שתף קטע נבחר

חסכון לכל ילד: כמה כסף ניתן להוסיף?

במסגרת גיבוש החוק החדש לפיו המדינה תפתח חיסכון לכל ילד עד גיל 18, מבקש יו"ר ועדת הכספים לאפשר להורים להוסיף מכיסם עוד 140 שקל בחודש. באוצר לא מוכנים יותר מ-50 שקל: "אפליה לטובת בעלי האמצעים". והיכן יושקע הכסף?

כמה ההורים יוכלו להוסיף מכיסם? החוק החדש המתגבש במסגרתו תפקיד המדינה 50 שקל בחודש לחיסכון עבור ילדים עד גיל 18, מעורר ויכוח נוסף, אחרי שלל דיונים בנושא.

 

אמש (ג') הודיע שר האוצר, כחלון, כי לאור הדרישה שעלתה בוועדת הכספים לאפשר להורים שרוצים בכך להוסיף מכיסם לחיסכון, ניתן יהיה לעשות זאת אך התוספת תהיה מוגבלת לסכום של 50 שקל, אותו סכום שמפקידה המדינה עבור הילד, כך שלכל היותר יופקדו עבור הילדים 100 שקלים בחודש.

 

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, הודיע כי יפנה לשר האוצר בדרישה להעלות את הרף לגובה קצבת הילדים, כלומר 140 שקל בחודש. "מדובר בתכנית חיסכון מאוד אטרקטיבית שתנוהל ע"י המדינה, כפי הנראה באמצעות קופות גמל בדמי ניהול נמוכים ואני סובר שיש לאפשר להורים להוסיף כסף על חשבון קצבאות הילדים, אך הסמכות בעניין אצל שר האוצר", אמר היום גפני.

 

בדיון שנערך היום בנושא ציינה רפרנטית ביטוח לאומי באגף תקציבים באוצר, יעל אגמון כי "אחרי התייעצות עם משרד הרווחה וביטוח לאומי עלה עניין השוויון, כי דמי הניהול ישולמו על ידי המדינה והאפשרות להוסיף כסף, זו הטבה להורים שהם בעלי אמצעים גדולים יותר. דווקא החלשים שעבורם במיוחד נפתח המסלול הזה של תכנית חיסכון לכל ילד לטווח ארוך, הם ייצאו בסוף עם סכום נמוך משמעותית והעשירים ייצאו עם יותר".

 

נציגת הביטוח הלאומי, מיכל מזוז ברכה גם היא על החלטת האוצר ואמרה כי "תכלית קצבת הילדים היא לתשלום השוטף של המשפחות ולא לחיסכון".

 

סוגיה נוספת שטרם ניתן לה מענה היא - היכן יושקעו הכספים הללו. בתחילת הדרך היה רצון של האוצר לקדם את המהלך בבנק הדואר ואף עלתה מחשבה להפוך אותו לחיסכון ממשלתי שינוהל על ידי המדינה. בהמשך ביקשו באוצר לקיים מכרז לבחירת הגוף המנהל, כאשר ברקע הופעל לחץ גדול מצד החברות הפיננסיות - הבנקים ובתי ההשקעות, והוחלט להקים צוות בדיקה שצפוי להגיש את המלצותיו בקרוב.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

בין הדברים שנבחנים - באילו אפיקים יושקע הכסף ,האם לצאת למכרז עבור גוף מנהל ומה יהיו הקריטריונים. "הצוות הבין-משרדי הכולל את אגפי התקציבים, שוק ההון וחשכ"ל באוצר, יחד עם משרד הרווחה וביטוח לאומי, קיים עבודת מטה והנושא מתקרב לסיום", אמרה אגמון. "יחד עם זאת נותרו כמה סוגיות פיננסים פתוחות. כשהנושא ייסגר, המודל לניהול תכנית החיסכון יובא לוועדת הכספים".

 

נציין כי הן הבנקים והן בתי ההשקעות מעוניינים מאוד לקבל לרשותם את הפרוייקט שנאמד בעשרות מיליארדי שקלים לאורך שנות החיסכון.

 

חיסכון עד גיל 21

תוכנית "חיסכון לכל ילד" נולדה כהסדר פשרה בין הסיעות החרדיות לממשלה, לפיו הן ימתנו את דרישתן להעלאת קצבת הילדים בשיעור חד, בתמורה להפקדת כספים לטובת הילדים בתוכנית חיסכון. למרות דרישת הח"כים החרדים לאפשר משיכה מוקדמת – על פי המתווה החיסכון יישמר ולא ניתן יהיה למשוך אותו עד גיל 18.

 

על פי הסיכום, בגיל 18 הסכום יגיע לילד בלי קריטריונים ועם חתימת הורים, ואילו בגיל 21 אפשר יהיה למשוך את הכסף בלי קריטריונים, ובלי חתימת הורים. במהלך 3 השנים הללו הסכום ימשיך לצבור ריבית. בנוסף ישנו מענה בנוגע לגילום המס על הריבית - המס יחול רק על הריבית שתצטבר בחשבון. בעת משיכת הכספים, המס ינוכה כחוק אך במקביל יקבל הילד באמצעות המוסד לביטוח לאומי מענק בגובה המס ודמי ניהול החשבון שנזקפו לחובתו

 

אם הילד משך את הסכום בגיל 18, יתווסף לסכום המשיכה 500 שקלים ואם ימשוך בגיל 21 יקבל 500 שקלים נוספים. משיכה לפני גיל 18, תתאפשר לצרכים רפואיים באישור רופא מומחה. גם משיכה כזו תזכה ב-500 שקל נוספים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים