שתף קטע נבחר

 

דילמת האפיקומן: האם לתת מתנה רק לילד המוצא?

כל הילדים מחכים לרגע של חיפוש האפיקומן אבל מה קורה עם אלו שלא מצאו אותו? האם גם להם מגיעה מתנה או שהם צריכים ללמוד להתמודד עם אכזבות? כך תתכוננו לערב פסח ותכינו את הילדים

בכל חג פסח יש אישיו סביב נושא האפיקומן - האם לתת פרס רק לילד שמצא את האפיקומן או לכל הילדים? האם לתת רק לנכדים שנמצאים בליל הסדר, או גם לנכדים שחגגו עם הצד השני? הפרס צריך להיות לפי גיל או אחיד לכולם? שאלות אלו ורבות נוספות מטרידות את המארחים, את הסבים והסבתות, את ההורים ואפילו את הילדים שתוהים האם הם יקבלו מתנה, גם אם הם לא ימצאו את האפיקומן. אז מה עושים?

 

בחירת המתנה

מתנת חג לילדים הינה אופציה נהדרת לגרום לכולם להרגיש אהובים, נחוצים ויחודיים. מתנת חג מאפשרת לפנק, לרגש ולהעניק תשומת לב אישית לכל אחד מהילדים. יש משפחות שמחליטות על סכום אחיד וקונות מתנה בסכום זה ויש משפחות שקונות בסכום משתנה. ההמלצה היא לקבוע לעצמכם טווח תקציב –סכום מינימום ומקסימום ולחפש מתנה בטווח זה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

דילמה נפוצה נוספת היא האם לקנות מתנה אחידה לכולם או מתנה אישית לכל אחד. כדאי להשקיע מחשבה ולקנות מתנה אישית וייחודית לכל ילד בהתאם למה שישמח וירגש אותו על פי אופיו ותחומי העניין שלו. את המתנות כדאי לחלק בתחילת הערב, בשלב ההתכנסות, ואם אפשר שיהיו אלו מתנות שהילדים יכולים לשחק בהן באופן מיידי ואינן דורשות הרכבה מסובכת של מבוגר, כי המבוגרים עסוקים כעת בהתכנסות, הכנות לקראת הישיבה, מפגש ושיחה.

 

כדאי שהמתנה תהיה משחק חברתי ולא משחק אישי (משחקי חברה, משחקי טקטיקה, משחקי יצירה, משחקי הפעלה וכו') כדי שהילדים יהנו מזמן של שיתוף פעולה חברתי עם אחים, בני דודים וילדים של המשפחה המורחבת. בנוסף לכך, כדאי לרכוש מתנות אישיות גם לבני המשפחה שאינם נוכחים בליל הסדר כדי ליצור תחושה חיובית של "חשבנו עליכם למרות שלא חגגנו ביחד".

 

מי יקבל את המתנה על האפיקומן?

לאחר שכולם קיבלו מתנה אישית והתחושה חיובית ונעימה, נעבור לדילמת מתנת האפיקומן. מנהג האפיקומן (על פי המקורות) הומצא כדי להשאיר את הילדים ערים עד סוף הסדר. הם מחכים לזה ומקווים לזכות בפרס. מנהג זה יוצר פעמים רבות עניין סביב מי מצא את האפיקומן ומי לא מצא, מי יקבל מתנה ומי לא. להלן ארבע אפשרויות לפתירת הדילמה:

 

1. פרס גדול למוצא האפיקומן ופרסים קטנים למשתתפים בחיפוש: מוצא האפיקומן יקבל את המתנה המרכזית, ולשאר הילדים המשתתפים בחיפוש האפיקומן ינתן פרס ניחומים על המאמץ והנסיון. פרסי הניחומים ירכשו מראש ויהיו זהים.

 

2. פרס אחד למוצא האפיקומן: מוצא האפיקומן הוא היחיד שיקבל פרס. נזכור, שאת מתנות החג כבר חילקנו בתחילת הערב ולכן זה בסדר. "ההסכם" זהה לחוויית יום הולדת - בעל השמחה הוא היחיד שמקבל מתנה.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

3. פרס לקואליציה מתוכננת מראש: הילדים יכולים להתחלק לקואליציות למשל קואליציית אחים (שיתוף פעולה של כל הילדים באותה משפחה, כנגד הילדים של משפחה אחרת), קואליציית בנים נגד קואליציית בנות, קואליציית גדולים נגד קואליציית קטנים וכו'. בדרך זו, מוצא האפיקומן מקנה זכייה לכל חברי קבוצתו. הפרס יכול להיות משחק אחד משותף לכולם (למשל משחק קופסה קבוצתי) או פרס אישי זהה לכל חברי הקבוצה.

 

גם כאן אפשר לתת פרס ניחומים קטן וזהה לחברי הקבוצה שלא זכו. שיטה זו מייצרת אווירה תחרותית קבוצתית ולכן חשוב לשמור על גישה חיובית ולייצר איזון בין הקבוצות כדי ללמד את הילדים שיתוף פעולה, עזרה הדדית, תכנון, אסטרטגיה ו"כוחה של הקבוצה".

 

4. החבאת כמה אפיקומנים לפי מספר בתי האב בליל הסדר: כל ראש משפחה מחביא אפיקומן לילדיו. לכל משפחה יש אפיקומן במפית בצבע שונה וכך הם יודעים למי שייך האפיקומן שנמצא. אם מצאנו את האפיקומן של משפחה אחרת, אנו יכולים להחליט אם להחביא אותו בחזרה באותו מקום, להחביא במקום אחר, או לתת לנציג המשפחה שלה שייך האפיקומן. גם כאן יש אלמנטים תחרותיים חיוביים ולכן חשוב להחליט מראש אם מחזירים למחבוא או עוזרים לאחרים.

 

אז מה אופציה הטובה ביותר?

זה תלוי במבנה המשפחתי - אם מרבית הילדים במשפחה צעירים נבחר את האופציה הראשונה של פרס מרכזי למוצא ופרסי ניחומים לשאר המתתפים. אם מרבית הילדים במשפחה הם מתבגרים נבחר את האופציה השניה של מתנה אחת למוצא האפיקומן. אם יש הרבה מתבגרים ומעט צעירים כדאי לבחור את האפשרות השלישית של הקואליציות ולחבר את כל הצעירים לקואליציה בעזרה של מבוגר אחד. אם יש מספר זהה של בנים ובנות במשפחה, גם כן כדאי לבחור באפשרות הקואליציות ולחלק אותם לקואליציה לפי מין. אם בליל הסדר יש כמה משפחות עם הרבה ילדים – כדאי לבחור באופציה הרביעית, זה מוסיף עניין ומגדיל את סיכויי הזכיה.

 

כיצד למנוע מוקדים למריבות במציאת האפיקומן?

מנהג החבאת האפיקומן ומציאתו הינו מנהג מקסים שטומן בחובו חוויה נהדרת שעשויה להפוך למוקד מריבות, אכזבות ובכיות. לכן, תכננו מראש וקבעו את החוקים. התייעצו עם המארחים והמבוגרים האחרים וקבלו החלטה ביניכם כיצד יתנהל מנהג האפיקומן בליל הסדר. בנוסף, תאמו ציפיות ועדכנו את כל המשתתפים - שתפו את ילדיכם בחוקים שנקבעו וודאו כי המארח או מבוגר סמכותי אחר חוזר על החוקים בקול בפני כל הנוכחים על מנת לוודא תיאום ציפיות של כולם. כדאי לא רק לחזור על כללי המשחק אלא להבהיר הלכה למעשה מה מקבל מי שמוצא את האפיקומן ומה מקבל או לא מקבל מי שלא מוצא את האפיקומן. תיווך המצב חשוב במיוחד לילדים צעירים.

 

מה לעשות אם הילד בכל זאת התאכזב?

המטרה היא ליהנות ממנהג האפיקומן, להקטין תסכולים ולצמצם אכזבות. אבל אם בכל זאת אחד הילדים התאכזב, בכה, כעס או לא הסכים עם החוקים, יש כמה דרכים לעודד אותו:

 

1. קבלו בהבנה את האכזבה שלו ואל תבטלו אותה - אלתגידו לילד "אל תבכה, זה לא נורא, לא קרה כלום", כי מבחינתו האכזבה גדולה ואם תבינו את האכזבה יהיה לו קל יותר לשחרר את הכאב ולהמשיך הלאה.

 

2. תתעניינו בכאב של הילד - תשאלו אותו מה הוא חושב שלא היה פייר או מה ניתן היה לעשות אחרת. לילדים יש רעיונות נפלאים אם רק נותנים להם להביע אותם. אולי תגלו שבאמת נעשה כאן עוול או תגלו רעיון חדש לשנה הבאה.

 

3. אימרו בקול כי לא תוכלו לשנות את כללי המשחק - שינוי הכללים או כיפוף החוקים כדי לרצות ילד אחד, עלול לגרור תסכול אצל הילדים האחרים וחוסר וודאות אצל הילד עצמו. זה ישבור את מילתכם ויפגע באמון בכם, ועל הדרך ילמד את הילד הבוכה שעל ידי דמעות ניתן להשיג כל דבר.

 

4. עודדו את הילד שתמיד יש את ההזדמנות הבאה - אמרו לו שהוא יוכל לנסות שוב בשנה הבאה בליל הסדר. תוכלו להציע שבשנה הבאה תשחקו לפי חוקים אחרים או כל רעיון אחר שיראה לכם מתאים.

 

שיהיה חג פסח שמח ובהצלחה במציאת האפיקומן!

 

הכותבת היא מומחית להורות ושינה ובעלת MamamayaSchool





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כל הכבוד, שיחקת אותה
צילום: shutterstock
מומלצים