שתף קטע נבחר

 

סוף למשבר בקואליציה: יועלו 1,300 מאתיופיה

הח"כים אמסלם ונגוסה מהליכוד סירבו להצביע עם הקואליציה לאחר חשיפת ynet כי הוקפאה העלאת בני הפלאשמורה. לאחר פגישה עם נתניהו, הושגה פשרה. השנה יועלו 1,300 יהודים, הח"כים ייענשו במושב הקיץ. חברי הכנסת בראיון ל"ידיעות אחרונות": "עלייה בלונדינית היו מקבלים עם שטיח אדום"

חברי הכנסת נגוסה ואמסלם. לא יוכלו לנאום (צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי) (צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי)
חברי הכנסת נגוסה ואמסלם. לא יוכלו לנאום(צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי)

יותר מחודש לאחר חשיפת ynet כי הוקפאה העלאת בני הפלאשמורה, הקפאה שהובילה לחרם הצבעות מצד שני חברי קואליציה, נפתרה המחלוקת: מהליכוד נמסר היום (ה') כי הוסכם שהשנה יועלו כ-1,300 מבני העדה האתיופית וכי המשך יישום החלטת הממשלה יובא לדיוני התקציב לשנים 2017/8.

 

ההודעה הועברה לאחר שחברי הכנסת דוד אמסלם ואברהם נגוסה מהליכוד הכריזו על משבר וסירבו להצביע עם הקואליציה בשל סירובו של ראש הממשלה בנימין נתניהו להעלות לארץ את יתר יהודי אתיופיה. בתחילת השבוע נפגשו נתניהו ואמסלם והגיעו להבנות ראשונות. בליכוד אמרו כי "אף שחברי הכנסת אמסלם ונגוסה פעלו מטעמים ערכיים, השניים מודעים לכך שחרגו מהנהלים המקובלים וקיבלו על עצמם עונשים למשך כל מושב הקיץ: הימנעות מהגשת הצעות חוק, שאילתות, הצעות לסדר, ונאומים במליאת הכנסת".

 

בכך למעשה השיגו הח"כים אמסלם ונגוסה באופן חלקי את הדרישה שלשמה החלו את המאבק, אולם הקואליציה הענישה אותם על הפרת המשמעת הקואליציונית וסירובם להיכנס להצבעות. בשבוע האחרון של כנס החורף שקלו בקואליציה להשעות את השניים מחברות בוועדות, אולם בשל חשש להחרפת המצב - בעיקר כאשר הקואליציה צרה כל כך - הוחלט לדחות את ההשעייה ולנסות להגיע לפתרון מוסכם. 

 

ההפגנה להעלאת בני הפלאשמורה    (צילום: דניאל אליאור עריכה: אמיר סולומון)

ההפגנה להעלאת בני הפלאשמורה    (צילום: דניאל אליאור עריכה: אמיר סולומון)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בני הפלאשמורה בגונדר, בשנה שעברה (צילום: נתי מרכוס ) (צילום: נתי מרכוס )
בני הפלאשמורה בגונדר, בשנה שעברה(צילום: נתי מרכוס )
 

 

בסוף פברואר פורסם ב-ynet כי שלושה חודשים בלבד אחרי שהממשלה אישרה להעלות לארץ את שארית בני הפלשמורה, התוכנית הוקפאה עד לדיוני התקציב. מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר, הודיע במייל שהעביר לבכירים בצוות הבין-משרדי שמופקד על יישום התוכנית, כי לנוכח העובדה שהשרים אישרו את התוכנית ללא מקור תקציבי, תושהה התוכנית עד לדיוני התקציב. גרונר ציין עוד כי יישום התוכנית יעלה שלושה מיליארד שקלים.

 

בנובמבר האחרון, לאחר שנים של מאבק שניהלו יוצאי אתיופיה, אישרו השרים את התוכנית להעלאת שארית הממתינים מקרב "בני קהילות הממתינים באדיס אבבה ובגונדר". החלטת ממשלה קודמת בנושא, שהתקבלה ב-2010, קבעה כי תיפסק העלייה המאורגנת מאתיופיה. הח"כים אמסלם ונגוסה זעמו על ההקפאה, סירבו להצביע עם הקואליציה - ובסופו של דבר נמצא פתרון.

 

לפני כשבועיים וחצי הפגינו כ-1,500 יוצאי אתיופיה מול קריית הממשלה בירושלים, בדרישה להעלות לארץ את בני הפלאשמורה. המפגינים קראו בין היתר "החלטות ממשלה צריך לקיים", וחלקם נשאו תמונות של קרוביהם שנותרו באתיופיה. הייאטו זמיל (55) סיפר כי הוא ממתין כבר יותר מעשור לבתו שנותרה באפריקה. "הממשלה כבר החליטה להעלות, ועכשיו פתאום לא רוצים, זה רק בגלל גזענות. הלב שלי שבור".

 

ייזאנו מרו, מפגינה נוספת, סיפרה כי היא ממתינה כבר 18 שנה לדודתה שנותרה באתיופיה. לדבריה, "נאבקנו במשך שנים להחלטת ממשלה ועכשיו שוב מזלזלים בנו. דודה שלי ואחרים שנותרו שם במצב קשה, אבל זה כנראה לא מעניין את הממשלה שפשוט משקרת לנו שוב ושוב"

 

נגוסה: "אין הגדרה אחרת חוץ מגזענות"

השבוע, בעיצומו של המשבר, הגיעו חברי הכנסת נגוסה ואמסלם לראיון בבית "ידיעות אחרונות" עבור "המוסף לשבת" והיו לוחמניים מתמיד: אמסלם דומיננטי, אמוציונלי, מתעקש לתפוס את הקשב בכל רגע נתון. נגוסה שתקן, ביישן, לא מאריך בדיבור. שניהם ניסו, כל אחד בדרכו, לסכם את החוויות שעברו עליהם במושב החורף שהסתיים בשבוע שעבר, מושב שבמהלכו העלו יחד את סף העצבים של הקואליציה השברירית. היום (ה') הגיע דבר הכנת הראיון לידיעת גורמים בלשכת ראש הממשלה, ויש מי שמייחס לפרסום הצפוי מחר ב"ידיעות אחרונות", חלק בהתקפלות המהירה של נתניהו.

 

ההפגנה בקריית הממשלה בירושלים בחודש שעבר (צילום: עומרי אפרים) (צילום: עומרי אפרים)
ההפגנה בקריית הממשלה בירושלים בחודש שעבר(צילום: עומרי אפרים)

"אין הגדרה אחרת חוץ מגזענות", אמר נגוסה בראיון. "זה המניע, בהחלט. רוצים כאן עלייה יותר לבנה, יותר משכילה, יותר בלונדינית. אם הייתה קהילה דומה ברוסיה, באירופה או באמריקה, היו מקבלים אותה עם שטיח אדום".

 

"זאב אלקין, כשר הקליטה, נוהג בגזענות", אומר אמסלם על חבר מפלגתו. "הוא טוען כביכול שהיהודים מאתיופיה הם לא־יהודים, אבל מעלה לא־יהודים מחבר המדינות. בכלל, אני מציע להסתכל מי היו שרי הקליטה ב־20 השנה האחרונות, כולם ממוצא רוסי. ככה אתה מבין למה מביאים עולים משם ולא מביאים את אחרוני העולים מאתיופיה".

 

אמסלם הוסיף: "כשמדינת ישראל העלתה כמיליון יהודים מברית המועצות, אני לא זוכר שהיו ויכוחים האם להעלות אותם או לא, אם יש כסף או אין כסף. בסוף, כל עולה שמגיע לפה מחזק את המדינה, מה גם שהיהודים באתיופיה מצויים בפיקוח נפש יומיומי. מדינת ישראל נוסדה כדי לקלוט את כל היהודים מהעולם כל הזמן. התכלית שלה היא לא לחיות כאן עם פרארי וכסף, התכלית שלה זה לקלוט עלייה. 99 אחוז מאזרחי המדינה הם ילדים או נכדים של מהגרים. שכל אחד יחשוב מה הוא היה עושה

אם היו מספרים לו שלא רצו להעלות את סבא שלו לישראל בגלל שלא היה כסף או בגלל המוצא שלו".

 

יש לכם איזו מסקנת ביניים מכל הסיפור הזה?

"אני מציע לאזרחי מדינת ישראל: תשתדלו לא להיות מוחלשים, זקנים, עניים ובוודאי לא שחורים. אם אתם נכנסים לקטגוריות האלו, אתם על הפנים, אתם לא מעניינים אף אחד. אם 50 ילדים משכונת צהלה היו תקועים בחו"ל, כל המדינה הייתה רועשת ורוגשת. אבל אלה אתיופים, אז גם 9,100 איש לא מעניינים אף אחד".

 

"הממשלה יכולה ליפול בגלל שנאת שחורים", אומר נגוסה. "אני מקווה מאוד שזה לא יקרה ואני גם לא רוצה להאמין שדבר כזה יכול לקרות, אבל אי־העלאתם של בני הפלשמורה היא הקו האדום שלנו, שאני לא יכול לחצות. אני מקווה שלא נגיע למצב שבגלל שנאת שחורים ממשלה בישראל נופלת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי
חברי הכנסת אמסלם ונגוסה
צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי
מומלצים