התרמית מתרחבת: "התגלה עוד בשר פסול"
יממה לאחר שנחשף כי כנופיית בשר מהרשות הצליחה להעביר אותו למסעדות מובילות, פשטה המשטרה על מפעל בכפר כנא וגילתה 12 טונות של בשר פסול. החשד: מקורו באותו מפעל
פרשת תרמית הבשר מתרחבת: לאחר שהתברר אתמול (יום ג') כי כנופיית הבשר ממזרח ירושלים הצליחה לפי החשד להעביר במשך שנים בשר מדרום אמריקה לרשות הפלסטינית, ומשם למזרח ירושלים ולמסעדות מובילות בארץ - נתפסו היום במפעל בשר בכפר כנא שבגליל התחתון 12 טונות של בשר פסול שמקורו ברשות. המשטרה חושדת כי הוא הגיע מאותו מפעל - "בלאק אנגוס".
הבשר נתפס במהלך פשיטה של יחידת אורגן נצרת של המשטרה ויחידת הפיצו"ח במשרד החקלאות, כחלק מהפרשה הגדולה שנחשפה אתמול. במשטרה אומרים כי המידע על הבשר הפסול הגיע ממשרד החקלאות. במהלך הפשיטה על המפעל, נתפסו קרטונים רבים ושקיות של בשר ושומן שהועברו להשמדה. בתחילה חשדו במשטרה ובמשרד החקלאות כי מדובר בבשר גמלים וחמורים, אבל לאחר מכן התברר כי ככל הנראה מדובר בבשר אחר, שגם הוא פסול.
על פי החשד, התוויות על הבשר, שכללו אישורים וטרינריים ותאריכי תפוגה - זויפו. מקורו של הבשר הוא מאזור רמאללה. לדברי החוקרים, הבשר הגיע למקום זמן קצר לפני הפשיטה וטרם שווק. במשטרה אומרים כי מדובר במפעל קטן יחסית, והבשר ממנו שווק לעסקים ולקוחות פרטיים באזור בלבד. בעל העסק נעצר, והועבר לחקירה במשרדי היחידה החוקרת במשרד החקלאות.
במהלך היום נמסר ממשרד החקלאות כי במחסום בבקעת הירדן נתפסה משאית עם דופן כפולה בתוכה נמצאו כ-6.5 טון של בשר מהשטחים. לדברי רואי קליגר, מנהל יחידת הפיקוח על הצומח והחי (פיצו"ח), הנהג אינו משתף פעולה עם החוקרים בשלב זה, ולא ידוע להיכן היה מיועד הבשר.
גם הרופאים הווטרינרים הרשותיים פועלים במאמץ לאתר את הבשר הלא מפוקח. בעתלית תפס היום הרופא הרשותי 230 ק"ג של בשר שמקורו באותה חברה – בלאק אנגוס. בשוק התקווה נמצא משלוח נוסף במשקל 700 ק"ג.
המפעל העיקרי שאליו הגיע הבשר מאמריקה הלטינית ומשם לבתי עסק ומסעדות ברחבי ישראל הוא "בלאק אנגוס", שנמצא באזור התעשייה עטרות שבירושלים. אנשי היחידה המרכזית של משטרת מחוז ש"י שפשטו על המחסן החרימו בו יותר מ-20 טונות של בשר.
שיטת הברחת הבשר שנחשפה אתמול הייתה יעילה. תחילה רכש יבואן פלסטיני בשר מדרום אמריקה המיועד לשטחי הרשות, וייבא אותו ארצה לנמל חיפה. משם הסחורה הועברה למחסן בא-רם, ולאחר מכן הוברח הבשר בשיטות שונות לשטחי ישראל, דרך מחסומים שונים ובתת-תנאים המנוגדים להנחיות השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות ומשרד הבריאות, ותוך סיכון שלום הציבור.
"הכנופיה עבדה בשיטה מיוחדת וזהירה מאוד", מספר גורם המעורה בפרטי החקירה, ומוסיף: "הם הבריחו את הבשר במשאיות קטנות ובדפנות כפולות בצורה מדוקדקת. מדובר בדבר חמור. התנאים להחזקת בשר ברשות הפלסטינית שונים מהתנאים בישראל".
אמש אוזכרו שמותיהן של מסעדות מצליחות ופופולריות ככאלו שנמנות עם רשימת הלקוחות של "בלאק אנגוס", ושייתכן כי נפלו קורבן לרשת הברחת הבשר שפג תוקפו. במסעדות ניתן למצוא את "מוזס" שברמת החייל, "אדום-בר" הירושלמית, "טופולופומפו", "הסינית האדומה" ו"דיקסי" התל-אביביות, "עד העצם" בהרצליה ועוד.
מהמשטרה נמסר היום כי "בעלי המסעדות אשר נפלו קורבן להונאה אינם צד נחקר, אולם גם על כתפיהם האחריות לוודא את מקור הבשר הנרכש. כאשר הבשר המוצע להם הינו נמוך באופן דרסטי ממחיר הבשר בשוק, הרי שזה מעלה תהיות ומדליק אור אדום לגבי מקורו ותקינותו".
חיים כהן, הבעלים של מסעדת "דיקסי" המצליחה בתל אביב, שופט התוכנית "מאסטר שף" ואחד השפים האהובים והמוכרים בישראל, טען כי הבשר הרלוונטי הוצע לו, אך הוא זיהה כי הוא אינו איכותי ולכן לא רכש אותו. "אני מאוד גאה בצוות שלי שהצליח לעלות על זה שהבשר לא טוב. הוא נבדק ולא נמכר במסעדה", אמר ל-ynet.
מרשת "מוזס" נמסר כי "הרשת עובדת במשך שנים עם ספק הבשר האיכותי והמוביל בתחום. בינואר 2016 התקבלה פנייה מ'בלאק אנגוס' בבקשה לבחון את חומרי הגלם של הספק, ולאחר בדיקה קצרה נקודתית בסניף אחד, הוחלט שלא לעבוד עמו".
במסעדה התל אביבית הוותיקה, "הסינית האדומה", טענו כי בעבר שיתפו פעולה עם היבואן המדובר, אולם לפרק זמן קצר. "עבדנו איתם פעם אחת לפני כחודשיים. פעם אחת לקחנו מהם, וזהו", אמר אחד העובדים במקום. הבעלים של המסעדה הוסיף: "קודם כול לקחתי בשר קפוא, שלא כלול בבשר הטרי שהמשטרה מצאה. בינתיים הבחור שעבדתי איתו עזב את המקום, אז גם אני עזבתי. יצא לי במקרה, פעם אחת. כיוון שיש חשבונית על שמי ששילמתי להם, אז השם של המסעדה מופיע".