שתף קטע נבחר

 

כואב הלב: היקף הרס העתיקות של דאעש נחשף

אחרי שחרור העיר העתיקה תדמור מידי דאעש, נחשפים ממדי ההרס שגרמו שם הג'יהאדיסטים לפריטי הערך הארכיאולוגיים: מקדשים חרבים, פסלים מנותצים ומוזיאון הרוס. באונסק"ו מודים: "לפי התמונות שמגיעות משם, גם סיוע בינ"ל לא יעזור. לא נוכל לשקם את האתר, זה אשליות". צפו בתמונות העצובות

ימים אחדים אחרי סילוקו של דאעש מהעיר ההיסטורית תדמור בסוריה, מתגלים ממדי ההרס שגרם שם ארגון הג'יהאד האכזרי. במשך חודשים הגיעו מתדמור תמונות המתעדות השמדה של עתיקות, תמונות שדאעש פרסם בעצמו תוך שהוא מתגאה בפגיעה במונומנטים ההיסטוריים, אבל כעת מקבל העולם הזדמנות ראשונה לגלות באופן מלא את ממדי ההרס שם.

 

מומחית מאונסק"ו, אנני סארטר-פוריאה, אמרה אתמול כי היא בספק אם אפשר לשקם את הנזק שגרם דאעש לעתיקות. "כולם מתרגשים מאוד כי תדמור שוחררה, אבל אסור לנו לשכוח את כל מה שנהרס". סארטר-פוריאה, חברה בצוות מומחים של אונסק"ו לענייני העתיקות בסוריה שהוקם ב-2013, אמרה: "יש לי ספק בנוגע ליכולת, אפילו בעזרת סיוע בינלאומי, לשקם את האתר בתדמור. כשאני שומעת שאנחנו הולכים להקים מחדש את מגדל בל שנהרס שם, זה נשמע לי כמו אשליות. אנחנו לא הולכים לבנות מחדש משהו שנחרב עד עפר. לבנות מחדש את מה? מקדש חדש? אני מאמינה שיש דאגות גדולות יותר בסוריה לפני שמשקמים עתיקות".

תמונות עדכניות מההרס באתר העתיקות בתדמור (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תמונות עדכניות מההרס באתר העתיקות בתדמור(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: Sharifulin Valery/Tass/ABACA) (צילום: Sharifulin Valery/Tass/ABACA)
(צילום: Sharifulin Valery/Tass/ABACA)

 (צילום: Sharifulin Valery/Tass/ABACA) (צילום: Sharifulin Valery/Tass/ABACA)
(צילום: Sharifulin Valery/Tass/ABACA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

במהלך עשרת החודשים שבהם החזיק דאעש בעיר ההיסטורית תדמור, שהייתה בעבר מוקד תיירות מרכזי, הרס ארגון הג'יהאד את מקדש בל שהיה קיים כ-2,000 שנה ואת מקדש בעל שמין. הוא הרס גם כמה חלקות קבר עתיקות ואת שער הניצחון משנת 200 לספירה. הג'יהאדיסטים השתמשו באמפיתיאטרון העתיק של תדמור כאתר לביצוע הוצאות להורג של מתנגדים, והוציאו להורג גם את האחראי על האתר, חאלד אל-אסעד בן ה-82.

 

ההערכות הפסימיות שלה סותרות את ההערכות האופטימיות קצת יותר של ראש רשות העתיקות הסורי, מעמון עבד אל-קרים, שאמר אתמול לסוכנות הידיעות הצרפתית ש-80% מהעתיקות בתדמור נמצאות במצב טוב, ושיידרשו בערך חמש שנים לשקם את המקום.

 

"כל עוד צבא סוריה שם, אני לא רגועה", אמרה סארטר-פוריאה. "אסור לנו לשכוח שהצבא הסורי כבש את אתר העתיקות בתדמור בשנים 2015-2012 וגרם גם הוא נזק רב וביזה. בואו לא נהיה תמימים. העובדה שתדמור שוחררה מידי דאעש לא אומרת שהמלחמה נגמרה". לדברי ההיסטוריונית, מדי שעה היא מקבלת תמונות וסרטונים מהזירה, ובחלקם אף נראים חדריו הפנימיים של מוזיאון תדמור, שהוסב על-ידי דאעש לבית משפט של הארגון.

 

כיבוש תדמור בסוף השבוע

כיבוש תדמור בסוף השבוע

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"יש שם ונדליזם מוחלט. בניגוד למה שחשבנו, המוזיאון לא רוקן מהעתיקות שהיו בו לפני הגעת דאעש, כי למשרד העתיקות היו רק 48 שעות לארוז הכול וחלק גדול מהעתיקות היה גדול מדי להעברה", היא אומרת. לדבריה, רישומים על סרקפוגים עתיקים נהרסו וכל

הפסלים רוסקו והוחרבו. מקור קטן לאופטימיות הוא העובדה שפסל ענק בדמות אריה אוחז בצבי, שהופל ונותץ, ניתן עדיין לשחזור משום שהוא נשבר לחלקים גדולים יחסית.

 

ראש רשות העתיקות הסורי, מעמון עבד אל-קרים, גילה אתמול, אחרי גירוש דאעש, כי אנשיו מנעו הרס מוחלט של העתיקות. "עבדנו עם 50-45 איש בתוך העיר כדי לשכנע את דאעש, בלחץ הציבור, שלא להרוס הכול. דאעש הבין שאם יהרוס את הכול הציבור יתקומם, ולכן הוא לא גנב והרס את הכול".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
האמפיתיאטרון בתדמור
צילום: AFP
מומלצים