שתף קטע נבחר

 

פוטין סיפק את הגפרורים לאש בנגורנו-קרבאך

נשיא אזרבייג'ן אלייב סיים בשבוע שעבר ביקור מוצלח בארה"ב ואז ציפתה לו בבית לחימה במובלעת הארמנית עם עשרות הרוגים - איתות מהנשיא הרוסי שנועד להרתיע אותו מלהרחיק לכת בהידוק היחסים עם וושינגטון

 

הסכסוך בנגורנו-קרבאך בקצרה    (צילום רויטרס)

הסכסוך בנגורנו-קרבאך בקצרה    (צילום רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

במהלך סוף השבוע האחרון התחדשה הלחימה בין אזרבייג'ן לבין ארמניה בחבל נגורנו-קרבאך שבקווקז, ובעוצמה שלא נראתה מאז הפסקת האש בין הצדדים שנחתמה בשנת 1994.

 

עוד חדשות מעניינות בעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב סיים בסוף השבוע ביקור מוצלח בוושינגטון. בנוסף להשתתפותו בוועידת פסגה של מנהיגי העולם בנושא מניעת תפוצת נשק גרעיני, קיים הנשיא האזרי מפגשים מוצלחים עם ראשי הממשל האמריקני. אלייב התקבל בוושינגטון בחמימות ומדיניותו המכוונת להעמקת היחסים עם ארצות הברית התקבלה באהדה.

 

עוד טרם קופלו דגלי אזרבייג'ן עם סיום הביקור בארה"ב ובעוד הנשיא אלייב עושה את דרכו לבאקו התפרצה מחדש הלחימה באזור הסכסוך בחבל נגורנו-קרבאך בין ארמניה לבין אזרבייג'אן והביאה לעשרות חיילים הרוגים.

 

שורשיו של הסכסוך במלחמה בין ארמניה לבין אזרבייג'ן על השליטה בחבל המריבה נגורנו-קרבאך הם עוד בתקופת ברית המועצות כששתי המדינות היו חלק ממנה, והתעצמו בעקבות התפרקות בריה"מ בתחילת שנות התשעים כשהפכו למדינות עצמאיות.

 

עמדת ארטילריה ארמנית בנגורנו-קרבאך (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עמדת ארטילריה ארמנית בנגורנו-קרבאך(צילום: EPA)
הסכסוך הוקפא בשנת 1994 בעקבות הסכם הפסקת אש שהושגה במעורבות רוסית. ארמניה, שנתמכה על ידי רוסיה במהלך המלחמה, השתלטה על חבל המריבה נגורנו-קרבאך, ובנוסף לכך על כעשרים אחוז משטח אזרבייג'אן אשר לא היה נתון במחלוקת מלכתחילה. המלחמה בנגורנו-קרבאך הפכה יותר מ-850 אלף אזרים לפליטים - מציאות הפחות מוכרת בקהילה הבינלאומית שכן פליטים אלו נקלטו באזרבייג'ן ולא נסחפו למעגל אלימות וטרור.

 

התלות הארמנית ברוסיה

הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה נתן מאז חסותו לתהליך תיווך במסגרת "קבוצת מינסק" בהובלת רוסיה, ארצות הברית וצרפת כיושבות ראש משותפות.

 

ארמניה הפכה מאז המלחמה בנגורנו-קרבאך לבת חסותה של רוסיה. מיקומה הגאוגרפי הנחות ללא מוצא לים, מצבה הכלכלי הקשה ואחיזתה בשטחים מעבר לחבל נגורנו-קרבאך שכבשה במלחמה, עשו אותה למדינה התלויה ברוסיה במידה רבה. רוסיה מקיימת נוכחות צבאית קבועה בארמניה, יש לה בסיסים צבאיים בשטחה והיא אף מנהלת את מערכת ההגנה האווירית שלה. בעקבות המתיחות האחרונה עם טורקיה אף הגבירה רוסיה בשבועות האחרונים את כוחותיה בארמניה, לרבות מסוקי קרב. 


 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הצתת האש בנגורנו-קרבאך בעיתוי הנוכחי היא פעם נוספת שרוסיה עושה שימוש בסכסוך בחבל לצרכיה. ביקור נשיא אזרבייג'ן בארה"ב השבוע עמד בסימן שיפור ביחסים בין באקו לבין וושינגטון. הנשיא אלייב מבקש זה תקופה ארוכה להדק את הקשרים עם ארה"ב והמערב והביקור הנוכחי מסמן התחזקות כיוון זה.

 

מסר מהמנהיג האזורי למנהיג האזרי

הגברת הלהבות בחבל נגורנו-קרבאך עוד טרם נחת מטוסו של הנשיא אלייב בבאקו בדרכו חזרה מוושינגטון, היא איתות של הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין לאלייב שנועד להרתיע את הנשיא האזרי מלהרחיק לכת בהידוק היחסים עם ארה"ב. מדובר במהלך רוסי שדומה למהלכים קודמים בשנים האחרונות של פוטין בגאורגיה, מולדובה ואוקראינה, שנועדו להרתיע את מנהיגי מדינות אלו מהידוק יחסיהן עם המערב. מהלכים שחלקם התנהלו תוך שימוש באלימות ובמעורבות רוסית בין שישירה ובין שעקיפה.

 

הנשיא פוטין, שנמנע מלהשתתף בוועידה בארה"ב, מבקש באמצעות חידוש הלחימה בנגורנו-קרבאך לאותת גם למערב. הוא מבקש להבהיר ולהזכיר לארה"ב ולאירופאים כי המפתח ליישוב הסכסוך הטריטוריאלי בין ארמניה לבין אזרבייג'ן והחזרת השטחים של אזרבייג'ן על ידי ארמניה, כמו גם השליטה במרחב הקווקז, הם בידי מוסקבה. 


 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

לישראל ענין בקווקז והיא אף עתידה להתבקש לנקוט עמדה במתיחות המתחדשת באזור. אזרבייג'ן היא בעלת ברית אסטרטגית של ישראל ולישראל קשרים כלכליים וביטחוניים ענפים איתה. מערכת היחסים המיוחדת של ישראל עם אזרבייג'ן עתידה לעמוד במבחן במציאות החדשה שנוצרה בעקבות ההתלקחות בין ארמניה לבין אזרבייג'ן והמעורבות הרוסית בה.

 

ד"ר אבינעם עידן, מומחה לרוסיה והקווקז, הוא עמית מחקר באוניברסיטת ג'ונס הופקינס בוושינגטון ומלמד באוניברסיטת חיפה. בעבר שירת, במהלך התפרקות ברית המועות, בשגרירות ישראל במוסקבה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הפטרון של ארמניה. פוטין
צילום: רויטרס
ד"ר אבינעם עידן
מומלצים