלפני כן הקצב נע סביב ה-50 מיליארד שקל בשנה. גם אם נוריד מסכום זה את המחזורים שנעשו, עדיין בולטת העובדה כי מדובר בהלוואות חדשות שנלקחו כבר בריבית נמוכה.
"סכומי המחזורים שאנחנו רואים בינואר ובפרואר מייצגים את אלו שעדיין יש להם כדאיות במחזור המשכנתא", אומר ל-ynet דודי מייזליק, מנהל אגף המשכנתאות בבנק מרכנתיל. "אמנם יש עדיין כאלו שהמהלך כדאי להם, אבל חלקם כנראה פחות מעוניין להתעסק עם זה. ככלל, כדאיות המחזור פחתה והעניין הזה די מוצה".
יש לציין כי היום פרסם בנק ישראל את סך המשכנתאות שנלקחו בחודש פברואר וזה הסתכם ב-4.88 מיליארד שקל, עלייה קלה של כ-2% בהשוואה לחודש הקודם.
מהנתונים עולה כי כ-3.4 מיליארד שקל נלקחו במסלולים הלא צמודים והשאר במסלולים הצמודים. היקף ההלוואות שנלקחו במסלול הריבת הקבועה הלא צמודה, עומד על 34% מתוך סך ההלוואות שנלקחו.
מתחילת השנה הסתכם היקף המשכנתאות שניטלו בכ-9.6 מיליארד שקל.