שתף קטע נבחר

 

ש"י יקר: החטיבה להתיישבות גבתה אגרות כפולות

במהלך תביעה ייצוגית שהוגשה נגד החטיבה להתיישבות נמצא שהיא גבתה ממתיישבים ביהודה ושומרון 1,100 שקל לרישום משכנתא, לעומת 498 שקל בשאר הארץ. החטיבה: "פועלים לפי חוק ולא גובים שקל יותר מהמותר"

 

גוש עציון. החטיבה להתיישבות לא הודתה בטענות (צילום: Lowshot.com) (צילום: Lowshot.com)
גוש עציון. החטיבה להתיישבות לא הודתה בטענות(צילום: Lowshot.com)

החטיבה להתיישבות גבתה אגרות כפולות ומשולשות מתושבי יהודה ושומרון. כך עולה מהסכם פשרה שאושר לאחרונה בבית המשפט המחוזי בתל אביב בתביעה ייצוגית שהגישו תושבי היישוב נווה דניאל. על פי הסכם הפשרה, החל מהחודש הבא החטיבה להתיישבות תגבה אגרות על פי צו הפיקוח על מחירי מצרכים ושירותים, ותשלם לתובעים הוצאות משפט בסך 75 אלף שקל.

 

החטיבה להתיישבות אחראית על ניהול מרשם המקרקעין ב-109 יישובים ביהודה ושומרון, הכוללים את גוש עציון, בקעת הירדן ויישובים בבנימין. כל רישום של העברת זכויות קרקע או רישום משכנתא, נעשה באמצעות החטיבה להתיישבות.

 

במהלך התביעה התברר כי החטיבה גבתה אגרות כפולות ואף משולשות מהאגרות שגובה רשם המקרקעין. כך למשל, בשנת 2013 גבתה החטיבה מאחד התובעים, יהודה פונד, אגרה בסך 150 שקל עבור אישור זכויות נכס, בעוד שבשאר הארץ האגרה היא 72 שקל. בשנת 2010 ביקש תובע נוסף, אליסף שוויקה, אישור זכויות והתחייבות לרישום משכנתא ונאלץ לשלם 1,100 שקל, במקום 498 בלבד בשאר הארץ. במקרה נוסף גבתה החטיבה 550 שקל עבור העברת זכויות על פי צו ירושה, לעומת 126 שקל בשאר הארץ.

 

"כתושב יהודה ושומרון נתקלתי לא פעם בגופים שמנצלים את העובדה שהחוק הישראלי לא הוחל במלואו באזור שלנו, על מנת להפלות אותנו לרעה ביחס לשאר אזרחי מדינת ישראל. הדרישה ממני ומשכניי לשלם על רישום בית סכום הגבוה פי שלושה מהעלות בכל מקום אחר במדינה - היא מקוממת ובלתי ראויה", אומר פונד. "אני אזרח שמקיים את כל חובותיי האזרחיים, שירתי בצבא ואני משלם מיסים, ולכן אין שום סיבה שהיחס אליי ואל שכניי יהיה שונה מאשר לכל אזרח ישראלי אחר שגר בתל באביב או ברעננה. אני מקווה שהתביעה הזו תביא לכך שגופים אחרים שנוהגים בדומה לחטיבה להתיישבות יפנימו כי יש להתייחס לתושבי יהודה ושומרון באופן שוויוני ואחיד, בדיוק כפי שמתייחסים לכל אזרח שומר חוק במדינת ישראל".

 

כתב התביעה הוגש בתחילה לבית המשפט המחוזי בירושלים, ובהמשך הועבר לבית המשפט המחוזי בתל אביב. הצדדים הגיעו לפשרה, שבמסגרתה החטיבה להתיישבות לא הודתה בטענות העולות מכתב התביעה, אך תפסיק לגבות את האגרות המופרזות.

 

בחודש פברואר האחרון פרסמה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, דינה זילבר, חוות דעת שבה קראה להפסיק את תקצוב החטיבה ומתחה ביקורת על התנהלות תקציבית וכלכלית לא ראויה של החטיבה. זילבר כתבה בין השאר כי "קיומו של ערוץ ביצוע חוץ ממשלתי, שבו מבוצעות סמכויות שלטוניות מובהקות ושכל תכליתו הוא יישום החלטות ממשלה, ועל אף זאת הוא אינו כפוף במלואו לחובות הדין המנהלי - אינו תקין. מצב זה עשוי ליצור מעין 'חצר אחורית' לממשלה לביצוע פעולותיה שלא במסגרת הדין ולהוות מצע נוח להתפתחותן של פתולוגיות מובנות".

 

עו"ד מתן פריידין, מנהל מחלקת תביעות ייצוגיות ממשרד ולדמן סומך ושות' שייצג את התובעים,

מסר בתגובה: "אני שמח מאוד שבעזרת המכשיר הקרוי תביעה ייצוגית הצלחנו לשים סוף לגביית הכספים הבלתי חוקית והמופרזת של החטיבה להתיישבות מתושבי יהודה ושומרון. אני חושב שהחטיבה הבינה שעדיף לה להודיע לבית המשפט כי מעתה היא תקיים את הוראות החוק, מאשר לנהל הליך משפטי ממושך שעלול היה לחשוף אותה לתשלום פיצויים גבוהים מאוד ואף לחשיפה של מקורות מימון, נושא שהוא רגיש מאוד מבחינה פוליטית".

 

"הגביה שווה ליישובים בנגב ובגליל"

מהחטיבה להתיישבות נמסר בתגובה: "הטענה היא מוטעית ולא נכונה בעליל. החטיבה פועלת על פי צו פיקוח ועל פי חוק ולא גובה שקל יותר מהמותר על פי הצו. ייתכן והטעות נובעת מהשוואה לא מדויקת של פירוט השרות שהחטיבה מעניקה לתושבים. יש להשוות בדיוק את אותם שירותים לפני שמעלים טענות כה חמורות. הגביה מתושבי יהודה בשומרון שווה לגבייה מיישובים הקשורים לחטיבה להתיישבות בגליל, בגולן, בנגב, עבור אותו שרות הם שילמו בדיוק אותו דבר. החטיבה להתיישבות הגיעה לפשרה תוך התייעצות עם הגורמים המשפטיים שלנו, שטענו כי לא יהיה כדאי כלכלית להמשיך ולנהל את המאבק בכותלי בית המשפט".

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים