שתף קטע נבחר

 

בריסל עיר הג'יהאד: הבלגן הבלגי מול הטרור

בארה"ב מתוסכלים וחושפים עוד מהכאוס במנגנוני הביטחון של בלגיה: סוכנויות שלא מדברות זו עם זו, מפקדים שלא משתפים מידע עם בנות ברית, מחסור חמור בחיילים ובדוברי ערבית – והעדפה מופרזת של פרטיות האזרח על שיקולי ביטחון. וכל זה? דווקא בחממת הג'יהאד מספר 1 באירופה

מעט אחרי מתקפת הטרור בפריז בנובמבר שבוצעה על ידי תא טרור של דאעש שמושבו בבריסל, בכיר ברשויות הלוחמה בטרור של ארה"ב שנסע לאירופה רצה לבקר בבריסל כדי ללמוד יותר על חקירת הפיגועים. כשהוא ניסה לתאם פגישות, עמיתיו הבלגים – כך טוענים גורמים אמריקניים רשמיים – לא ששו לקראתו. הבלגים טענו שזה זמן לא טוב לדבר עם גורמי חוץ רשמיים, משום שהם עסוקים מדי בחקירה.

ה"נפנוף" של אותו גורם אמריקני הוא דוגמה אחת להתנהלות שגורמת לתסכול גדול בארה"ב מהאופן שבו בלגיה מתמודדת עם האיום ההולך וגובר מצד איסלאמיסטים קיצוניים. בכירים אמריקנים אומרים כי שיתוף הפעולה הביטחוני עם בלגיה נתקל בקשיים בגלל מדיניות לא סדורה מספיק של הבלגים בכל הנוגע לשיתוף מידע, והבדלים גדולים בכל הקשור לנכונות של סוכנויות בלגיות שונות לעבוד עם מדינות זרות – אפילו כשמדובר בבנות ברית קרובות כמו וושינגטון.

 

סולידריות בזירת הפיגוע בבריסל

סולידריות בזירת הפיגוע בבריסל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מקור בממשל האמריקני אומר למשל כי כשחוקרים אמריקניים מנסים ליצור קשר עם סוכנויות מודיעין בבלגיה כדי לקבל מידע, לעתים קרובות הם מתקשים להבין לאיזו סוכנות או לאיזה אגף בסוכנות כלשהי עליהם לפנות כדי למצוא את המידע הרלוונטי.

 

בלגיה טוענת כי הרשויות שלה סיכלו מתקפת טרור ענקית ב-2015 ומאז סיכלו עוד פיגועים רבים, וכי היא שמחה מאוד לשתף פעולה עם האירופים והאמריקנים, אבל התלונות שמגיעות מוושינגטון מספרות סיפור שונה. גורמים אמריקניים מאשרים שהם אכן רואים מאמצים של בלגיה להשתפר, אבל לטענתם האתגר שניצב מול שירותי הביטחון של בלגיה – המדינה האירופית שייצאה לסוריה את מספר הג'יהאדיסטים הגדול ביותר ביחס לגודל אוכלוסייתה – פשוט גדול עליהם.

תמונה חדשה של המחבל איברהים אל-בקראווי שהתפוצץ בנמל התעופה (צילום: AP) (צילום: AP)
תמונה חדשה של המחבל איברהים אל-בקראווי שהתפוצץ בנמל התעופה(צילום: AP)

קלסתרון של המחבל השני שהיה במטרו - ונמלט ()
קלסתרון של המחבל השני שהיה במטרו - ונמלט

מהנדסים - וג'יהאדיסטים    (צלמים: אבי חי , ניצן דרור ואלי סגל )

מהנדסים - וג'יהאדיסטים    (צלמים: אבי חי , ניצן דרור ואלי סגל )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"הם בפיגור משמעותי והם משלמים מחיר כבד", אומר חבר בית הנבחרים האמריקני אדם שיף, שיושב בוועדת המודיעין של הבית. כשדובר מחלקת המדינה האמריקנית מארק טונר נשאל אתמול אם בלגיה שאננה מדי בכל הקשור לאיום הנשקף מהטרור האיסלאמיסטי הוא השיב: "אני לא רוצה לומר שבלגיה הופתעה במידה כלשהי או לא הייתה מודעת. אתם יודעים, אנחנו מקיימים שיתוף פעולה, אנחנו עובדים בתיאום הדוק עם בלגיה". אבל הוא גם לא מיהר לחלוק לה שבחים, בלשון המעטה.

 

גורמים ברשויות ללוחמה בטרור בארה"ב אומרים כי הפער בין וושינגטון לבלגיה ולכמה מדינות אחרות באירופה הוא תרבותי. לדבריהם, המחויבות העמוקה יותר של האירופה לפרטיות האזרח מונעת ממנה לעתים לשתף מידע כמו נתונים הקשורים לתנועת אזרחים, או מעכבת שיתוף מידע שכזה. בארה"ב, לעומת זאת, מידע כזה משותף הרבה יותר בקלות.

המחדל: שרים בלגים הגישו התפטרות

אחרי מתקפת הטרור של 11 בספטמבר 2001 ערך הממשל האמריקני רפורמה עמוקה בסוכנויות האמריקניות שאמונות על המלחמה בטרור: מחיצות הוסרו בין כוחות האכיפה לבין סוכנויות המודיעין, והוקמו מוסדות האחראים על התיאום בין זרועות הביטחון השונות, כמו מנהל המודיעין הלאומי והמרכז הלאומי ללוחמה בטרור.

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

בלגיה, לעומת זאת, היא מדינה העשויה טלאים. היא מחולקת בין דוברי צרפתית והולנדית, ויש בה דרגות ממשל רבות. ראשי סוכנויות הביטחון של בלגיה התלוננו בשנים האחרונות שוב ושוב שהם אינם יכולים להתמודד עם הטרוריסטים האיסלאמיסטים מבית, כ-900 במספר. בלגיה אינה חושפת אמנם את המספר המדויק של אנשי הצוות שהיא מעסיקה בשירותי הביטחון שלה ובמודיעין

הצבאי, אבל מומחי ביטחון אומרים כי נראה שמספרם נמוך יותר מאשר במדינות אחרות באירופה.

 

"כשמוסיפים לכל זה את העובדה הבעייתית שזו מדינה שמדברת שתי שפות (צרפתית ופלמית), את ההיעדר של דוברי ערבית ואת שיתוף הפעולה הבעייתי בין הממשלה הלאומית לממשלות המחוזיות – מתקבל חוסר התאמה אדיר בין רמת האיום לרמת התגובה", אומר ברוס רידל, שהיה בעבר בכיר ב-CIA ויועץ בבית הלבן.

 

וברקע המחדלים שאפשרו את מתקפת הטרור, התקשורת בבלגיה מדווחת כי שרי הפנים והמשפטים של בלגיה הגישו את התפטרותם. לפי חלק מהדיווחים ההתפטרות נדחתה. הרשויות בבלגיה הובכו במיוחד אחרי שטורקיה חשפה כי בשנה שעברה גירשה בחזרה לאירופה אל איברהים אל-בקראווי, אחד המחבלים המתאבדים מהמתקפה שלשום, והזהירה את בלגיה כי מדובר בפעיל טרור – אך זו התעלמה מהאזהרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
בלגיה נשארה עם השברים. נמל התעופה בבריסל
צילום: MCT
מומלצים