שתף קטע נבחר

סורוקה: רופא מאשים רופא - 'מנעת טיפול בחולה וגרמת למותו'

ד"ר שחר לבנת, רופא בכיר בחדר המיון, הגיש תלונה נגד מי ששימש עד לאחרונה מנהל בפועל של חדר המיון בבית החולים, ד"ר דן שוורצפוקס, בטענה כי גרם למותו של חולה תוך זה שמנע ממנו טיפול למרות שהיה במצב קריטי. סורוקה בתגובה: "אנו שוללים מכל וכל את הטענות שמועלות על ידי ד"ר שחר לבנת. התלונה מופרכת לחלוטין"

סערה וחילופי האשמות בבית החולים "סורוקה" בבאר שבע. ל"ידיעות אחרונות", נודע כי במרחב נגב של מחוז דרום במשטרה מתנהלת חקירה בנוגע לנסיבות מותו של מ', תושב דימונה בן 83, שנפטר בבית החולים בחודש אוקטובר האחרון.

 

החקירה נפתחה בעקבות תלונה במשטרה שהוגשה על ידי רופא בכיר בחדר מיון, ד"ר שחר לבנת, נגד מי ששימש עד לאחרונה מנהל בפועל של חדר המיון בבית החולים, ד"ר דן שוורצפוקס, בטענה כי גרם למותו של חולה, תוך זה שמנע ממנו טיפול למרות שהיה במצב קריטי.

 

לאחר שהתברר, כי גם בית החולים מנהל בדיקה משלו בנושא הוציא פרקליטו של הרופא הבכיר, עו"ד יעקב שקלאר, מכתב דחוף למשטרה ולפרקליטות בו נטען כי "ברור ומובן כי בית החולים-הנחקר- שיש לו עניין מובהק בחיפוי וכיסוי המחדל- אינו יכול לנהל חקירה במקום, בנוסף או במקביל לחקירת המשטרה".

 

כמו כן, שלח עו"ד שקלאר מכתב התראה כנגד מנהל בית החולים, הדורש ממנו להפסיק להליך אימים על לקוחו על ידי בידוי ואיסוף חומר שלילי נגדו בקרב רופאים אחרים מבית החולים, שנדרשים להעיד נגדו במטרה להשחיר אותו.

 

סורוקה. מחלקת המיון הגדולה בארץ (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
סורוקה. מחלקת המיון הגדולה בארץ(צילום: הרצל יוסף)

 

ביקורת קשה נגד מינוי ד"ר שוורצפוקס למנהל המיון

מדובר בפרשה המתנהלת בשני צירים: ציר ראשון נוגע למינויו של ד"ר שוורצפוקס למנהל בפועל של חדר המיון על ידי מנהל בית החולים ד"ר אהוד דודסון.

לאחר ששוורצפוקס ניהל במשך 15 שנה את מחלקת הרפואה בקריה למחקר גרעיני בדימונה.

 

את מינויו כממלא מקום מנהל חדר המיון בבית החולים קיבל לפני כשנה למרות שאינו מומחה ברפואה דחופה. כוונת בית החולים הייתה למנותו למנהל הקבוע של המיון בזמן הקרוב, אך התוכנית נכשלה.

 

מינויו של שוורצפוקס נתקל בביקורת קשה והתנגדות נחרצת מתוך בית החולים ומחוצה לו. ד"ר ערן טלאור, מנהל המיון בבית חולים "פוריה" ויו"ר האיגוד לרפואה דחופה, פנה למנהל סורוקה שיבטל את המינוי בטענה, "כי זה אינו צעד נכון לשים בראש מחלקה דחופה מי שאיננו מומחה ברפואה דחופה, כמו שלא ממנים לראש מחלקת נוירוכירורגיה מי שאיננו מומחה בנוירוכירורגיה", ד"ר ישראל אייליג יו"ר ועד רופאי "סורוקה", גם התנגד למינויו של שוורצפוקס מאותן סיבות ואף שקל לפנות לבית המשפט נגד המינוי.

 

בסופו של דבר, ההתנגדות הנחרצת נגד המינוי הביאה לכך שמנהל בית החולים נסוג מתוכניתו. בימים אלו מונה שוורצפוקס לתפקיד פחות בכיר כמנהל היחידה למיון פנימי בתוך חדר המיון.

 

מחלקת המיון ב"סורוקה" היא הגדולה בארץ. יש בה 65 מיטות בתקן, המספר הגבוה ביותר מבין כל שאר בתי החולים בישראל. כמו כן אל המחלקה מגיע המספר הרב ביותר של חולים בשנה. בשנת 2014 למשל, הגיעו למיון ב"סורוקה" 191.5 אלף חולים, מספר הגבוה בכמה אלפים משאר בתי החולים הגדולים בארץ, תל השומר, איכילוב, בילינסון ואסף הרופא.

 

בשל העומס הרב על המיון בבית החולים זמני השהייה של החולים במיון הוא מבין הגבוהים בארץ. גורמים בבית החולים טוענים, כי ד"ר שוורצפוקס הובא על ידי מנהל סורוקה, ד"ר אהוד דודסון, ליעל את הטיפול במיון ולצמצם את זמני השהייה של המטופלים. המטרה הייתה שחולים ישהו כמה שפחות זמן בחדר מיון.

 

אי הסכמה לגבי הטיפול שניתן למטופל

הציר השני של הסיפור עוסק במ' ובנסיבות מותו הנחקרות כאמור במשטרה. מ', גמלאי של קמ"ג, חלה בסרטן וקיבל טיפולי דיאליזה. כשנה לפני מותו הועבר מביתו בדימונה לבית החולים הסיעודי "נווה שבא" בבאר שבע. ב-11 לאוקטובר שנה שעברה הובהל ל"סורוקה" עקב ירידה דרמטית בלחץ דם וקשיי נשימה. הוא אושפז במחלקת פנימית א' עד שהרופאים קבעו שמצבו התייצב.

 

בבוקר ה-15 לאוקטובר הגיעה בתו ר' על מנת לשחררו מ"סורוקה" ולהחזירו ל"נווה שבא". "לא צריך היה להיות מבין גדול ברפואה כדי לראות שמצבו ממש לא טוב", היא אומרת, "הוא נשם נשימות מאד כבדות ונראה מאד לא טוב". לדבריה עוד ניסתה להתווכח עם הרופא שטיפל שבאביה, אך זה אמר לה לדבריה "'ייצבנו את מצבו ואין לנו מה לעשות איתו יותר'".

 

הרופא שקיבל בחזרה את מ' ב"נווה שבא" החליט להחזירו מיד באמבולנס למיון, לאחר שלא הצליח למדוד לו לחץ דם. בעגה הרפואית מכנים זאת "לחץ דם לא נמוש".

 

כשהבת ר' שאלה מה קרה, נהג האמבולנס אמר לה: "חוזרים ל"סורוקה", הרופא לא מוכן לקבל אותו כי מצבו לא טוב".  קצת אחרי 11 בבוקר חזר מ' לבית החולים והוכנס למיון. על רקע מה שהתרחש החל מהשעה 11 בבוקר, עם חזרתו של מ' לחדר המיון, נפתחה החקירה המסעירה את בית החולים.

 

במכתב שנשלח למשטרה לפני כשלושה חודשים, מבקש עו"ד יעקב שקלאר, פרקליטו של הרופא הבכיר המתלונן, ד"ר לבנת, להתעדכן בהתקדמות החקירה. עו"ד שקלאר מפרט את עיקרי התלונה של הרופא הבכיר.

 

במכתב נטען כי ד"ר שוורצפוקס מנע מהחולה מ' טיפול רפואי ששתי רופאות אחרות סברו שצריך לתת לו. לפי התלונה, ד"ר א' ניגשה מיד למיטה של מ' ומצאה כי אין לו דופק והוא סובל מנשימת גסיסה וצבעו היה כחול. ד"ר א' וד"ר ב', הבכירה ממנה, הגיעו למסקנה שיש להכניס את מ' מיידית לחדר הלם ולהנשימו אחרת ימות.

 

באותו רגע, על פי התלונה, ד"ר שוורצפוקס, שהיה אז עדיין מנהל המיון, התערב ואמר: "זוהי בעיה של המחלקה (פנימית א' ממנה שוחרר מ' בבוקר) איזו הנשמה?! מה קרה לך?! לא להנשים לא צריך לעשות כלום צריך פשוט להעיף אותו למעלה (לפנימית)".

 

 

מימין: המתלונן ד"ר שחר לבנת וד"ר דן שוורצפוקס. איזה טיפול היה צריך לתת למטופל? (צילום: קופת חולים כללית) (צילום: קופת חולים כללית)
מימין: המתלונן ד"ר שחר לבנת וד"ר דן שוורצפוקס. איזה טיפול היה צריך לתת למטופל?(צילום: קופת חולים כללית)

 

על פי התלונה, מאותו רגע ד"ר שוורצפוקס לקח על עצמו את הטיפול בחולה. "מנהל המיון (ד"ר שוורצפוקס) ניגש אלי ואמר לי שהמצב חמור מאוד", טוענת הבת ר', "ואז האחיות והרופאים ניסו למדוד לו לחץ דם והם לא הצליחו בגלל שהלחץ דם שלו היה מאד נמוך. שמו אותו במיטה רגילה וכעבור כמה זמן חיברו אותו למוניטור".

 

מ' לא הונשם ולא הוכנס לחדר הלם וד"ר שוורצפוקוס נתן הנחיה לתת לו נוזלים ואנטיביוטיקה בלבד, כך נטען. אולם גם הטיפול הזה על פי התלונה, ניתן למ' רק עשרים דקות לאחר מתן ההנחיה. בפועל, מ' שכב ללא טיפול נשימתי או קבלת טיפול אחר לייצוב לחץ דם.

 

לפי התלונה למשטרה, אחיות שהתקשו לעמוד במראה הזה חזרו ופנו לד"ר א', למרות שד"ר שוורצפוקס היה כבר הרופא האחראי על מ'. לפי התלונה, ד"ר א' החליטה, מאחורי גבו של ד"ר שוורצפוקס, לחבר את מ' למוניטור עקב החשש שכל רגע הוא עלול לקבל דום לב.

 

על פי הנטען, חצי שעה לאחר שמ' הגיע במצב קריטי לחדר מיון ושכב שם ללא טיפול מתאים כשהוא למעשה גוסס, הוא הועבר בליווי סטאז'ר למחלקה הפנימית. בדרך למחלקה נפטר.

 

עוד עולה מהתלונה כי כאשר נודע במיון כי מ' נפטר במעלית ד"ר ב' הביעה ביקורת על הדרך בה הוא טופל ואילו ד"ר שוורצפוקס אמר לה: "זו בעיה של המחלקה, איזה מהר העפתי אותו".

 

בתלונה נטען גם כי מ' נשלח למחלקה בליווי סטאז'ר למרות הוראות משרד הבריאות שבמקרה כזה יש לתת ליווי של רופא הבקיא בהחייאה.

 

הרופא הבכיר ד"ר לבנת, מסר עדות במשטרה לפני כשלושה חודשים. מאז זומנו למתן עדות מספר גורמים בחדר המיון, אך החקירה לא התקדמה. עכשיו מתברר שבית החולים גובה עדויות גם הוא מהצוות בחדר המיון.

 

תגובות למקרה

דוברת בית החולים סורוקה מסרה בתגובה: "אנו שוללים מכל וכל את הטענות שמועלות על ידי ד"ר שחר לבנת בדבר הריגה או כל עבירה אחרת. התלונה האמורה הינה מופרכת לחלוטין.

 

"צר לנו כי ד"ר לבנת ממשיך ומנהל בשנים האחרונות מאבקים אישיים כנגד מנהליו השונים במיון ביה"ח ובכלל זה כנגד המנהל הנוכחי. תלונות הוגשו נגדו הן על ידי צוות העובדים והן על ידי מטופלים. התנהגות זו נבדקת לקראת הליך בירור משמעתי.

 

"ד"ר לבנת הצהיר פעמים רבות כי בכוונתו "לטפל" במנהל שלו כי לא יהיה לו "זמן לנשום" וכי הוא " יסלק אותו כפי שסילק את קודמיו". הוא הצהיר כי מקליט את עובדי ורופאי המיון לרבות מנהל המיון איים כי הוא מצלם ומקליט בכל מקום ו"שיש לו צוות שלם שעובד על זה".

 

"ראוי לציין כי מאז כניסתו של ד"ר שוורצפוקס לתפקידו הוא מוביל את המיון להישגים שלא נראה בכל התחומים הודות לניסיונו הרב כרופא במערכת הביטחון והאזרחית והודות לכישוריו ומחויבותו לתושבי הנגב. מדובר ברופא המהווה אות מופת הן למטופליו והן לחבריו לעבודה שקיבל את אות המופת לרופא ואשר ימשיך להוביל את המיון קדימה".

 

עו"ד יעקב שקלאר מסר בתגובה: "הנהלת בית החולים עסוקה בטיוח במקום לעזור לחקירת המשטרה. הטענות של בית החולים הינן ניסיון להשחיר את פניו של מרשי על מנת לפגוע באמינותו".

 

ד"ר שחר לבנת מסר: "כל הטענות של ההנהלה נגדי מוכחשות. עצוב לי שחולה נפטר בגלל יחס מתנשא וכך מתייחסת ההנהלה לחשיפת המקרה. המשטרה שלחה אלי מכתב תודה על הדיווח לגבי החשד לביצוע עבירה".

  

תגובת דוברת מרחב הנגב במשטרה: "התקבלה תלונה שעניינה חשד לרשלנות רפואית וגרימת מוות למטופל. מדובר בחקירה שגם משרד הבריאות מעורב בה.

דוברת משרד הבריאות בעקבות פגישה במשרד המשפטים, הוחלט להעביר את המקרה להמשך טיפול של נציב תלונות הציבור במשרד הבריאות".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קופת חולים כללית
ד"ר שחר לבנת (מימין) וד"ר דן שוורצפוקס. חשד למוות של מטופל
צילום: קופת חולים כללית
צילום: תומריקו
עו"ד יעקב שקלאר
צילום: תומריקו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים