סעודיה עוברת לייצור נשק: "התמכרנו לנפט"
הממשלה אישרה את התוכנית המהפכנית לסוף עידן הנפט של שר ההגנה בן סלמאן. "ב-2020 כבר נוכל לחיות ללא נפט", אמר בראיון דרמטי. במסגרת הרפורמה תקים סעודיה, יבואנית הנשק השלישית בגודלה בעולם, חברה לפיתוח תעשייה ביטחונית: "זה לא הגיוני שאין לנו תעשייה צבאית"
ממשלת סעודיה אישרה היום (ב') את התוכנית לסוף עידן הנפט שמכונה "חזון סעודיה 2030". יוזם התכנית הוא יורש העצר השני ושר ההגנה, הנסיך מוחמד בן סלמאן. התוכנית נועדה לצמצם את התלות בנפט, המשאב הכי חשוב שסעודיה מחזיקה בו, ובמקביל לגוון את משאביה של הממלכה השמרנית.
אחרי אישור התכנית שודר בטלוויזיה הסעודית נאום קצר של מלך סעודיה, סלמאן בן עבד אל-עזיז, שבמסגרתו אמר: "מה שעומד בראש מעייני הוא לחתור לפיתוח כולל. אנחנו מקווים שהאזרחים והאזרחיות יפעלו יחדיו כדי להגשים את החזון השאפתני ושהחזון יהיה בשורה טובה וברכה".
בראיון טלוויזיוני ראשון שלו לרשת אל-ערבייה הסביר שר ההגנה מוחמד בן סלמאן, האיש החזק בסעודיה, חלק מהתכנית המהפכנית שלו לצמצום התלות של סעודיה בנפט. "יש אצלנו מצב של התמכרות לנפט בסעודיה. זה טרפד את הפיתוח של מגזרים רבים במדינה", אמר. "אני חושב שב-2020 כבר נוכל לחיות ללא נפט". הוא הזכיר כי "הממלכה נוסדה והמלך עבד אל-עזיז ניהל אותה עם אנשיו מבלי נפט".
"זה לא הגיוני שאין לנו תעשייה צבאית"
בן סלמאן אמר כי סעודיה מתכננת להקים חברת אחזקות לתעשייה צבאית. "אנחנו עומדים להקים חברת אחזקות לתעשייה הצבאית שתהיה 100% בבעלות הממשלה ובהמשך תירשם בבורסה", אמר. לדבריו החברה תוקם עד סוף 2017. הכוונה לפתח את התעשייה הביטחונית היא שינוי חד בהתנהלותה של סעודיה, שהייתה יבואנית הנשק השלישית בגודלה בעולם בשנה שעברה והוציאה 87 מיליארד דולר על נשק.
בן סלמאן התייחס לנתון הזה ואמר: "האם זה הגיוני שלמרות זאת אין לנו תעשייה צבאית? אנחנו מוציאים יותר מבריטניה וצרפת ואין לנו תעשייה. יש לנו ביקוש רב שאנחנו צריכים להיענות לו בתוך סעודיה. אם נוכל להעלות אותו ב-30 עד 40 אחוזים אז ניצור מגזר תעשייתי חדש ועצום שיתמוך בכלכלה בצורה חזקה מאוד. זה גם ייצור מקומות עבודה רבים. אבל זה אתגר. כעת אנחנו מארגנים מחדש עסקאות צבאיות רבות כדי שיהיו קשורות לתעשייה הסעודית".
בנוסף הדגיש בן סלמאן כי הממלכה סובלת מבזבוז גדול של כספי הביטחון. "כשאני נכנס לבסיס של הצבא הסעודי הרצפה עשויה משיש, הקירות מעוצבים והגימור - חמישה כוכבים. כשנכנסתי לבסיס אמריקני ראיתי את הצינורות בתקרה ואת הרצפה החשופה. יש אצלנו בזבוז עצום", אמר בראיון.
מכירת מניות, מינרלים, תיירות
בן סלמאן ניסה להפיג את החששות בעניין מכירת חלק ממניותיה של חברת הנפט הממשלתית, "ארמקו", מהגדולות בעולם. "הסיכון הגדול יהיה אם לא נעשה צעד בעניין הזה", אמר הנסיך. "אנחנו מתכננים למכור פחות מ-5% מהמניות. הנתח של 'ארמקו' עצום, בין שני טריליון דולר ל-2.5 טריליון דולר".
שר ההגנה אמר כי דרך נוספת להכנסות שלא תלויות בנפט היא להשקיע יותר בכריית מינרלים. נושא אחר הוא פיתוח ועידוד התיירות. בן סלמאן סיפר שסעודיה, שמדי שנה מארחת מיליוני עולי רגל שמבקרים במכה ובמדינה, תהפוך לידידותית יותר גם ל"סוגים אחרים" של תיירים – תוך שמירה על ערכיה
של סעודיה. תוכנית אשרות שהייה חדשה תאפשר למיליוני מוסלמים וערבים להאריך את שהותם בממלכה.
בנוסף מקיים הנסיך דיונים על הקמת קרן הון ממשלתית בשווי שני טריליון דולר, שתנוהל על ידי מנהלים חיצוניים שלא קשורים לחברת הנפט הממשלתית. רווחי הקרן יועברו לפיתוח הערים בסעודיה. לקרן יועברו חברות ממשלתיות בסעודיה, כולל חברת הנפט הממשלתית והנסיך סלמאן שינהל אותה (מכיוון שהוא ראש המועצה הכלכלית לפיתוח) ינסה לצרף אליה חברות נוספות בעולם כדי לנסות ולגוון את ההכנסות של סעודיה.
לפי הנסיך שוויה של הקרן הזו הוא "3% מכלל הנכסים בכדור הארץ". בן סלמאן אמר כי היעדים הכלכליים של חזונו נועדו למנוע בעיות דיור ואבטלה ולהבטיח שהסובסידיות במים ובאנרגיה ילכו לאלו שצריכים אותן בצורה הדחופה ביותר.