יוחנן לוקר מועמד להחלפת ניר גלעד כיו"ר כיל
ועדת האיתור נוטה להמליץ על מינויו של לוקר, לשעבר המזכיר הצבאי של רה"מ שמכהן בתפקיד בכיר בכלל תעשיות
יוחנן לוקר הוא המועמד המוביל להחליף את ניר גלעד כיו"ר כימיקלים לישראל. ל"כלכליסט" נודע כי ועדת האיתור לבחירת יו"ר החברה, הכוללת בין היתר את הדירקטורים יעקב דיאור ורון מוסקוביץ' - המקורב לבעל השליטה עידן עופר ומשמש כיו"ר החברה לישראל - נוטה לתמוך בלוקר, ואם לא יהיו הפתעות היא תמליץ עליו לדירקטוריון כיו"ר הבא. דובר החברה לישראל סירב להתייחס לידיעה.
לוקר, אלוף במיל', היה בעבר נווט בחיל האוויר, פיקד על בסיס חצרים ושימש גם כראש להק אוויר. בשלוש השנים וחצי האחרונות הוא משמש בתפקידים שונים בחברת כלל תעשיות שבשליטת המיליארדר לן בלווטניק. ב־2012 הוא החל לשמש כיועץ לחברה, ובשנתיים האחרונות הוא משמש כמנכ"ל החברה־הבת שמרכזת את התעשיות הכבדות בחברה. מתוקף תפקידו הוא גם משמש כיו"ר החברות־הבנות גולף ומנועי בית שמש, וגם כדירקטור בחברת המלט נשר.
בשנים 2010-2012 שימש לוקר כמזכירו הצבאי של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שגם מינה אותו לאחר פרישתו לעמוד בראש הוועדה לבחינת תקציב הביטחון. הוועדה מסרה את המלצותיה ביולי 2015. אחיו של לוקר, הראל, שימש כמנכ"ל משרד ראש הממשלה במהלך הקדנציה הקודמת של נתניהו.
הבחירה הלא קלאסית
מועמדותו של לוקר לכיל מפתיעה לא רק משום שהוא מכהן כיום כמנכ"ל, אלא גם משום שהפרופיל שלו שונה מפרופיל המנהלים הממוצע שמגייסת החברה לישראל. ניר גלעד, למשל, היה בעברו החשב הכללי במשרד האוצר. אך עברו הצבאי של לוקר, העובדה שעמד בראש ועדה ממשלתית חשובה והקרבה שלו לנתניהו עשויות להיות סיבות טובות לבחירה בו. עם זאת, לוקר נחשב לאדם קשה ובעל עקרונות, מה שעשוי לזמן לו נקודות חיכוך רבות עם בעל השליטה הדומיננטי.
עופר מצא את עצמו ואת כיל - תחת גלעד כיו"ר וכמנכ"ל החברה לישראל - בעימות תמידי מול הממשלה והציבור הישראלי. גלעד הגיע לעימות חריף עם הממשלה בכל הקשור לתמלוגים שעל כיל לשלם לפי המלצות ועדת ששינסקי 2. בעקבות המלצותיה של הוועדה תשלם כיל מס רווחי יתר של 42%.
גלעד עזב את כיל והחברה לישראל לאחר שמונה שנים עם שכר מצטבר של יותר מ־140 מיליון שקל. חבילת השכר של היו"ר הבא צפויה להיות מצומצמת יותר.