תיעוד נדיר: מתקפה לילית של אוח עיטי על גוזלים
מצלמת מעקב שעוקבת בשידור ישיר אחרי צמד עקבים עיטיים, עופות דורסי יום, המגדלים את ארבעת גוזליהם על קן במצוק בארץ, תיעדה לראשונה בעולם מתקפה לילית של אוח עיטי, דורס הלילה הגדול בישראל, שניסה לצוד את הגוזלים. "דבר לא יוכל למנוע מהאוח לקחת גוזל ולעוף איתו מהקן", אומר החוקר גלעד פרידמן
מצלמת מעקב תיעדה לראשונה בעולם בשידור חי מתקפה לילית של אוח עיטי על נקבת עקב עיטי שהגנה על ארבעת גוזליה בקן על מצוק בארץ.
מתקפה בחסות החשיכה
בשבוע שעבר הסתיימה בקיעתם של ארבעה גוזלים בקן, בהפרשים של כ-31 שעות בין כל בקיעת גוזל לגוזל. הבקיעה של מספר כה גדול של גוזלים נחשבת אף היא למאורע נדיר בעולם העקבים העיטיים.
לרוע מזלם של העקבים, כוכבים נוספים שהשתלבו בתוכנית הריאליטי הם צמד אוחים עיטיים, דורסי הלילה הגדולים בישראל, שניזונים מבעלי כנף, זוחלים ויונקים שונים. האוחים מקננים לא הרחק מהקן של העקבים ואף הגיעו לביקורים מהירים בסביבת הקן במהלך תקופת הדגירה.
שתי דקות לפני אחת, הגיע בתעופה חרישית אוח עיטי וניצל את יכולתו לראות בחושך. הוא הצליח להפתיע את האם בקן והצליח להעיף אותה מחוץ לקן, אך היא נאחזה בטפריה החדים בצמחייה ולא נפלה מעבר למצוק.
"היא לא הצליחה להבחין בו כמעט עד המפגש עצמו. בהתקפה השנייה היא הספיקה להרים את טפריה כהגנה, ממש לפני הפגיעה, כך שהאוח תפס את רגליה ושניהם נפלו יחד מהמצוק", אומר ל-ynet גלעד פרידמן, חוקר עופות דורסים באוניברסיטת תל-אביב ומנהל פרויקט הצילום של הדורסים.
"במתקפה השלישית הוא נתן לה מכה נוספת וזהו תיעוד שלא רואים כל יום. אני מעריך שהוא לא רצה לאכול את האם, אלא בעיקר ניסה לסלק מהקן כדי לקחת את הגוזלים או להודיע לה על כוונותיו. כשיש שני טורפי על באותה טריטוריה שמתחרים על מזון, יש אינטרקציות קשות ביניהן שכוללות גם מגע פיזי".
פרידמן מוסיף כי "עזרא חדד, פקח בסיירת הירוקה, מצא שאריות גוזלי עקבים, שנטרפו ונאכלו בקני אוחים. כך, במהלך המחקר שערכנו בשנים האחרונות בהנחיית פרופ' עדו יצחקי ופרופ' יוסי לשם, 'נעלמו' מקניהם, באופן מסתורי, מספר גוזלים. החשד שלנו תמיד נפל על האוח הקרוב, אך בעזרת התיעוד הנוכחי אנחנו כבר יכולים לומר בוודאות שהאוח מגיע בלילה, בשעה שדורסי-היום אינם רואים היטב, ו"קוטף" את הגוזלים מקניהם, לעתים ללא מודעות הוריהם".
האם המבוהלת שרדה את המתקפת שנמשכה כחצי שעה ולא הצליחה לישון כמעט בלילה מחשש להגעה נוספת של האוח. פרידמן מגלה כי גילה על הדרמה שהתחוללה בקן תודות לגולשים שצפו בשעות הלילה בשידור החי ושלחו לו הודעות בפייסבוק על המתרחש. כשהוא צפה בחומרי התיעוד בלילה, הוא נדהם לגלות את הדרמה שהתחוללה בקן.
"הגוזלים יישארו לבד בזמן שההורים יצודו"
"הגוזלים יצטרכו יותר ויותר מזון, כך שלאם לא תהיה ברירה אלא להצטרף לאבא כדי לצוד מזון. לקראת פסח, הגוזלים יישארו בקן בלי השגחה בזמן שההורים יצודו מזון. השאלה הגדולה היא מה יעשו האוחים בלילה", תוהה פרידמן. "ההורים לרוב לא נוהגים לישון בקן כשהגוזלים בגילאים מתקדמים וישנים על שפת המצוק או על עץ סמוך. יתכן שהאם תשנה את התוכניות בגלל הימצאות האוח, אבל דבר לא יוכל למנוע ממנו לקחת גוזל ולעוף איתו מהקן".
שגרת היום של הגוזלים כשלא מנסים לטרוף אותם בלילות, היא המתנה דרוכה למזון והתבוננות בהתנהגות הוריהם. "האמא לא עוזבת את הקן בזמן שהאב אחראי על ציד המזון. הוא כל יום מגיע עם טרף אחר, החל משפן סלעים, חולד, יונים, חוגלה ועורבני שחור כיפה. הוא צד גם זוחלים כמו קמטן החורש, חרדונים מצויים וחומט מנומר. האם כרגע לא מאפשרת לו להתקרב יותר מדי לגוזלים ומגרשת אותו", הוא מדגיש.
"ארבעת הגוזלים מצליחים לשרוד למרות התחרות האגרסיבית ביניהם על מזון. לעיתים הלחץ בתחרות על המזון גורמת להרג אחים טבעי בקן וזו תופעה שחששנו ממנה לאחר הבקיעה", מסכם פרידמן. "כרגע האם עסוקה בשמירה על הגוזלים והאכלת הגוזלים בנתחי טרף קטנים מאחר והם אינם עדיין יכולים לחתוך את המזון בכוחות עצמם".