שתף קטע נבחר
 

פלואור במים: באמת גורם לשיניים בריאות יותר?

הוויכוח על הוספת הפלואוריד למים נמשך. מצד אחד, יש הטוענים כי מדובר בתוסף החשוב למען בריאות השיניים. מצד שני, יש האומרים כי זהו כימיקל מסוכן לבריאות. הגיע הזמן להכיר את העובדות

מי צודק? שר הבריאות יעקב ליצמן החליט להחזיר את הפלואור למי השתייה, לאחר ששרת הבריאות הקודמת, יעל גרמן הפסיקה את הפלרת המים. אין מדובר בסתם ויכוח פוליטי, אלא בדיון מהותי בין שתי עמדות מנוגדות.

 

קראו על השתלשלות האירועים:

ועדת הפנים אישרה - תחודש הפלרת המים שהופסקה

פלואור במים: מחקרים מראים - זה דווקא מזיק לשיניים

גרמן ביטלה: ליצמן מחזיר את ההפלרה למי השתייה

 

נושא הפלרת מי השתייה נחקר באופן נרחב ומעמיק ביותר במדינות רבות בעולם המערבי. בישראל החלה הפלרת מי השתייה בשנת 1981 בירושלים. מחקרים שבדקו את הנושא ו-60 שנות ניסיון מעשי, קובעים חד-משמעית כי אין כל בעיה בריאותית כתוצאה משתיית מים מופלרים. נהפוך הוא, באוכלוסייה השותה מים שהופלרו מיטבית, אחוז הילדים ללא עששת גדול משמעותית מאחוז הילדים ללא עששת, באזורים בהם שותים מים עם ריכוז פלואור שלא ברמה המיטבית.

 

הפלואוריד במים - מזיק לשיניים או מועיל להן? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הפלואוריד במים - מזיק לשיניים או מועיל להן?(צילום: shutterstock)

 

ארגון הבריאות העולמי WHO תומך בהפלרת מי השתייה משנת 1964. ועדת המומחים של הארגון הצהירה כי "הפלרת מי השתייה הוכיחה את עצמה וכי במידה ולקהילה יש מערכת אספקת מים בצנרת, הפלרת מי השתייה הינה השיטה האפקטיבית ביותר להגיע לכלל האוכלוסייה כך שכל השכבות בחברה יפיקו את יתרונותיה".

 

ה-CDC (המרכז לבקרת מחלות ומניעתן) בארה"ב הכריז כי "הפלרת מי השתייה היא הגורם המרכזי שהקטין את עששת השיניים בעולם במחצית השנייה של המאה הקודמת".

 

מהו פלואוריד?

פלואוריד הינו מינרל טבעי המצוי בקרקע, במים, בצמחיה ובחי. הוא יכול להגיע למי השתייה באופן טבעי ובאופן מלאכותי. תוסף הפלואוריד הנפוץ ביותר להפלרת מי השתייה בעולם ובישראל הוא חומצה פלואורו-סיליצית, אשר עומדת בתקן האירופאי. תהליך הוספת המינרל למי השתייה נקרא הפלרה.

 

כיצד ההפלרה משפיעה על השיניים?

שתיית מים מופלרים קשורה למניעת עששת ויכולה להשפיע על העצם. מינרל השן עשוי מחומר הנקרא הידרוקסיאפטיט שלמעשה הוא החומר הקשה בגוף, אולם גם הוא נפגע על ידי הפרשת חומצה מהחיידקים הקיימים בפה, כך למעשה נוצר חור בשן - עששת. הפלואור גורם ליצירה של מינרל שנקרא פלואורואפטיט שהוא עמיד יותר מהמינרל הרגיל ובכך מגן על השן.

 

מהו הריכוז המומלץ?

על פי משרד הבריאות, ריכוז הפלואוריד המומלץ במים בישראל הוא 1 מ"ג פלואוריד לליטר מים, או חלקיק פלואוריד על כל מיליון חלקיקי מים. ריכוז הפלואוריד באופן מלאכותי, מביא לאותה תוצאה של מים עם ריכוז פלואוריד מיטבי באופן טבעי.

 

מה קורה בעולם?

קיימות מדינות רבות בעולם המפלירות לא רק את מי השתייה שלהן אלא אף מוסיפות פלואור גם לסוגי מזון שונים ובפרט מזון הפופולרי בקרב ילדים, כאשר המטרה היא העלאת ריכוז הפלואור הנצרך על ידי ילדים משום שאצלם אפקט חיזוק חומר השן הוא הגבוה ביותר.

 

בשנת 2000 פורסם דו"ח הרופא הראשי SURGEON GENERAL בנושא בריאות הפה והשיניים אשר התמקד במצב בריאות הפה של אזרחי ארה"ב. המסקנה הייתה חד משמעית - הפלרת מי השתייה היא האמצעי היעיל והבטוח ביותר למניעת עששת והתרומה החשובה ביותר לקידום בריאות השיניים לבני כל הגילאים ולכל שכבות האוכלוסייה, בפרט לשכבות המצוקה החברתית כלכלית.

 

הנה כמה עובדות מהעולם:

כיום למעלה מ400 מיליון נפש ברחבי העולם נהנים מיתרונות הפלרת מים ברמה המיטבית.

למעלה מ-30 מדינות מפלירות כיום את מי השתייה שלהן.

בברזיל מעל ל-100 מיליון נפש מקבלים מים מופלרים. בסינגפור ההפלרה היא מלאה ובאוסטרליה ההפלרה מקיפה 75% מהאוכלוסיה.

באירופה הפלואוריד מוצע כתוסף למזון. הפלואור מוסף למי השתייה באירלנד,ספרד ובריטניה. הפלואור מוסף במלח בגרמניה, צרפת, ספרד, אוסטריה, והונגריה. כמו כן, בחלק מהארצות הפלואור נמצא גם בחלב.

 

מהם יתרונות ההפלרה?

1. הפלואוריד מגן על השיניים הקיימות מפני עששת באמצעות קשירתו לאמייל של השן, ובכך הוא מסייע לעמידות זגוגית השן בפני תקיפת חומציות של חיידקים שונים.

 

2. הפלואוריד מגן על שיניים שטרם בקעו לחלל הפה, משום שהוא נבלע ונכנס למחזור הדם וכך מגיע לנבט השן שעדיין לא בקע.

 

3. פחות חיידקים - הפלואוריד מקטין את יכולתם של חיידקים מסויימים להצמד לפני שטח השן.

 

4. הוספת הפלואוריד זולה - חמישה שקלים לתושב לשנה. בנוסף, כל שקל המושקע בהפלרה חוסך כ-40 שקלים בטיפולי שיניים.

 

5. פחות עששת - ההפלרה מפחיתה 15-35 אחוזים בעששת בנוער ובבוגרים, בנוסף לשימוש במשחות שיניים עם פלואוריד. למבוגרים יש יותר שיניים מאי-פעם ואיכות חיים משופרת, לא מעט בזכות ההפלרה.

 

6. יכולת בקרה גבוהה - סכנת מינון יתר בהפלרת מים הינה אפסית. משאבת מינון הפלואוריד פועלת קרוב לתפוקתה המירבית כאשר מוסיפה למים תמיסת פלואוריד בשיעור של 1 מ"ג לליטר.מתקני ההפלרה עוברים כיום לניטור ריכוז הפלואוריד במים, וכן מדי פלואוריד רציפים המשדרים בכל רגע נתון למרכזי הבקרה.

 

מהם הטיעונים נגד הפלרה?

1. אין אפשרות בחירה - מדובר בחומר כימי המוחדר למים בכפייה.

 

2. סכנה לבריאות - הפלואוריד עלול לפגוע בבריאותם של תינוקות וקשישים.

 

3. עליית מחירים - הפלרת המים עלולה לגרום לעלייה במחירי המים.

 

4. אין סיבה להפלרה קולקטיבית - אין הצדקה להכניס את החומר ללא הבחנה לכל המים בישראל, כאשר פחות מ-1 אחוז משמש לשתייה והיתר לחקלאות, כלים ותעשייה.

 

5. כתמים בשיניים - פלואור ברמות גבוהות עלול לגרום לכתמים חומים על פני שטח השן ובכך לפגוע באסתטיקה של השיניים.

 

6. סכנה לפלואורוזיס - פלואור בריכוז גבוה מהרמה המיטבית, עלול להיות רעיל ולגרום לפגיעה התפתחות בעיקר בקרב ילדים.

 

לסיכום, לדעתי רבים היתרונות על פני החסרונות, אך אין ספק שניתן לייעל את ההפלרה על ידי מתן סלקטיבי של פלואור לבתי ספר, ריכוזי ערים ומקומות בהם צריכת המים היא בעיקר לשתייה ולא לחקלאות.

 

מה אומרת יעל גרמן? צפו:

 

 

הכותב הוא רופא שיניים ומנהל מרפאת מאלו קליניק ישראל

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יש לי פלואוריד במים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים