שתף קטע נבחר

 

החייל היורה יישאר במעצר: "הראיות לא חד משמעיות"

בית הדין הצבאי בקסטינה האריך ביומיים את מעצרו של החייל שירה למוות במחבל בחברון. אחרי שנענה באופן חלקי בנוגע לעבירות שמיוחסות לחייל, מתח השופט ביקורת על התביעה הצבאית: "התשתית הראייתית שהצטברה עד כה לא חד משמעית". אמו של החייל פרצה בבכי: "רוצה את הילד בבית"

 

החייל החשוד מוכנס לבית הדין, היום (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
החייל החשוד מוכנס לבית הדין, היום(צילום: אבי רוקח)

 

הפגנת התמיכה בחייל מחוץ לבית הדין    (צילום: רועי עידן, בראל אפרים ויואב זיתון)

הפגנת התמיכה בחייל מחוץ לבית הדין    (צילום: רועי עידן, בראל אפרים ויואב זיתון)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

החייל שירה במחבל יישאר במעצר, אולם השופט מותח ביקורת על התביעה הצבאית: בית הדין הצבאי בקסטינה האריך הערב (יום ג') ביומיים את מעצרו של החייל שירה למוות במחבל בחברון. השופט סגן-אלוף רונן שור ציין בהחלטתו כי "קיים חשש מובנה לשיבוש חקירה אם החשוד לא יהיה במעצר לגבי חלק מהפעולות". יחד עם זאת ציין השופט כי "התשתית הראייתית שהצטברה עד כה לא חד משמעית". אמו של החייל פרצה בבכי לאחר החלטת בית הדין ואמרה כי "תודה לכל האזרחים שתומכים. אנו עוברים ימים קשים מאוד, אני רוצה את הילד שלי בבית".

 

השופט הוסיף ואמר כי "הצטברות הראיות מעלה פנים לכאן או לכאן ביחס לסוגיות המרכזיות השנויות במחלוקת, במיוחד בשים לב למורכבות האירוע ולנסיבות האופפות אותו".

  

אמו של החייל לאחר הדיון    (צילום: רועי עידן)

אמו של החייל לאחר הדיון    (צילום: רועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

פרקליטו של החייל, עו"ד אילן כץ, אמר כי "התביעה ביקשה תשעה ימים של הארכת מעצר, והשופט קבע שיש ראיות לכאן או לכאן, ולכן האריך את המעצר ביומיים בלבד למרות הטענות המנופחות של התביעה. בית הדין הצבאי לא נגרר לא נגרר ללינץ' התקשורתי נגד מרשנו. ביום חמישי יחול מהפך בראיות, ואנחנו מקווים שעד סוף השבוע הוא לא יובא יותר באזיקים בצורה כה משפילה אחרי שסיכן את חייו למען עם ישראל".

 

עו"ד בנימין מלכא, שמייצג אף הוא את החייל, אמר כי "ההחלטה מדברת בעד עצמה. נמשיך לפעול להוכחת חפותו של מרשנו, הדבק בעמדתו שפעל כראוי וכמצופה מלוחם ובהתאם להוראות".

 

במהלך הדיון ניסה השופט לקבל מהתביעה הצבאית תשובות בנוגע לחשדות נגד הלוחם מחטיבת כפיר, שירה ביום חמישי שעבר במחבל המנוטרל ליד תל רומיידה בחברון. התובע, סגן-אלוף אדורם ריגלר, רמז אולי לכך שהתביעה יורדת מסעיף הרצח, והתפתל מול השופט: "אנחנו מנסים לגבש עבירות, כולל הריגה".

  

פרשת הירי במחבל - כתבות נוספות:

 

הפגנת התמיכה בחייל היורה היום בקסטינה (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
הפגנת התמיכה בחייל היורה היום בקסטינה(צילום: בראל אפרים)

התביעה הצבאית ביקשה כאמור להאריך את מעצרו של החייל בתשעה ימים וטענה: "נמצאו סתירות בדבריו של החשוד עצמו שמחייבות העמקות נוספות בחקירה". לאורך הדיון נמנע התובע מלנקוב רשמית בסעיף החשד, והקפיד להגיד שוב ושוב "העבירה חמורה".

 

בדיון דיבר גם נציג המשטרה הצבאית החוקרת, שסירב לענות לשאלה אם אחד הקצינים בזירה בדק את המחבל לפני הגעת החייל, כדי לוודא שאינו נושא חגורת נפץ, ובתגובה הפנתה התביעה לדו"ח החקירה הסודי של האירוע. עם זאת, הוא הוסיף שגופות המחבלים הועברו לאמבולנס ללא בדיקת חבלן, כך שאם היה חשש שמי מהם נושא מטען - הרי שהוא הוסר עוד קודם לירי.

 

החייל זכה בבית הדין לחיבוק מאביו שישב מאחוריו בדיון. הדיון התקיים כשקולות השירה והתופים של מאות התומכים שהגיעו אל מחוץ לבית הדין נשמעים היטב בפנים. בין התומכים היו גם פוליטיקאים, בהם חברי הכנסת אביגדור ליברמן, משה פייגלין ואורן חזן.

 

בהמשך הסביר התובע ריגלר: "יש כאן חריגה לכאורה מפקודות המפקדים, מכללי הבטיחות והוראות הפתיחה באש. חקירת מצ"ח החלה בעקבות דיווח של מפקדים. כבר מהדיווחים הראשונים עלה חשד לביצוע של עבירה חמורה. במסגרת החקירה נאספו סרטונים וכן עדויות של קצינים בזירה, לפני הירי ובמהלכו. מהראיות עולה כי החשוד ביצע ירי מכוון לעבר מחבל ששכב על הקרקע, וזאת לאחר שהמחבל כבר נורה על ידי חייל צה"ל לאחר פיגוע, אולם עדיין היה בחיים. החשד שעולה מהחקירה הוא שהירי המכוון בוצע ללא צורך מבצעי".

 

התביעה: "לא נראה שהחייל היה בסכנת חיים"

על פי התובע, עלו סימני שאלה משמעותיים ביחס לטענה של החשוד שלפיה פעל מתוך סכנת חיים. "הם עולים מכמה היבטים: הדרך שבה התנהג החשוד בזמן אמת, כפי שניתן לראות בסרטונים שנאספו. התנהגותו זו אינה נראית התנהגות של מי שפועל מתוך סכנת חיים. אמירות של החשוד שנאמרו בזמן אמת סמוך לזמן הירי מטילות ספק לגבי טענתו. הירי בוצע דקות ארוכות לאחר ששני המחבלים כבר היו שכובים על הקרקע לאחר שנורו על ידי חיילי צה"ל".

 

התביעה עדכנה שהתקבל צו של בית משפט השלום בירושלים לביצוע נתיחה בגופה. אלא שבשל התנגדות משפחת המחבל, ניתן עיכוב ביצוע עד היום ב-17:00. התובע הוסיף שיבוצעו בדיקות מז"פ בכלי הנשק של כל החיילים המעורבים באירוע. רגע קצר של מבוכה התרחש כשהתובע כינה את המחבל "מנוח". הסנגורים מחו על כך והוא מיהר לתקן את עצמו. 

 (צילום: רעות רימרמן) (צילום: רעות רימרמן)
(צילום: רעות רימרמן)

ההפגנה מחוץ לבית הדין. למטה: תומכים בדרך לקסטינה (צילום: רעות רימרמן) (צילום: רעות רימרמן)
ההפגנה מחוץ לבית הדין. למטה: תומכים בדרך לקסטינה(צילום: רעות רימרמן)

 ( צילום: יואב זיתון) ( צילום: יואב זיתון)
( צילום: יואב זיתון)

 (צילום: רעות רימרמן) (צילום: רעות רימרמן)
(צילום: רעות רימרמן)
 

אחד מפרקליטיו של החייל, עו"ד אייל בסרגליק, שאל אם המחבל היה חי לאחר הירי הראשון. נציג מצ"ח ענה: "זו אחת הנסיבות לנתיחה. לפי הבנתי, מכל חומר החקירה אין חוות דעת רפואית או רופא כלשהו שבדק אותו, אבל חלק רב מהנחקרים טוענים שהוא היה חי". בשלב זה טען התובע כי מהעדויות עולה שהמחבל גילה סימני חיים בשלב שבו נורה, וגם סרטוני האירוע מדברים בעד עצמם.

 

עו"ד כץ, העיר ש"רשויות החקירה ורשויות המשפט במדינת ישראל כפופות לאותה מערכת נורמות וחוקים. לא ייתכן שעניינו של חייל צה"ל יהיה חמור יותר משוטר או סוהר. היו מקרים רק באחרונה ששם היה חשד לירי שלא כדין, ואנשים שוחררו, או לא נעצרו, כמו האירוע ביפו".

 

נציג מצ"ח הוסיף שכלי הנשק של החיילים עברו למעבדה במטה הארצי של המשטרה לצורך כמה פעולות: השוואת הרובים לתרמילים והשוואת הקליעים לתרמילים.

 

לאחר מכן טען הפרקליט בסרגליק: "החייל נמצא במצב של סכנה ממשית לחבריו, ולחייו, במהלך אירוע חבלני שאין לתביעה מחלוקת עליו, כשברקע קיים מחבל שלא נתנו להתקרב אליו בגלל החשש למטען".

עו"ד אילן כץ (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
עו"ד אילן כץ(צילום: רועי עידן)

תיעוד: החייל יורה במחבל ששוכב פצוע    (צילום: עימאד אבו שמסייה. מתנדב בצלם בחברון)

תיעוד: החייל יורה במחבל ששוכב פצוע    (צילום: עימאד אבו שמסייה. מתנדב בצלם בחברון)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עו"ד ליאור שטלצר עם פרשנות משפטית    (צלמים יוגב אטיאס אלי סגל)

עו"ד ליאור שטלצר עם פרשנות משפטית    (צלמים יוגב אטיאס אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


 (עארף מוחמד עמר ג'בר, בצלם) (עארף מוחמד עמר ג'בר, בצלם)
(עארף מוחמד עמר ג'בר, בצלם)

ח"כ ליברמן מחוץ לבית הדין בקסטינה (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
ח"כ ליברמן מחוץ לבית הדין בקסטינה(צילום: אבי רוקח)

 

מאות מפגינים הגיעו לתמוך בחייל

ח"כ ליברמן אמר בסיום הדיון ש"התביעה הצבאית התרסקה לרסיסים, אפילו אין סעיף חשד". הוא כינה את שהתרחש "תיאטרון אבסורד", והאשים את שר הביטחון: "החמור ביותר - חוקר מצ"ח אומר שאסור לו לראות את ממצאי התחקיר המבצעי שאתמול יעלון פירט ממנו מעל דוכן הכנסת. אני לא סומך על יעלון. הוא פירט בניגוד לחוק ולפקודות את ממצאי התחקיר המבצעי והתערב בהליך שיפוטי. יעלון עבר עבירה חמורה על החוק כדי להציל עצמו".

 

על רקע הסערה הציבורית עורר הדיון עניין רב ומאות תומכים בחייל הגיעו להפגין מחוץ לבית הדין. בכניסה למתחם נערכו בדיקות קפדניות של שוטרים ואנשי צבא למנוע הסתננות של מפגינים שעלולים לעורר מהומה בדיון. בין השאר הגיעה למקום קבוצה מארגון אוהדי בית"ר ירושלים "לה פמיליה" שקראו "שחררו את הגיבור". בשלב מסוים נלקח מהם תוף שהביאו במסגרת אביזרי העידוד שלהם, ובמקום התפתחה מהומה.

 

מפגינה שהגיעה מראשון לציון סיפרה מחוץ לבית הדין: "כואב לנו הילד ועל ההורים שלו. אני אשת צבא לשעבר, הייתי 22 שנה בצה"ל. אבל לילד הזה עושים עוול. גם למי שירה בבחורה בתחנה המרכזית לא עשו כלום. למה נטפלו דווקא אליו? אפילו לא בדקו כלום. הם באים לרצוח עם סכינים, אז למה מצפים? אם זה היה הילד שלי הייתי הופכת את המדינה".

 

ביום שישי, בהארכת המעצר הראשונה, הודיע התובע הצבאי בבית הדין ביפו כי החייל חשוד בעבירת רצח. הפרשה החלה יממה קודם לכן: שני מחבלים פלסטינים חמושים בסכינים הגיעו לעמדת צה"ל ליד תל רומיידה ודקרו חייל. שניהם נורו על ידי הכוח – אחד נהרג במקום והשני נפצע קשה. כמה דקות לאחר מכן הגיע החייל החשוד, חובש בחטיבה, ולאחר שהעלה את הפצוע על האמבולנס, דרך את נשקו וירה בראשו של המחבל החי. פעיל ארגון "בצלם" תיעד את החייל בווידאו.

 

עם תחילת החקירה טענו החייל ובאי כוחו שהוא חשש שהמחבל נושא חגורת נפץ ועלול להפעיל אותה, אולם בצה"ל טענו מנגד כי שני המחבלים נבדקו לאחר הנטרול, והאפשרות נשללה קודם שהחייל החשוד הגיע לזירה.

 

לאורך הימים התחוללה בישראל סערה ציבורית ופוליטית סביב הפרשה, כשח"כים מהימין ורבים בציבור דרשו להתחשב בחייל או לחלופין הצדיקו את מעשיו. מנגד הקפיד שר הביטחון משה יעלון למתוח עליהם ביקורת, ואתמול בכנסת אמר: "מה אתם רוצים, צבא מתבהם שאיבד חוט שדרה מוסרי? מדובר בחייל שסרח ולא בגיבור".

 

עצרת הזדהות ברמלה: "הילד לא יראה מדים"

בתוך כך, תחת הכותרת "חיילי צה"ל אינם הפקר" נערכה הערב בהיכל התרבות ברמלה עצרת הזדהות עם חיילי הצבא. כ-100 מתושבי העיר הגיעו לעצרת והביעו תמיכה בחייל שירה למוות במחבל בחברון. "יש לי ילד שאמור להתגייס לצבא והוא לא יראה מדים", אמר אחד הנוכחים. "ביבי נתניהו, אין פה ביטחון במדינה".

 

אירוע התמיכה בחייל ברמלה    (צילום: מתן טורקיה)

אירוע התמיכה בחייל ברמלה    (צילום: מתן טורקיה)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

תמיכה בחייל היורה בעצרת ברמלה (צילום: שחר חי) (צילום: שחר חי)
תמיכה בחייל היורה בעצרת ברמלה(צילום: שחר חי)

 (צילום: שחר חי) (צילום: שחר חי)
(צילום: שחר חי)

ראש העיר יואל לביא אמר בעצרת: "אין פה קריאה לא לשרת בצה"ל. אנחנו רוצים

לשנות מדיניות, שמדינת ישראל לא תפקיר חייל. זו לא מדינה של פוליטיקאי זה או אחר והכנס הוא לא פוליטי, הוא בא להביע אמון בצה"ל וביטחון בכך שאנחנו אוהבים את החיילים".

 

לביא, אלוף-משנה במיל', ציין כי לאחר שירות ארוך קשה לו לבקר את הצבא, אך לדבריו "האירוע הזה הקפיץ אותי וגרם לי לסערת רגשות כי הפעם חשתי שהאצבע המאשימה על חייל מצטיין יחידתי היא עוול שאין לו כפרה ואסור לשתוק. לא יכול להיות שטרם שהחקירה הסתיימה יוצאים באצבע מאשימה כלפי חייל, כשהם יצרו את התשתית הבעייתית הזאת של העברת שיקול דעת לתגובה, ולא עומדים מאחוריה".

 

אתי, תושבת העיר שהגיעה לעצרת, אמרה כי "אני מסוג האנשים שדוגלים בכך שכל אדם צריך לשרת את המדינה, אין זכויות בלי חובות, אבל לוחם שהופך לרוצח ומחבל שהופך לקורבן זה השיא. אם החייל הזה יואשם ברצח או הריגה, הילדים שלי לא יתגייסו לצבא, גם אם זה אומר לרדת מהארץ. החייל הזה בא ומילא את תפקידו. אפשר להתווכח אם עשה זאת בצורה נכונה או לא, אני לא מפקדת, אבל כל בן אדם טועה, הוא לא ירה בכוונה לרצוח".


פורסם לראשונה 29/03/2016 13:44

 

בהכנת הידיעה השתתפה שחר חי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי רוקח
החייל בבית הדין בקסטינה, היום
צילום: אבי רוקח
מומלצים